Έναν «πράσινο» τρόπο για να ανακυκλώσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν υλικά που χρησιμοποιούν στο σχολείο τους βρήκαν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ηρακλείου Αττικής.
Οι μαθητές των τμημάτων Μαγειρικής-Αρτοζαχαροπλαστικής συγκεκριμένα, ανακυκλώνουν πλέον το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο για την παραγωγή βιοντίζελ στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2022» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
«Και τώρα κύριε τι κάνουμε αυτό το λάδι;», «το ρίχνουμε στον νεροχύτη;», αναρωτιόνταν οι μαθητές κάθε φορά που αυτό έμενε στο τηγάνι από τις τηγανιτές πατάτες, τους λουκουμάδες ή και τα κεφτεδάκια. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή να ανακαλύψουν ότι το τηγανέλαιο μπορεί να ανακυκλωθεί και μάλιστα να ωφελήσει σημαντικά το περιβάλλον. Έτσι μετά τις επιτυχημένες εικονικές επιχειρήσεις «Special Sticks» και «Healthy Bites» κατά τις προηγούμενες χρονιές οι μαθητές σχεδίασαν και ανέπτυξαν την επιχείριση «ΠρασινίΖουμε».
Κατανοώντας ότι η απόρριψη των τηγανέλαιων στο περιβάλλον είναι καταστροφική και ότι προκαλεί προβλήματα στις αποφράξεις του σπιτιού και συγκεντρώνει «βουνά λίπους» στους υπονόμους των πόλεων, προκαλώντας προβλήματα στον βιολογικό καθαρισμό, οι μαθητές αναζήτησαν έναν τρόπο για να μην συμβάλλουν πλέον σε αυτή την κατάσταση.
Το τηγανέλαιο που χρησιμοποιούν μπορεί να μετατραπεί σε ένα βιολογικό καύσιμο, το βιοντίζελ που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας και είναι το καθαρότερο καύσιμο με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (μείωση αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%). Έτσι λοιπόν, οι μαθητές συγκεντρώνουν το χρησιμοποιούμενο τηγανέλαιο σε πράσινα βαρέλια και σε συνεργασία με την εταιρία «Πράσινο Λάδι» το μετατρέπουν σε βιολογικό καύσιμο. Μάλιστα, κινητοποιούν τους συμμαθητές, γονείς και καθηγητές τους να τους φέρουν το λάδι αυτό από το σπίτι τους στο σχολείο. Με τα έσοδα της επιχείρησης τους οι μαθητές θα εξοπλίσουν δυο εργαστήρια μαγειρικής του σχολείου τους.
«Η ανάγκη αυτή προέκυψε από τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος ιδιαιτέρα τα τελευταία χρόνια όπου πολυάριθμες δράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων μας κινητοποιούν να βρούμε λύσεις για την προστασία του. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε όλοι μας. Το φαινόμενο αυτό επιβαρύνεται με την χρήση και παραγωγή ορυκτών καυσίμων όπως του συμβατικού πετρελαίου που αποβάλλει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο περιβάλλον. Η εκτεταμένη χρήση βιοντίζελ στη ΕΕ, αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Το βιοντίζελ από τηγανέλαια και ζωικά λίπη μπορεί να μειώσει ή και να ξεπεράσει το 88%, καθώς όχι μόνο δεν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με CO2, αλλά προστατεύεται το περιβάλλον από τις επιπτώσεις που θα είχε η απόρριψη τους», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος καθηγητής της επιχείρησης και Τεχνολόγος Τροφίμων, Γιώργος Ευγενειάδης.
Τα οφέλη της συγκεκριμένης επιχειρήσεις δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά αλλά έχουν και υψηλή εκπαιδευτική αξία.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ευγενειάδης: «Με την επιχείρηση "ΠρασινίΖουμε" οι μαθητές γνωρίζουν τη σημασία της ανακύκλωσης και μάλιστα ενός προϊόντος που δεν ήταν εύκολο να το φανταστούμε, το τηγανέλαιο. Η απόρριψη του τηγανέλαιου στον νεροχύτη και από εκεί στις αποχετεύσεις δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο επιζήμια για το περιβάλλον ενέργεια είναι. Έτσι, οι μαθητές αναπτύσσουν τις γνώσεις τους γύρω από την χρησιμότητα αυτού του απορρίμματος και γίνονται παράδειγμα για τους γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικότερα όλους μας να συμμετέχουμε στην ανακύκλωσή του. Η ανταπόκριση των μαθητών είναι ενθουσιώδης. Μάλιστα όχι μόνο των μαθητών των τμημάτων μαγειρικής-αρτοζαχαροπλαστικής του σχολείου μας άλλα και των υπολοίπων μαθητών που φέρνουν το μπουκάλι με το χρησιμοποιημένο λάδι από το σπίτι και το απορρίπτουν στους πράσινους κάδους του σχολείου μας. Σχολικές δράσεις σαν και αυτή πέρα από τις γνώσεις γύρω από την ανακύκλωση και τα οφέλη της, ενισχύουν την συμπερίληψη της αναπηρίας με την συμμετοχή των μαθητών σε πανελλήνιες σχολικές καινοτόμες δράσεις, συμβάλουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος και ομαδικότητας των μαθητών και καλλιεργεί στους μαθητές τις έννοιες της υπευθυνότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης».
Το πρόγραμμα αυτό διαρκεί ένα σχολικό έτος. Ξεκινάει τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο με τη βράβευση της καλύτερης Μαθητικής Επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν σχολεία Δευτεροβάθμιας Τυπικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, δημοσιά και ιδιωτικά.
Αυτή είναι η τρίτη συμμετοχή του ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου Αττικής στον διαγωνισμό. Οι δυο πρώτες αφορούσαν την ανάπτυξη τροφίμων ενώ αυτή τη φορά προσανατολίστηκαν στην πράσινη ενέργεια.
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου