Πόλη - πρότυπο για τις υποδομές που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων στις παραλίες ανακηρύχθηκε ο δήμος Κατερίνης.
Τα πέντε μηχανήματα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα Seatrac που τοποθέτησε, σε συνδυασμό με τις συνοδές εγκαταστάσεις και την υποστήριξη της ορθής λειτουργίας τους από οργανωμένη ομάδα εθελοντών, χάρισαν στον δήμο το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Sustainability & Covid-Safe Practices & Services/Προσβάσιμος τουρισμός» στα Tourism Awards 2002.
Ο δήμος εγκατέστησε συνολικά πέντε Seatrac στις μήκους 12 χιλιομέτρων ακτές του, ένα στην Παραλία Κορινού, ένα στην Παραλία Καλλιθέας (μεταξύ Κορινού και Παραλίας Κατερίνης), δύο μεταξύ Παραλίας Κατερίνης και Ολυμπιακής Ακτής και ένα στο νότιο άκρο της Ολυμπιακής Ακτής. Ο αριθμός αυτός, όπως είπε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Μαρία Τερζίδου, είναι ίσως ο μεγαλύτερος αναλογικά με τα χιλιόμετρα παραλίας που διαθέτει ο δήμος.
Αυτό, όμως, που φαίνεται να βάρυνε περισσότερο στην απόφαση της κριτικής επιτροπής των βραβείων ήταν η δημιουργία εθελοντικής ομάδας για την περιφρούρηση της συνεχούς λειτουργίας και χρήσης των Seatrac, καθώς και για τη βοήθεια των χρηστών, μία πρωτοβουλία απόλυτα σύμφωνη τόσο με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού όσο και με το περιεχόμενο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Συνολικά 58 άτομα δήλωσαν συμμετοχή το καλοκαίρι του 2021 στη δράση «Γίνε κι εσύ εθελοντής του δήμου για τα SEATRAC», οι οποίοι εργάστηκαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οπότε έληξε η τουριστική σεζόν. Μάλιστα, για τη δράση του βραβεύτηκαν από τον δήμο σε ειδική εκδήλωση.
«Τα Seatrac από μόνα τους δεν δουλεύουν, γι’ αυτό εισηγήθηκα τη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομο με κινητικά προβλήματα χωρίς συνοδό, αν ακολουθήσει πιστά την οδηγία και έχει το τηλεχειριστήριο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δυσκολεύουν την αυτόνομη χρήση του, όπως οι καιρικές συνθήκες, η θάλασσα, η κατάσταση του μηχανήματος από την προηγούμενη χρήση ή κάποιο πρόβλημα ενδεχομένως και στο διάδρομο. Η συνεισφορά της εθελοντικής ομάδας είχε να κάνει με την ενημέρωση των ανθρώπων που επισκέπτονταν το σημείο και δεν ήξεραν να τα χρησιμοποιήσουν και με τη συνεχή παρουσία του τηλεκοντρόλ, με το οποίο λειτουργεί το αμαξίδιο. Επίσης, ήλεγχαν από το πρωί όλη την εγκατάσταση, διότι το Seatrac δεν είναι μόνο του, υπάρχουν και συνοδές εγκαταστάσεις, όπως τα αποδυτήρια και το αμφίβιο αμαξίδιο κολύμβησης που είναι χειροκίνητο και κυλάει στην άμμο, τα οποία κλειδώνονταν τη νύχτα. Επίσης, πρόσεχαν σπιθαμή προς σπιθαμή τον διάδρομο, γιατί από κάτω υπάρχει άμμος και ακόμα κι αν είναι συνεχόμενος, μπορεί να κολλήσει το αμαξίδιο. Και φυσικά, όταν υπήρχε βλάβη, ενημέρωναν άμεσα τον δήμο ή την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και αποκατάστασή τους», εξήγησε η κ. Τερζίδου, η οποία σημείωσε ότι προκειμένου να καλυφθούν οι βάρδιες, πολλοί εθελοντές εργάστηκαν περισσότερες από τις τρεις ώρες που τους ζητούνταν.
Η χρήση των Seatrac κρίνεται ικανοποιητική, σύμφωνα με τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά τσιπ που διαθέτουν τα τέσσερα από τα πέντε μηχανήματα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο ένα από τα πέντε Seatrac καταγράφηκαν περισσότερες από 200 διαδρομές, όταν το πλέον χρησιμοποιημένο πανελληνίως μηχάνημα, αυτό των Νέων Επιβατών στον δήμο Θερμαϊκού, είχε 600 χρήσεις. Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος, στα υπόλοιπα οι διαδρομές ήταν λιγότερες, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η θάλασσα, οι καιρικές συνθήκες, ο περιβάλλον χώρος και φυσικά η συχνότητα των βλαβών. Τόνισε δε ότι πολλοί είτε από ασυνειδησία, είτε ακόμα και έχοντας καλή πρόθεση προκάλεσαν βλάβες στα μηχανήματα, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα. «Τα στοιχεία θα πρέπει να αξιολογηθούν συγκριτικά με την επόμενη χρονιά, καθώς τη θερινή σεζόν 2020 η κίνηση ήταν πολύ περιορισμένη εξαιτίας της πανδημίας. Επίσης, όλα αυτά θα αποτελέσουν και κριτήρια τοποθέτησης για τη φετινή χρονιά», επισήμανε η κ. Τερζίδου.
Ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζουν τη σχετική σύμβαση, προκειμένου τα Seatrac να τοποθετηθούν μέχρι την έναρξη της θερινής σεζόν. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο δήμος θα ξεκινήσει και ενημερωτική καμπάνια, η οποία περιλαμβάνει και συμπερίληψη των σημείων στους χάρτες της Google, προσθέτοντας ακόμα ένα όπλο στην τουριστική προβολή της περιοχής. Στόχος της δημοτικής αρχής, εξάλλου, είναι φέτος εθελοντική ομάδα να αυξηθεί στα 80 με 90 άτομα, προκειμένου να μην χρειαστεί κάποιος να ξεπεράσει το ωράριο και να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός εφεδρικών εθελοντών που να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες.
Φωτεινή Στεφανοπούλου
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου