«Εδώ και οκτώ μήνες είμαι κυριολεκτικά κλεισμένη στο σπίτι», λέει η Κατερίνα Λινού, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. «Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου μπορεί μια χώρα να κλείσει τα σύνορά της για να προστατευθεί από μια γειτονική με πολλά κρούσματα, στις ΗΠΑ μια πολιτεία δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η πανδημία». Αν και ζει στην Αμερική επί χρόνια, η πανεπιστημιακός ασχολείται με την Ελλάδα, ιδίως με θέματα ενσωμάτωσης κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο. Μια σειρά από εμπεριστατωμένες επιστημονικές εργασίες της φωτίζει ακριβώς αυτό το θέμα, από το πρώτο μεταναστευτικό κύμα των Αλβανών μέχρι και τους πιο πρόσφατους πρόσφυγες.
Η στήλη επικοινώνησε μαζί της για μια νέα μελέτη που θα δημοσιευθεί στο παγκοσμίως κορυφαίο American Political Science Review και αφορά τον πληθυσμό Ρομά στη χώρα μας. «Σε συνεργασία με το πρόγραμμα “Διατροφή” του Ινστιτούτου “Πρόληψη”, γνωστό για τη διανομή δωρεάν γευμάτων σε σχολεία, κwwάναμε μια πειραματική μελέτη μέσω μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (sms) πανελλαδικώς. Ζητήσαμε από τους παραλήπτες να προσφέρουν ένα γεύμα συνεισφέροντας 1,5 ευρώ με την απάντησή τους στο μήνυμα. Ορισμένοι εξ αυτών έλαβαν την παρότρυνση να ενισχύσουν ένα “Ελληνόπουλο” που έχει ανάγκη, άλλοι να ενισχύσουν ένα “παιδί Ρομά” και άλλοι απλά ένα “παιδί”. Στις συνεισφορές τους, οι παραλήπτες των μηνυμάτων δεν έδειξαν να κάνουν διάκριση ανάμεσα σε “Ελληνόπουλα” και “παιδιά”, καθώς ανταποκρίθηκαν εξίσου στις δύο αυτές παροτρύνσεις. Ως προς τα παιδιά Ρομά, όμως, η ανταπόκρισή τους έπεσε στο μισό».
«Ως πολιτική επιστήμων, το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι η θεωρητική αναφορά στην ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες θεμελιώδεις αξίες, αλλά να δω πώς μπορεί όλα αυτά να αγγίξουν τη ζωή των πολιτών», λέει η Κατερίνα Λινού. «Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη προσπάθεια ώστε να αμβλυνθούν οι διακρίσεις κατά των Ρομά, που ζουν συχνά σε καταυλισμούς και είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τον παραγωγικό ιστό. Αναλύοντας δημοσκοπικά στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο της Ε.Ε., βλέπουμε ότι οι διακρίσεις κατά των Ρομά στην Ελλάδα όχι μόνο είναι διαδεδομένες, αλλά εκφράζονται ανοιχτά», υπογραμμίζει.
Θεωρεί, ωστόσο, ότι η έρευνα αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας: οι παραλήπτες του μηνύματος δεν έκαναν διακρίσεις ανάμεσα σε «παιδιά» και «Ελληνόπουλα», γεγονός που μαρτυρά ότι η προπαγάνδα ακροδεξιών σχημάτων δεν έπιασε τόπο. Υπογραμμίζει, δε, ότι έχει σημασία να κοιτάζουμε από κοντά όλες τις ομάδες που βρίσκονται στις παρυφές της κοινωνίας, ώστε να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου