Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Υεμένη: Συγκλονίζει η εικόνα υποσιτισμένου 7χρονου που ζυγίζει μόλις 7 κιλά

Ο 7χρονος Φαϊντ Σαμίμ, παράλυτος και σοβαρά υποσιτισμένος, είναι κουλουριασμένος σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σάναα, έχοντας μετά βίας επιζήσει από το ταξίδι του μέχρι εκεί.

«Είχε σχεδόν πεθάνει όταν έφτασε, αλλά ευχαριστώ τον Θεό που καταφέραμε να κάνουμε ό, τι ήταν απαραίτητο και άρχισε να βελτιώνεται. Υποφέρει από CP (εγκεφαλική παράλυση) και σοβαρό υποσιτισμό», δήλωσε ο Ρατζέχ Μοχάμεντ, Rageh Mohammed, επόπτης γιατρός του τμήματος υποσιτισμού του νοσοκομείου Αλ-Σαμπίν.




Paralyzed and severely malnourished, 7-year-old Yemeni boy Faid Samim weighs only 7 kg. Unable to afford Faid’s medication or treatment, the family relies on donations to get him treated https://t.co/MQsyQzKywgpic.twitter.com/TP0VU5ycdH— Reuters (@Reuters) January 4, 2021

O Φαϊντ ζυγίζει μόλις 7 κιλά και η μικρή, εύθραυστη φιγούρα του καταλαμβάνει μόλις το ένα τέταρτο μιας διπλωμένης κουβέρτας του νοσοκομείου. Η οικογένειά του έπρεπε να ταξιδέψει από το Αλ-Τζαούφ, 170 χλμ. βόρεια της Σάναα, μέσω σημείων ελέγχου και κατεστραμμένων δρόμων, για να τον μεταφέρει εκεί.

Ανήμπορη να πληρώσει το φάρμακο ή τη θεραπεία του Φαϊντ, η οικογένεια βασίζεται σε δωρεές και φιλανθρωπίες για να τον θεραπεύσει. Ο Μοχάμεντ λέει ότι οι περιπτώσεις υποσιτισμού αυξάνονται και οι φτωχοί γονείς αναγκάζονται να βασίζονται στην καλοσύνη των ξένων ή στη διεθνή βοήθεια για να θεραπεύσουν τα παιδιά τους.

Ο λιμός δεν έχει ποτέ κηρυχθεί επίσημα στην Υεμένη, όπου ένας εξαετής πόλεμος έχει αφήσει το 80% του πληθυσμού να περιμένει εξωτερική βοήθεια, σε αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ στα τέλη του 2018 για επικείμενο λιμό προκάλεσαν αύξηση της βοήθειας. Ωστόσο, οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού, τα μειωμένα εμβάσματα, οι ακρίδες, οι πλημμύρες και η σημαντική υποχρηματοδότηση της βοήθειας το 2020 επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μάχεται με το ιρανικό κίνημα των Χούθι από το 2015, έχει σκοτώσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και έχει αφήσει τη χώρα διαιρεμένη, με τους Χούτι να κατέχουν τη Σάναα και τα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πηγή: HuffingtonPost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου