Οι αιτήσεις για τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης 2022 ξεκίνησαν!
Για 18η χρονιά η ActionAid συντονίζει τη μεγαλύτερη μαθητική εκστρατεία που φέρνει κοντά χιλιάδες μαθητές, μαθήτριες και σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από το 2018 η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης εστιάζει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με βασικό άξονα την κλιματική αλλαγή. Φέτος η εκστρατεία είναι αφιερωμένη στον Στόχο 12 για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, επικεντρώνεται στη σπατάλη τροφίμων και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η φετινή δράση
Αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη στη σπατάλη των τροφίμων στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ πάνω από το 10% των ανθρώπων στη χώρα μας βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια, καταλαβαίνουμε τον βαθμό στον οποίο οι δικές μας καθημερινές διατροφικές συνήθειες και επιλογές επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη ζωή των ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη.
Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από όλους μας, τα νοικοκυριά και τα σχολεία μας, κάνοντας πιο συνειδητές επιλογές!
Γι’ αυτό, λοιπόν, φέτος η Μαθητική Εβδομάδα Δράσης έχει ως θεματική τη σπατάλη των τροφίμων, με στόχο μέσα από τον Εκπαιδευτικό Οδηγό της Δράσης που έχουμε δημιουργήσει, να μιλήσετε στους μαθητές και στις μαθήτριές σας για το ζήτημα της σπατάλης τροφής (food waste) και να κάνετε σχετικές δράσεις.
Ώρα για δράση!
Κεντρική δράση για τη φετινή Μαθητική Εβδομάδα Δράσης, είναι η δημιουργία βιώσιμων έργων τέχνης από τα ίδια τα παιδιά. Μέσα από αυτή τη δράση, τα παιδιά θα κατανοήσουν στην πράξη την έννοια της σπατάλης της τροφής, αλλά θα δουν και τρόπους με τους οποίους μπορούν να τη μειώσουν αξιοποιώντας πράγματα που μπορεί να θεωρούνται αποφάγια.
Σύμβουλός σας στη διαδικασία αυτή θα είναι η Φωτεινή Χαμαλίδου, η οποία είναι Social Artist Educator, και θα σας βοηθήσει μέσω βίντεο και σχεδίου εργασίας, να δημιουργήσετε το δικό σας βιώσιμο έργο τέχνης.
Όπως είπε η ίδια«Μέριμνα της καλλιτεχνικής μου προσέγγισης είναι η σύνδεση της τέχνης με το οικοσύστημα και τη φύση με ένα τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον και την πρακτική ζωή του ανθρώπου. Δημιουργώ έργα με σεβασμό στην βιοποικιλότητα και στον κύκλο ζωής της τροφής. Τα υλικά αποδόμησης και αποσύνθεσης της κουζίνας που πετιούνται (Food Waste) γίνονται αντικείμενο πειραματισμού, διερεύνησης και παρατήρησης. Κάθε υλικό φέρει μια ιστορία, ένα τώρα και ένα μέλλον. Είτε σε ανώριμη φάση, είτε σε περίοδο ωρίμανσης, είτε στο τέλος του κύκλου της ζωής του, το κάθε τρόφιμο μιλάει με τα άνθη του, τα φύλλα του, τις ρίζες του, τις φλούδες του και τα κουκούτσια του. Η έμπνευση, η συγκίνηση και η έκπληξη πηγάζουν από ‘’άχρηστα’’ υλικά και από ‘’σκουπίδια’’ σε μια πορεία δημιουργίας και διαπίστωσης ότι τίποτα δεν είναι περιττό πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, μας χρειάζεται, χρειάζεται την συνείδηση μας και τις ζωντανές εικόνες της ψυχής μας.»
Λάβετε μέρος στη δράση
Τα βήματα για τη συμμετοχή σας στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης είναι τα παρακάτω:
Έως τα τέλη Απριλίου, θα παραλάβετε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο έναν Οδηγό με κατατοπιστικές πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τη σπατάλη τροφής καθώς και με εκπαιδευτικό υλικό και βίντεο που θα σας οδηγήσει στην κεντρική δράση της φετινής εκστρατείας «Φτιάχνω ένα βιώσιμο έργο τέχνης».
Οποιαδήποτε στιγμή μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς αφιερώστε χρόνο να μιλήσετε με τους μαθητές και τις μαθήτριές σας για την κλιματική αλλαγή, πώς σχετίζεται με την παραγωγή τροφής καθώς και την σπατάλη τροφής.
Δημιουργείστε το δικό σας βιώσιμο έργο τέχνης! Το βίντεο και το σχέδιο εργασίας θα είναι πολύτιμοι βοηθοί σας.
Φωτογραφίστε το έργο σας.
Ανεβάστε τη φωτογραφία στην ειδική φόρμα που θα σταλεί στους συμμετέχοντες και ελάτε να φτιάξουμε μια Ψηφιακή Γκαλερί με βιώσιμα έργα τέχνης και με τη χρήση απορριμμάτων τροφής.
Κάντε like στη σελίδα του Εκπαιδευτικού Τμήματος της ActionAid.
Ανεβάστε τη φωτογραφία στα social media με το hashtag #dinamistopiatosou και tag @actionaidhellas.
Η φετινή εκστρατεία αποτελεί μέρος του προγράμματος FoodWave, στο οποίο συμμετέχει η ActionAid μαζί με 25 οργανώσεις, πανεπιστήμια και Δήμους σε 17 χώρες, μιλούν για το δικαίωμα στην τροφή και διεκδικούν δίκαια και βιώσιμα συστήματα διατροφής τα οποία σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα όρια του πλανήτη.
Πηγή: ActionAid
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου