Τα άλματα της ιατρικής την τελευταία πενταετία είναι τεράστια, όπως αποδείχθηκε και με την ετοιμότητα που επέδειξε κατά την περίοδο της πανδημίας. Μετά τα μοριακά εμβόλια κατά της Covid-19 και τη ραγδαία πρόοδο στις μεθόδους καταπολέμησης του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ, μια επαναστατική χειρουργική επέμβαση έρχεται εκ νέου να αποδείξει του λόγου το αληθές.
Χειρουργοί επενέβησαν στον εγκέφαλο ενός εμβρύου στη μήτρα για να διορθώσουν ένα δυνητικά θανατηφόρο δύσμορφο αιμοφόρο αγγείο, για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη. Εξι εβδομάδες μετά το χειρουργείο και τη γέννησή του, το κοριτσάκι φαίνεται να είναι καλά.
Οι γιατροί κατάφεραν να θεραπεύσουν ένα ελάττωμα γνωστό ως Δυσπλασία Φλέβας του Γαληνού (VGM) βαθιά μέσα στον εγκέφαλο του εμβρύου. Τα μωρά με την πάθηση αυτή συχνά υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια και συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό, εντός λίγων ημερών από τη γέννησή τους.
Το VGM εμφανίζεται όταν υπάρχουν μη φυσιολογικές συνδέσεις μεταξύ των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο υπό υψηλή πίεση, και των φλεβών που το αποστραγγίζουν.
Το ελάττωμα αφορά την έλλειψη σειράς μικροσκοπικών τριχοειδών αγγείων, που φυσιολογικά κατανέμουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Αυτά κανονικά θα παρεμπόδιζαν το εισερχόμενο αίμα και θα το επιβράδυναν, αλλά όταν λείπουν το αίμα διέρχεται με υπερβολική δύναμη.
Η έλλειψη αντίστασης μπορεί να ωθήσει την καρδιά να εργαστεί πολύ πιο σκληρά από όσο θα έπρεπε, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρούς εγκεφαλικούς τραυματισμούς, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύουν οι Times του Λονδίνου.
Η επέμβαση έγινε σε έμβρυο ηλικίας κύησης 34 εβδομάδων. Μια βελόνα μπήκε μέσα από τη μήτρα της μητέρας και εικόνες υπερήχων χρησιμοποιήθηκαν για να την κατευθύνουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του εμβρύου. Η βελόνα χρησιμοποιήθηκε για να τοποθετηθεί ένας καθετήρας στο μη φυσιολογικό συνδετικό αιμοφόρο αγγείο και να εισαχθεί ένα ειδικό μεταλλικό πηνίο.
Η επέμβαση μείωσε το πλάτος του αγγείου, ελαττώνοντας τη ροή του αίματος. Η διαδικασία κράτησε λιγότερο από δύο ώρες, με τη χορήγηση αναισθητικού τόσο στη μητέρα, όσο και στο έμβρυο. Το παιδί γεννήθηκε πρόωρα δύο μέρες αργότερα και δείχνει απολύτως υγιές.
Ο επικεφαλής χειρουργός, δρ Ντάρεν Ορμπαχ, από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, είπε ότι ο πλακούντας, ο οποίος τροφοδοτεί τα βρέφη με θρεπτικά συστατικά, φαίνεται να προστατεύει όσα πάσχουν από VGM ενώ βρίσκονται στη μήτρα. Ωστόσο, μετά τη γέννησή τους, η υγεία τους συνήθως επιδεινώνεται πολύ γρήγορα.
«Κουράρουμε πολλά μωρά με μια Δυσπλασία Φλέβας του Γαληνού. Και συνήθως αρρωσταίνουν γρήγορα, διασωληνώνονται αμέσως, και καταλήγουν με αναπνευστικό σωλήνα για εβδομάδες ή μήνες, καθώς τους κάνουμε επεμβάσεις πολύ υψηλού κινδύνου. Λαμβάνουν φάρμακα για να υποστηρίξουν τη λειτουργία της καρδιάς τους και η κατάστασή τους είναι πολύ υψηλής θνησιμότητας και νοσηρότητας, για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί.
Αντιθέτως, η τελευταία ασθενής του τα πάει «φανταστικά καλά», λέει, προσθέτοντας: «Βασικά, από τη γέννησή της ήταν καλά. Δεν χρειαζόταν κανένα φάρμακο για την καρδιά της. Δεν χρειαζόταν αναπνευστικό σωλήνα. Γεννήθηκε λίγο πρόωρα, οπότε την παρακολουθήσαμε στη ΜΕΘ νεογνών για μερικές εβδομάδες, για να αυξήσουμε τη διατροφή της μέχρι να πάρει αρκετό βάρος. Αλλά τώρα είναι σπίτι και τα πάει περίφημα».
Ο Ορμπαχ προσθέτει: «Αυτή είναι μόνο η πρώτη ασθενής που υποβάλλεται σε αυτή τη θεραπεία και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τη δοκιμή, για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της σε άλλους ασθενείς. Αυτή η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να σηματοδοτήσει μια στροφή στη διαχείριση της VGM».
«Με αυτή την επέμβαση επισκευάζουμε την δυσπλασία πριν από τη γέννηση και απομακρύνουμε την καρδιακή ανεπάρκεια πριν εμφανιστεί, αντί να προσπαθούμε να την αναστρέψουμε μετά τη γέννηση. Αυτό είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μακροχρόνιας εγκεφαλικής βλάβης, αναπηρίας ή θανάτου σε αυτά τα βρέφη» καταλήγει ο χειρούργος.
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου