Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Οταν οι γονείς διαφωνούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους

Η αστήρικτη από κάθε άποψη ανησυχία για επιπτώσεις στη γονιμότητα των παιδιών και για ενδεχόμενες μακροχρόνιες συνέπειες, η οποία τροφοδοτείται από ψευδή δημοσιεύματα, κρατάει πολλούς γονείς μακριά από την απόφαση να εμβολιάσουν το παιδί τους. Προς το παρόν στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 170.000 παιδιά και έφηβοι και συγκεκριμένα το 19% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών και το 33% των εφήβων ηλικίας 15 έως 17. Για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών οι αρμόδιες αρχές περιμένουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, FDA) προκειμένου να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο. Και όπως ανέφερε στην «Κ»ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «εξελίξεις και αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών αναμένονται προς το τέλος του έτους»

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια επέκτασης του εμβολιασμού έχουν οι παιδίατροι, λόγω κυρίως της επικοινωνίας τους με τους γονείς. Στα τέλη της εβδομάδας ξεκίνησαν δειλά και οι εμβολιασμοί παιδιών σε ιατρεία. Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έχουν εκφράσει περίπου 60 παιδίατροι, αλλά τις σχετικές συμβάσεις έχουν υπογράψει μόλις 14. «Είναι άλλος ένας επιχειρησιακός βραχίονας που έχουμε για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Εκτιμώ ότι το πιο σημαντικό στην εμπλοκή των παιδιάτρων είναι ότι οι γονείς θα μιλήσουν μαζί τους και θα λάβουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν» σημειώνει ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Με το που άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών, οι γονείς μάς καλούσαν για να ρωτήσουν τι να κάνουν. Πολλοί άκουσαν τη συμβουλή μας και εμβολίασαν τα παιδιά, κάποιοι περιμένουν να τα εμβολιάσουμε εμείς στα ιατρεία μας. Εγώ έχω προγραμματίσει να εμβολιάσω στο ιατρείο μου 6-7 παιδιά τις επόμενες ημέρες» σημειώνει στην «Κ»ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγαλύτερες ανησυχίες που προβάλλουν όσοι διστάζουν είναι για τις επιπτώσεις του εμβολίου. Οπως επισημαίνει ο κ. Νταλούκας, «μητέρα με ρώτησε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί η γονιμότητα του παιδιού. Υπάρχουν αυτοί που επηρεάζονται από κάποιους αρνητές που βγαίνουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ρητορική κατά των εμβολίων. Ρωτούν επίσης εάν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, τη στιγμή που τα παιδιά περνούν τη νόσο πιο ελαφρά. Εχουμε συναντήσει ακόμα και διχογνωμίες μεταξύ των δύο γονέων. Ο ένας να είναι υπέρ του εμβολιασμού και ο άλλος να αντιδρά»

«Εξελίξεις και αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών αναμένονται προς το τέλος του έτους», λέει στην «Κ» ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Νταλούκας συνεχίζει λέγοντας ότι «το τελευταίο διάστημα ρωτώ γονείς εάν είναι οι ίδιοι εμβολιασμένοι και βλέπω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Τουλάχιστον οκτώ γονείς νεαρής ηλικίας με μωρά που εξέτασα στο ιατρείο μου το τελευταίο δεκαπενθήμερο μου είπαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί, επειδή φοβούνται. Δεν πείθονται εύκολα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία μητέρα κοντά στα 30, που μου είπε ότι φοβόταν τον εμβολιασμό. Μιλήσαμε περίπου ένα μισάωρο για την ασφάλεια του εμβολίου. Παρ’ όλα αυτά, φεύγοντας μου είπε “και την άλλη φορά που θα έρθω, ανεμβολίαστη θα είμαι”».

Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, Αθανασία Λουρίδα, τονίζει στην «Κ» ότι «υπάρχει αρκετός δισταγμός των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά και πολλά ψευδή δημοσιεύματα που έχουν κάνει μεγάλο κακό». Ο βασικός φόβος αφορά τη γονιμότητα των παιδιών. «Για τα κορίτσια μάς εκφράζουν φόβους ότι θα διαταραχθεί η έμμηνος ρύση. Και ρωτούν εάν το εμβόλιο επηρεάζει το DNA. Δεν υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Πρόκειται για υπερβολικούς φόβους που τροφοδοτούνται από ψευδή δημοσιεύματα» Η κ. Λουρίδα επισημαίνει ότι «προσωπικά όσοι με έχουν ρωτήσει έχουν πεισθεί και έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους. Θεωρώ ότι εάν ο γιατρός εξηγήσει στους γονείς και απαντήσει στους φόβους τους, θα πεισθούν. Οι αρνητές δεν νομίζω ότι θα μπουν στη διαδικασία να ρωτήσουν». Οπως υπογραμμίζει, «ο εμβολιασμός των παιδιών είναι απαραίτητος πρωτίστως για τη δική τους προστασία. Μπορεί τα περιστατικά του πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C) που εκδηλώνουν παιδιά με COVID-19 να είναι σπάνια, αλλά συμβαίνουν. Επίσης θα πρέπει να προφυλαχθούν από τη long COVID που έχει αναφερθεί ότι εμφανίζεται και σε παιδιά. Και εκτός από τη δική τους προστασία προστατεύουν και τα ευάλωτα άτομα που μπορεί να έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον».

Ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι υπάρχουν εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι παιδίατροι για να βοηθήσουν περισσότερο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οπως λέει, «θα πρέπει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ να μας δώσουν στοιχεία για τη νοσηρότητα των παιδιών ανά ηλικία. Αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να πείσουμε τους γονείς. Θα μας δώσει ένα εξαιρετικό επιχείρημα για τον λόγο για τον οποίο πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά. Επίσης θα έπρεπε να έχουμε τα ποσοστά εμβολιασμού και ανά περιοχή, ώστε να μπορέσουμε να ρίξουμε το βάρος μας όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου