Τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής στη χώρα μας δε μνημονεύονται σχεδόν καθημερινά στον Τύπο μόνο γιατί ενόψει των εθνικών εκλογών αλλάζουν τις έδρες ανά την επικράτεια, επομένως και τα σχέδια κομμάτων και «μνηστήρων» της Βουλής, αλλά και για το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει απ' αυτά και δυστυχώς είναι θλιβερό.
Η μείωση του πληθυσμού και η γήρανσή του φέρνουν για μία ακόμα φορά στην επικαιρότητα το μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού που σχετίζεται άμεσα με την υπογεννητικότητα.
Όμως η χώρα μας δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει τώρα ή μελλοντικά τέτοιο πρόβλημα, καθώς στοιχεία και έρευνες αποδεικνύουν πως ολοένα και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν ένα και μοναδικό παιδί, βάζοντας τέλος στη νόρμα της μεγάλης οικογένειας, με τα μοναχοπαίδια να είναι η νέα... κανονικότητα.
Το BBC άνοιξε το φάκελο και ξεκινώντας από την ιστορία της 30χρονης Τζεν Ντάλτον από τον Καναδά και του συζύγου της, ενός ζευγαριού που έφερε στον κόσμο το πρώτο του παιδί και σκόπευε να αποκτήσει άλλα τέσσερα, αλλά όταν έβαλαν κάτω με χαρτί και μολύβι το κόστος ζωής και τις καθημερινές υποχρεώσεις, αποφάσισαν συνειδητά να μεγαλώσουν τη μικρούλα τους ως μοναχοπαίδι, αποκαλύπτει πώς τα μοναχοπαίδια όχι μόνο δεν είναι πια σπάνια, αλλά στο εγγύς μέλλον θα κυριαρχήσουν.
Τα στερεότυπα και η πίεση της (ψηφιακής) κοινωνίας
Η απόφαση για τους Ντάλτον μόνο εύκολη δεν ήταν. Όχι μόνο γιατί πραγματικά ήθελαν πολλά παιδιά, αλλά και γιατί τόσο ο κοινωνικός περίγυρός τους όσο και τα σόσιαλ μίντια που τους βομβάρδιζαν με εικόνες πολυμελών οικογενειών να τρώνε χαρούμενοι πρωινό, τους έκανε να έχουν τύψεις.
Παρόλο που, σε πολλές χώρες, τα μοναχοπαίδια γίνονται ο κανόνας, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση να αποκτήσουν περισσότερα από ένα. Τα στερεότυπα σχετικά με τα μοναχοπαίδια που είναι κακομαθημένα ή μοναχικά εξακολουθούν να υφίστανται, παρά τη συνεχή απομυθοποίηση.
Οι γονείς λένε ότι αισθάνονται πίεση να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά από όλους, από μέλη της οικογένειας μέχρι τελείως ξένους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μητέρες δημοσιεύουν αξιολάτρευτες στιγμές των γόνων τους με λεζάντες όπως: «Αυτό είναι το ζώδιό σου, δώσε τους το μικρότερο αδερφάκι» και «Ποτέ δεν συνάντησα μια μαμά που μετάνιωσε που το είχε άλλο».
Παρόλο που η απόφαση να κάνουν ένα και μόνο παιδί γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, αυτός ο θόρυβος στο παρασκήνιο σημαίνει ότι οι γονείς που κάνουν αυτή την επιλογή συχνά αναγκάζονται να πείσουν άλλους ανθρώπους –ακόμα και τους εαυτούς τους– ότι έκαναν το σωστό.
Αυξάνονται και πληθύνονται τα μοναχοπαίδια
Ιδιαίτερα μετά την επανάσταση της αντισύλληψης στα μέσα του 20ού αιώνα, η οποία έδωσε σε πολλές γυναίκες κάποιο πραγματικό έλεγχο της γονιμότητας, η επιλογή του πόσα παιδιά θα έχουν ήταν προσωπική και άρχισε σταδιακά να αλλάζει τη νόρμα.
Αλλά υπήρξαν σαφείς κοινωνικές και πολιτιστικές τάσεις, επίσης. Σε πολλές χώρες, αυτές οι τάσεις μετατοπίζονται προς λιγότερα παιδιά.
Στην ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των οικογενειών με παιδιά – 49% – έχει ένα παιδί. Στον Καναδά, οι οικογένειες με ένα παιδί αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα, σημειώνοντας αύξηση από 37% το 2001 σε 45% το 2021, ενώ στις ΗΠΑ από 10% που ήταν αυτό το ποσοστό το 1976 έφτασε το 18% το 2015 με σαφείς αυξητικές τάσεις.
Το γεγονός ότι οι γυναίκες κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Όμως ο κύριος είναι η δυνατότητα της επιλογής, τόνισε στο BBC η ερευνήτρια δημοσιογράφος Lauren Sandler, συγγραφέας του «One and Only: The Freedom of Having an Only Child, and the Joy of Being One». «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα πουν, κανείς δεν θέλει να έχει μόνο ένα παιδί – ότι [η αύξηση στις οικογένειες με μοναχοπαίδια] οφείλεται στην καθυστέρηση της γονιμότητας», λέει. «Λοιπόν, και αυτός είναι ένας τρόπος για να κάνω αυτή την επιλογή, σωστά; Λέτε, "Υπάρχουν όλα αυτά τα άλλα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά και για μένα, και θα τα δώσω προτεραιότητα, και ελπίζω ότι" θα φτάσω εκεί». Αντί για «Αυτά τα πράγματα δεν έχουν σημασία και αυτό που έρχεται πρώτο είναι η μητρότητά μου».
Οι ευρέως διαδεδομένες ιδέες για τον ιδανικό αριθμό παιδιών αλλάζουν επίσης. Για χιλιετίες, η προτίμηση να έχουν περισσότερα από ένα παιδιά είχε νόημα. Ακόμη και μόλις πριν από δύο αιώνες, περισσότερα από 4 στα 10 παιδιά πέθαναν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια.
Η απόκτηση πολλών παιδιών βοήθησε την οικογένεια με τις πολλές εργασίες που απαιτούνται για να επιβιώσει. Και, φυσικά, ελλείψει αξιόπιστης αντισύλληψης και με τις γυναίκες να παντρεύονται σε πολύ μικρότερες ηλικίες, το να έχεις μόνο ένα παιδί δεν ήταν απλώς ανεπιθύμητο. Συχνά δεν ήταν εφικτό.
Σήμερα, ωστόσο, σε πολλούς πολιτισμούς (αν και όχι σε όλους), η εικόνα είναι μάλλον διαφορετική. Η Πορτογαλία, όπου το 59% των οικογενειών με παιδιά έχει μόνο ένα, είναι ένα καλό παράδειγμα: ενώ η ηλικία των για πρώτη φορά μητέρων αυξήθηκε από 26,6 σε 29,9 έτη από το 2001 έως το 2019, σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες λέει επίσης σήμερα ότι ένα παιδί είναι το ιδανικό μέγεθος οικογένειας.
Πριν από τη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, μόνο το 1% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση πίστευε ότι το να έχεις μόνο ένα παιδί ήταν το καλύτερο, ενώ πλέον αυτό το ποσοστό έχει τριπλασιαστεί.
Υπάρχει, φυσικά, μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ του τι λένε οι άνθρωποι ότι είναι το ιδανικό, σε σχέση με το πόσα παιδιά έχουν στην πραγματικότητα – αλλά μερικά από αυτά έχουν να κάνουν με το πώς συλλέχθηκαν αυτά τα δεδομένα. Τόσο για τους αριθμούς της Πορτογαλίας όσο και των ΗΠΑ , για παράδειγμα, οι ερωτηθέντες ήταν μόλις 15 ετών στην Πορτογαλία και 18 στις ΗΠΑ, και όχι απαραίτητα οι ίδιοι οι γονείς.
Όπως η Ντάλτον, πολλοί άνθρωποι αλλάζουν γνώμη μόλις μεγαλώσουν ή δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Για τα δεδομένα των ΗΠΑ, οι ερωτηθέντες απάντησαν επίσης τι νόμιζαν ότι ήταν το ιδανικό γενικά, όχι απαραίτητα ποιο θα ήταν το ιδανικό μέγεθος για αυτούς, προσωπικά.)
Ωστόσο, το στίγμα κατά των γονέων που συνειδητά επιλέγουν να κάνουν ένα παιδί επιμένει. Όταν η Σάντλερ έγινε μητέρα το 2008, λέει: «Βρέθηκα με αυτό το παιδί για το οποίο είχα τρελαθεί». Αγαπούσε όμως και άλλα στοιχεία της ζωής της, όπως την καριέρα της. Γνωρίζοντας καλά ζητήματα όπως η «τιμωρία της μητρότητας», το να έχεις ένα παιδί φαινόταν ο καλύτερος τρόπος για να τα έχεις «όλα» – ή όσο πιο κοντά γίνεται.
Δεν είναι μόνο οι γονείς που αντιμετωπίζουν την κρίση. Τα μοναχοπαίδια στιγματίζονται ως «περίεργα» –ή, όπως το είπε ο ερευνητής πίσω από μια μελέτη του 1896, «περίεργα και εξαιρετικά»– για περισσότερο από έναν αιώνα. Κάποιο από αυτό το στίγμα έχει επιμείνει μέχρι τη δεκαετία του 2000, ακόμη και στην ποπ κουλτούρα. Ο Σάντλερ αναφέρεται στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου Glee, επισημαίνοντας ότι παρά τις προσπάθειες της σειράς να καταρρίψει τα στερεότυπα, ένας κύριος χαρακτήρας που δεν εξετάζεται είναι αυτός του «κακομαθημένου, ενοχλητικού» μοναχοπαιδιού.
Μια σκόπιμη απόφαση
Αυτές οι κοινωνικές πιέσεις σημαίνουν ότι, συχνά, οι γονείς που έχουν τελειώσει μόνοι τους από επιλογή είναι «πολύ ευσυνείδητοι» στην απόφασή τους, λέει η Ντάλτον. «Δεν είναι απλώς μια προσέγγιση αυτόματου πιλότου».
Οι λόγοι τους κυμαίνονται από οικονομικούς περιορισμούς έως την αίσθηση ότι η οικογένειά τους είναι ήδη πλήρης. Αλλά το κοινό που έχουν πολλές οικογένειες που κάνουν μία και μόνο επιλογή είναι ότι αισθάνονται, σε αντίθεση με αυτό που τους λέει συχνά η κοινωνία, ότι το να είναι ένα και να το κάνουν δεν είναι μόνο το καλύτερο για αυτές. Είναι καλύτερο και για τα παιδιά τους.
Ενώ πολλοί άνθρωποι βλέπουν ένα αδερφάκι ως ένα «δώρο» σε ένα παιδί, οι γονείς μοναχοπαιδιών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα παιδιά θα τα πάνε καλά.
Για μερικούς, ήταν οι δικές τους εμπειρίες από το μεγάλωμα σε μεγαλύτερες οικογένειες που τους έκαναν να σκεφτούν να κάνουν μόνο ένα παιδί.
Η Φάχεϊ ήταν η μικρότερη από τα πέντε αδέλφια της. «Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αδελφών ήταν έντονος, το λιγότερο. Πραγματικά με απέτρεψε», λέει. Βλέπει την εισαγωγή ενός νέου μέλους της οικογένειας ως «ζάρι» με οικογενειακή δυναμική.
Και, όπως πολλοί άλλοι γονείς, θέλει να βεβαιωθεί ότι αυτή και ο σύζυγός της μπορούν να δώσουν στο παιδί τους ό,τι μπορούν. Οι γονείς που δεν έχουν ξεσπάσει ανησυχούν επίσης ότι περισσότερα παιδιά θα διχάσουν την προσοχή τους. «Βλέπω μαμάδες δύο ή περισσότερων παιδιών να σκίζονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ειδικά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν», λέει η Κριστίνα Ζαλντιβάρ, 44 ετών, από το Μαϊάμι.
Επειδή έχουν περισσότερη υπομονή και ενέργεια για να αξιοποιήσουν, πολλές οικογένειες που κάνουν μόνοι τους λένε επίσης ότι αισθάνονται ότι μπορούν να γίνουν πιο στοχευμένοι γονείς. Στην Πολωνία, η 39χρονη Γκόσια Κλίμοβιτζ μεγάλωσε ως η μεγαλύτερη από τις τρεις. Λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας για εκείνη να μπορεί να μεγαλώσει την οικογένειά της διαφορετικά. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα να έχω ένα ήρεμο και περιποιητικό περιβάλλον», λέει.
«Και μόνο για να μπορέσω να ελέγξω τον εαυτό μου και τα συναισθήματά μου και να φροντίσω να μην το χάσω» – πτυχές που νιώθει ότι οι υπερβολικά κουρασμένοι γονείς της δεν μπορούσαν να διαχειριστούν.
Η επιθυμία να προσφέρεις σε ένα παιδί περισσότερα επεκτείνεται και σε άλλους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Η ανατροφή παιδιών σήμερα είναι ακριβή: μια μελέτη έδειξε ότι η ανατροφή δύο παιδιών στις ΗΠΑ κοστίζει, κατά μέσο όρο, 310.605 $ (255.369 £), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα δίδακτρα στο κολέγιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα παιδί εκτιμάται ότι κοστίζει σχεδόν 160.000 £ (194.607 $) για ένα ζευγάρι. Στην Αυστραλία, κοστίζει σχεδόν 160.000 AU$ (107.442$, 88.307 £) ή, με άλλη εκτίμηση, σχεδόν 550.000 AU$.
Παλεύοντας να πληρώσουν αυτούς τους λογαριασμούς, πολλές οικογένειες μένουν όλο και πιο πίσω. Πράγματι, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, λέει ο Σάντλερ, οι millennials μεγαλώνουν αναγκασμένοι να είναι πιο σκληροί σχετικά με τις προκλήσεις της ζωής.
«Δεν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση οικονομικά προσιτή, ούτε να αλλάξουμε το φορολογικό μας σύστημα ώστε να υπάρξει ξανά μια μεσαία τάξη, ούτε να βάλουμε ανώτατο όριο στο διογκωμένο κόστος στέγασης ή να κάνουμε οτιδήποτε από τα πράγματα που καθιστούν δυνατή μια βιώσιμη ζωή», λέει. «Πώς στο καλό μπορώ να φέρω ένα παιδί σε αυτό το μείγμα; Και πώς στο καλό θα φέρω δύο παιδιά σε αυτό το μείγμα;»
Ορισμένοι γονείς αναφέρουν επίσης την ανησυχία τους για το είδος του μέλλοντος που θα κληρονομήσουν τα παιδιά τους. «Ο πλανήτης πεθαίνει και δεν φαίνεται να υπάρχει τόσο μεγάλη ώθηση όσο χρειάζεται για να το καθαρίσουμε», λέει η Φάχεϊ. «Για αυτές τις μελλοντικές γενιές, τις αφήνουμε κάπως να το λύσουν. Νομίζω ότι είναι πραγματικά τρομακτικό. Μπορεί να υπάρξει αγώνας για πόρους - δεν θέλω το παιδί μου να ανησυχεί ποτέ πού θα βρει νερό.»
«Το να φέρουμε έναν άλλο άνθρωπο στον πλανήτη δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί ελαφρά», τόνισε στο BBC η Βερολινέζα Βίκυ Άλεν.
Ο παράγοντας ευτυχία
Μέρος της ικανοποίησης πολλών γονιών που είναι μόνοι τους είναι ο αντίκτυπος που έχει η απόφασή τους σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως η καριέρα, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα. «Υπάρχει το ερώτημα πώς θέλεις να μοιάζει μια ενήλικη ζωή», λέει η Σάντλερ. «Λοιπόν, τι χρειάζεται για να πάτε στον κινηματογράφο; Τι χρειάζεται για να βγείτε έξω για δείπνο; Τι χρειάζεται για να έχετε φιλίες ενηλίκων όπου μπορείτε πραγματικά να έχετε μια αδιάκοπη συζήτηση;» Είναι επίσης, φυσικά, δυνητικά πιο εύκολο να διατηρήσει κανείς την υγεία του.
Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η περίοδος μετά τον τοκετό εγκυμονούν κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των πατέρων. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες άνω των 35 ετών, όσες γεννούν δεύτερο ή μεταγενέστερο παιδί, αντί για το πρώτο τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης όπως εκλαμψία, υπέρταση κύησης και πρόωρο τοκετό.
Ειδικά για τις γυναίκες, οι καριέρες, επίσης, δέχονται πλήγμα όσο περισσότερα παιδιά έχουν.
Στην Ευρώπη, κάθε παιδί συνδέεται με μέση μείωση των μισθών κατά 3,6% – αν και αυτό ποικίλλει από μειονέκτημα χωρίς μισθό στις σκανδιναβικές χώρες έως μείωση 6% ανά παιδί στη Γερμανία και την Ολλανδία. Στις ΗΠΑ, μια μελέτη έδειξε ότι, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι διαφορές στην εκπαίδευση ή την εμπειρία, οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των μητέρων ενός ή δύο παιδιών σε σχέση με τις άτεκνες γυναίκες είναι περίπου το ίδιο, περίπου 13%. Όμως η μείωση πέφτει στο 17,5% στα τρία παιδιά.
Υπάρχουν και μακροπρόθεσμοι προβληματισμοί. Η Ντάλτον ακούει συχνά ότι, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να μεγαλώσεις πολλά παιδιά, θα αποκομίσεις τα οφέλη ενός «γεμάτου τραπεζιού» όταν αυτά είναι ενήλικες. «Είναι αγένεια να βάζεις βάρη στα παιδιά σου», λέει, προσθέτοντας ότι δεν θέλει η κόρη της να νιώσει ποτέ ενοχές για τέτοιου είδους προσδοκίες. Και δεν υπάρχουν, επισημαίνει, εγγυήσεις.
Έρευνες έχουν δείξει ότι, ενώ το να έχεις ένα παιδί συνδέεται με κέρδος στην ευτυχία, το δεύτερο συνδέεται με πτώση της ευτυχίας για τις μητέρες. Η απόκτηση ενός παιδιού διευκολύνει επίσης το να είσαι καλύτερος σύντροφος, πιστεύει η Λόρα Μπένετ από την Κορνουάλη. Ως μητέρα ενός παιδιού μπορεί να αφιερώσει χρόνο για τον εαυτό της, πηγαίνοντας σε φεστιβάλ ή μακριά για τα Σαββατοκύριακα με φίλους.
Ως αποτέλεσμα, δεν αισθάνεται δυσαρέσκεια όταν ο σύντροφός της πηγαίνει για σέρφινγκ ή με τους φίλους του για μπίρες. Δεν είναι σίγουρη πώς θα πετύχουν αυτή την ισορροπία με έναν άλλον. Όλα αυτά μπορεί να είναι μέρος του γιατί η έρευνα έχει δείξει ότι, ενώ η απόκτηση ενός παιδιού συνδέεται με κέρδος στην ευτυχία, η ύπαρξη ενός δεύτερου συνδέεται με πτώση της ευτυχίας για τις μητέρες. (Αυτή η μελέτη δεν βρήκε καμία επίδραση ενός δεύτερου παιδιού στους πατέρες). Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ οι γονείς είναι πιο ευτυχισμένοι στην αρχή και στον πρώτο χρόνο μετά την απόκτηση του πρώτου τους παιδιού, υπάρχουν λιγότερες αποδόσεις: η ώθηση της ευτυχίας για το δεύτερο παιδί είναι η μισή από εκείνη του πρώτου και από το τρίτο, δεν υπάρχει ώθηση καθόλου.
«Παγκοσμίως, η ευτυχία μειώνεται με τον αριθμό των παιδιών που έχουν οι γονείς», αναφέρει μια ανάλυση σε 86 χώρες. Εξαρτάται και από τον πολιτισμό.
Η γονεϊκότητα έχει συνήθως μια ουδέτερη ή αρνητική επίδραση στην ευημερία για τους γονείς των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ είναι το αντίθετο για τις οικογένειες στη Βορειοδυτική Ευρώπη – ένα πιθανό αποτέλεσμα του πώς οι κοινωνικές πολιτικές στις σκανδιναβικές χώρες βοηθούν τους γονείς να εξισορροπήσουν τους στρεσογόνους παράγοντες της οικογενειακής ζωής.
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου