Ισπανοί και Αμερικάνοι ερευνητές κατάφεραν να προσφέρουν σε μία τυφλή γυναίκα μία “τεχνητή όραση” για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, μέσω ενός εμφυτεύματος στον εγκέφαλο. Η Berna Gomez στα 42 της χρόνια ανέπτυξε τοξική οπτική νευροπάθεια και το οπτικά νεύρα που συνδέουν τα μάτια με τον εγκέφαλο καταστράφηκαν μέσα σε μερικές μέρες, αφήνοντάς την για πάντα στο σκοτάδι. Το 2018, σε ηλικία 57 ετών, η Gomez δήλωσε εθελόντρια για να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα είχε ένα μικροσκοπικό ηλεκτρόδιο με εκατοντάδες μικροσκοπικές βελόνες εμφυτευμένο στην οπτική περιοχή του εγκεφάλου της.
Μετά την εγχείρηση στην Ισπανία, η Gomez πέρασε τους επόμενους έξι μήνες στο εργαστήριο καθημερινά για ώρες δοκιμών και εκπαίδευσης. Οι δύο πρώτοι μήνες κύλησαν προσπαθώντας να ξεχωρίσει τις τυχαίες λάμψεις φωτός που παράγει ο εγκέφαλός της από τα σημεία φωτός που ήταν αποτέλεσμα λειτουργίας του εμφυτεύματος.
Σταδιακά, έμαθε να ξεχωρίζει σχήματα και έφτασε να μπορεί πλέον να διαβάζει ακόμα και μερικά γράμματα, μέχρι και να διακρίνει ένα κεφαλαίο Όμικρον από ένα μικρό. Διεγείροντας τους νευρώνες με τα ηλεκτρόδια, ο εγκέφαλος μπορεί να δημιουργήσει δισδιάστατες εικόνες.
Στο τελευταίο μέρος του πειράματος, η Gomez φόρεσε ειδικά γυαλιά με ενσωματωμένη κάμερα η οποία σκανάρει τα αντικείμενα μπροστά της και διεγείρει διαφορετικούς συνδυασμούς ηλεκτροδίων στο εμφύτευμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία απλών εικόνων. Τα γυαλιά επέτρεψαν τελικά στην Gomez να μπορεί να διαχωρίσει τα όρια μαύρων και λευκών γραμμών σε ένα πίνακα, ενώ μπόρεσε να βρει και την τοποθεσία ενός λευκού τετραγώνου σε έναν υπολογιστή.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς έως τώρα δεν έχει παρατηρηθεί πως το εμφύτευμα προκαλεί θάνατο των νευρώνων, επιληπτικές κρίσεις ή άλλα αρνητικά συμπτώματα, δείχνοντας πως είναι ασφαλές για την επαναφορά μίας τεχνητής όρασης σε άτομα τα οποία έχουν μόνιμη βλάβη στα οπτικά νεύρα ή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Ένας από τους στόχους αυτής της έρευνας είναι να δώσει μεγαλύτερη κινητικότητα στον τυφλό. Μπορεί να τους επιτρέψει να αναγνωρίσουν ένα άτομο, πόρτες ή αυτοκίνητα εύκολα. Μπορεί να αυξήσει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια. Αυτό προσπαθούμε. – Richard Normann, βιομηχανικός στο University of Utah
Αυτή η ελλιπής όραση δεν παύει να είναι όραση για αυτόν που δε βλέπει και η μελέτη του εμφυτεύματος σε περισσότερους εγκεφάλους θα επιτρέψει κάποια στιγμή συνδυασμό ερεθισμάτων ο οποίος θα παράγει ακόμα πιο περίπλοκες οπτικές εικόνες και ίσως μία μέρα οι ασθενείς να χρησιμοποιούν ξανά τα μάτια τους για τις καθημερινές τους ανάγκες.
Ξέρω πως είμαι τυφλή και θα είμαι για πάντα τυφλή. Αλλά νομίζω πως μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω τους ανθρώπους στο μέλλον. Έτσι νιώθω.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investigation.
Πηγή: unboxholics
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου