Ο Αργυροπελεκάνος μέχρι το 2017 ήταν παγκοσμίως απειλούμενο είδος στην κατηγορία «Τρωτό», δηλαδή διέτρεχε υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Μετά από ανταπόκριση στα μέτρα προστασίας που πραγματοποιούνται από φορείς και οργανώσεις, ο Αργυροπελεκάνος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πλέον είδος «Σχεδόν Απειλούμενο».
Η διατήρηση του πληθυσμού των Αργυροπελεκάνων που μετακινούνται ανάμεσα στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης εξαρτάται ακριβώς από αυτές τις δράσεις προστασίας. Η αύξηση της γνώσης για τις περιοχές που απαντά και για τις διαδρομές που ακολουθεί κατά τις μετακινήσεις, η συνεργασία μεταξύ των χωρών που επισκέπτεται και αναπαράγεται, η μείωση της θνησιμότητας από την πρόσκρουση σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ή/και ανεμογεννήτριες, η βελτίωση των συνθηκών αναπαραγωγής αλλά και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ζουν κοντά ή επισκέπτονται τους τόπους αναπαραγωγής, αποτελούν κάποιες από τις βασικές δράσεις για τη διατήρηση του Αργυροπελεκάνου.
Εάν είστε εκπαιδευτικός σε κάποια από τις περιοχές που φιλοξενούν αποικίες Αργυροπελεκάνων, επικοινωνήστε μαζί μας για να οργανώσουμε από κοινού εκδηλώσεις μικρής κλίμακας, εξορμήσεις στο πεδίο για παρατήρηση των Αργυροπελεκάνων, επίσκεψη της εκπαιδευτικής ομάδας της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ στην τάξη σας αλλά και αποστολή και εφαρμογή εκπαιδευτικού υλικού!
Δείτε πληροφορίες για το Πρόγραμμα LIFE για τον Αργυροπελεκάνο
Δείτε το εκπαιδευτικό υλικό «Αργυροπελεκάνοι, οι αρχαίοι κάτοικοι των υγροτόπων» και άλλες εκπαιδευτικές εκδόσεις
Το Υλικό ΠΕ "Αργυροπελεκάνοι, οι αρχαίοι κάτοικοι των υγροτόπων" έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Pelican Way of LIFE» στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους επτά φορείς από πέντε χώρες, με στόχο την προστασία του Αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται σε 27 περιοχές Natura 2000 στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ουκρανία, ενώ υποστηρίζει δράσεις στην Τουρκία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Στην Ελλάδα, οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στις περιοχές των υγροτόπων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Αμβρακικού Κόλπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου