Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας για ΑμεΑ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης


Υπάρχει ατιμωρησία στην Ελλάδα όσον αφορά την καταγραφή των παραβάσεων σε θέσεις ΑμεΑ λόγω καθυστέρησης καταγραφής τόσο από τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και της τροχαίας καθώς είναι υποστελεχωμένες, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Γιάννης Καστούρας, Ειδικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα κινητικότητας. Γι’ αυτό λοιπόν στις αρχές του 2023 θα τοποθετηθούν κάμερες καταγραφής σε όλες τις αναπηρικές θέσεις στο Δ. Θεσσαλονίκης ώστε να βεβαιώνονται άμεσα οι παραβάσεις, πρόσθεσε ο κ. Καστούρας.

Επίσης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και στις εμπορικές επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, σύμφωνα και με την άδεια λειτουργίας τους. Όμως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει καθώς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σύνολο 288 επιχειρήσεων υπάρχει πρόσβαση ΑμεΑ μόνον σε 44 δηλαδή σε ποσοστό 15,6%, επισήμανε ο κ. Καστούρας.

Αναφερόμενος στο Δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε ότι το Νοέμβριο ξεκινά πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για ΑμεΑ και την αναπηρία στα δημοτικά σχολεία με τίτλο “Συναισθάνομαι και αλλάζω”. Επίσης οι μισές παιδικές χαρές του ΔΘ έχουν ανακατασκευαστεί με παιχνίδια για παιδιά με ΑμεΑ και θα παραδοθούν σύντομα. Ακόμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον κ. Καστούρα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους υπαλλήλους ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες ΑμεΑ ενώ θα δημιουργηθεί και ένα γραφείο στην υποδοχή του δημαρχείου για την εξυπηρέτησή τους.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αντωνίου ακτιβιστής ΑμεΑ, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη δημιουργία πρόσβασης για ΑμεΑ στις πόλεις ενώ επισήμανε ότι κουραστήκαμε να αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια για τα αυτονόητα στην Ελλάδα.

Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου