Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Πρόληψη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών

Κάθε παιδί αξίζει να μεγαλώσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον και πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι μια κρίσιμη προσέγγιση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επομένως, αυτόν τον Μήνα Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης, περιγράφουμε προληπτικά μέτρα σε κάθε τμήμα της αλυσίδας Child Sexual Abuse Material (CSAM) και αποδεικνύουμε ότι όλοι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Πρόληψη σε Κοινωνικό Επίπεδο

Η πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αντιμετωπίζεται συχνά μέσω της ευαισθητοποίησης, της ψηφιακής εκπαίδευσης και των εργαλείων διαδικτυακής ασφάλειας. Κι ενώ όλα αυτά είναι κρίσιμα μέτρα, υπάρχει επίσης ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα σε ένα βαθύτερο, κοινωνικό επίπεδο. Μόνο αν κατανοήσουμε πού ξεκινά η κακοποίηση και πώς εξελίσσεται, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε στη ρίζα και να ασκήσουμε βιώσιμο, μακροχρόνιο αντίκτυπο στην ευημερία των παιδιών. Η αντιμετώπιση των κανόνων σεξουαλικής κακοποίησης στην κουλτούρα μας είναι ένα από τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση αυτών των αδικημάτων.

Πρωτοβουλίες Πρόληψης

Για να φέρουμε το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το σκοτάδι στο φως, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν άτομα με σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη ρίζα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν σεξουαλικό ενδιαφέρον για παιδιά. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό παρέχοντάς τους σχετικούς πόρους και ενθαρρύνοντάς τους να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια για να αποτρέψουν προσβλητικές συμπεριφορές.

Πρόληψη μέσω της Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση ξεκινά από τους νεότερους πολίτες μας. Σε νεαρή ηλικία, είμαστε πιο δεκτικοί στη διατήρηση νέων πληροφοριών, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η διδασκαλία των παιδιών σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια. Το να νιώθετε άνετα με τις άβολες συνομιλίες με νέους είναι κρίσιμο για την προστασία τους μακροπρόθεσμα. Είτε είστε γονέας, κηδεμόνας, παιδαγωγός, θεία, θείος ή ανήλικος που θέλετε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας – παρακάτω μπορείτε να βρείτε σημαντικούς πόρους για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο:






Πρόληψη παραβάσεων σε διαδικτυακές πλατφόρμες

Οι νέοι είναι εκ φύσεως περίεργοι, τείνουν να ρισκάρουν και να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους τόσο εκτός σύνδεσης όσο και στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκπαίδευση δεν είναι πάντα αρκετή και πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες ψηφιακές διασφαλίσεις είτε δημιουργώντας πλατφόρμες που είναι σχεδιαστικά ασφαλείς είτε συμπεριλαμβάνοντας γονικούς ελέγχους μέσω των οποίων οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο κατάλληλη για την ηλικία εμπειρία για τα παιδιά τους σε ορισμένες εφαρμογές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προσεγγίσεις εκτός σύνδεσης, όπως καλύμματα κάμερας, και συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το πού και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ψηφιακές συσκευές – ή διαδικτυακές προσεγγίσεις, όπως η προσαρμογή των ρυθμίσεων πλατφόρμας ώστε να είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού, γνωρίζοντας ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί και ποιον αλληλεπιδρούν με το διαδίκτυο.

Πρόληψη της επαναληπτικής θυματοποίησης

Η πρόληψη του CSAM σημαίνει επίσης αποτροπή της εκ νέου θυματοποίησης. Σε περιπτώσεις στις οποίες έχει ήδη συμβεί κακοποίηση, υπάρχουν ακόμη τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποτρέψουμε περαιτέρω βλάβη στο θύμα. Εδώ πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να αφαιρέσουμε το υλικό από το διαδίκτυο. Σε συνεργασία με το Revenge Porn Helpline από το Ηνωμένο Βασίλειο, η SafeLine έφερε στην Ελλάδα ένα νέο καινοτόμο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τα θύματα μη συναινετικής οικείας κατάχρησης εικόνας. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Η αποστολή του οργανισμού INHOPE είναι να εξαλείψει το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) από τον ψηφιακό κόσμο και για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο πρέπει να επικεντρωθούμε σε πρωτοβουλίες πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης. Η πρόληψη είναι μια ενωμένη προσπάθεια και όλοι μας έχουμε να παίξουμε ένα ρόλο στη δημιουργία θετικών εμπειριών για τους νέους ψηφιακούς χρήστες. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος γεμάτος μάθηση, διασκέδαση, κοινωνικοποίηση και ευκαιρίες – απλά πρέπει να ξέρουμε πώς να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε ευθύνη να διευκολύνουμε έναν ασφαλή ψηφιακό χώρο για τα παιδιά και το καλό είναι ότι όλοι έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε.

Πηγή: INHOPE via safeline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου