Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Πρόγραμμα: Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας”

Οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Γυμνασίου και Λυκείου· οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, δύο Παρέδρους και τον Εισαγγελέα, καθώς και μια εξαμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ποια είναι τα θέματα που συζητούν; Βασισμένοι σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, αποφαίνονται για ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη – όπως η θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η ευθανασία.

Σχεδιασμός των Εικονικών Δικών

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους Γιώτα Σκιαθίτη και Θωμά Τσουλιά, φοιτητές τότε Νομικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2013 πιλοτικά με την συμμετοχή των μαθητών και των τριών τάξεων του 7ου Λυκείου Καλλιθέας, χωρίς να ενταχθεί στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα. Η σχολική χρονιά 2012 – 2013, κατά την οποία το πρόγραμμα έτρεξε πιλοτικά, απέδειξε ότι μια εξωσχολική δραστηριότητα μπορεί να καταστεί απολαυστική για τους μαθητές, όταν ξεφεύγοντας από το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έναν ιδιαιτέρως ελκυστικό ρόλο που – πέρα από την αίσθηση του «παιχνιδιού» – παρέχει τροφή για σκέψη και αναζήτηση.

Στόχος του Προγράμματος

Οι εικονικές δίκες στοχεύουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών, στην καταπολέμηση της αγοραφοβίας και στην ανάπτυξη των ρητορικών τους ικανοτήτων. Για τον σκοπό αυτό, επιθυμούμε και διοργανώνουμε έναν ανοιχτό Πανελλήνιο Διαγωνισμό, φιλοδοξώντας στην επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης και αλληλεπίδρασης των μαθητών.

Ποια είναι τα οφέλη του “Πρωταγόρα” για τους μαθητές;

Τα παιδιά χρειάζονται μία πληθώρα εμπειριών ώστε να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να συνειδητοποιήσουν πώς πραγματικά θέλουν να εξελιχθούν στο μέλλον. Το πρόγραμμα μας τους ενισχύει στους εξής τομείς:
Γνωρίζουν τον κόσμο της Δικαιοσύνης από μικρή ηλικία και αλληλεπιδρούν με αυτόν,
Εξασκούν την λογική τους, καθώς καλούνται να σχηματίσουν την υπεράσπιση της θέσης τους και να εντοπίσουν τα λογικά λάθη της αντίπαλης ομάδας,
Καλλιεργούν τις ρητορικές τους ικανότητες,
Καταπολεμούν την αγοραφοβία τους εξασκούμενοι στο να μιλούν μπροστά σε κοινό,
Διευρύνουν τους ορίζοντες τους μέσα από την συζήτηση ποικίλων θεμάτων, από την κλωνοποίηση και την γενετική μηχανική μέχρι την θανατική ποινή και τα δικαιώματα της μειονότητας,
Κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα.

Πάνω απ’ όλα όμως, οι εικονικές δίκες ψυχαγωγούν τους μαθητές και τους χαρίζουν ατελείωτες ώρες ενασχόλισης συζητώντας και ανακαλύπτοντας το που στέκονται πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν ως αυριανοί πολίτες της χώρας.

Παρουσίαση Εικονικής Δίκης

Εάν θέλετε να δείτε στην πράξη την διαδικασία της εικονικής δίκης, παρακολουθείστε την παρακάτω παρουσίαση σε πέντε μέρη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλλιθέας, Αθήνα, την Τρίτη 18 Ιουνίου, 2013.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με διαφορετικούς κανόνες από τους ισχύοντες και προσφέρεται μόνο προς εξοικείωση με το κλίμα μιας εικονικής δίκης. Για τις αλλαγές συμβουλευτείτε τον Κανονισμό καθώς και τα αντίστοιχα εγχειρίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου