Εχεις στραβά πόδια, μεγάλη περιφέρεια, περιττά κιλά; Κανένα πρόβλημα. Σε χρόνο dt με μια από τις εφαρμογές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο αποκτάς κορμί αγαλματένιο, τύφλα να έχουν οι πλαστικές. Για πρόσωπο και μαλλιά τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα: σπυράκια και δυσχρωμίες της επιδερμίδας εξαφανίζονται, σχήμα προσώπου, ματιών τε και φρυδιών αλλάζουν στο πιτς φιτίλι, και η selfie που έβγαλες (και σου… φαίνεσαι δύσμορφη) μεταμορφώνεται και σε μεταμορφώνει σε μοντέλο άξιο χιλιάδων likes και σχολίων θαυμαστικών.
Αυτό όμως που ξεκίνησε σαν αστειάκι και παιχνίδι για να χαλαρώνουμε online φαίνεται να εξελίσσεται σε κάτι επικίνδυνο ειδικά για τις νεότερες ηλικίες, αφού ρίχνει στα τάρταρα την αυτοεκτίμηση τω κοριτσιών έστω κι αν ξέρουν ότι αυτό που βλέπουν δεν είναι πραγματικό. Αποτέλεσμα; Επιδίδονται ακόμη περισσότερο στη χρήση φίλτρων διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο και την αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων και την αδυναμία της διαχείρισής τους στην πραγματική ζωή.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Girlguiding για τη στάση των κοριτσιών στην Βρετανία, το ένα τρίτο των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών (34%) στις ηλικίες από 11 έως 21 ετών δήλωσαν ότι δεν δημοσιεύουν φωτογραφία τους online χωρίς να χρησιμοποιήσουν προηγουμένως φίλτρα ή κάποια εφαρμογή για να την βελτιώσουν, και τα μεγαλύτερα κορίτσια είναι ακόμα πιο πιθανό να πουν το ίδιο.
Περίπου οι μισές αλλάζουν τακτικά τις φωτογραφίες τους με στόχο να βελτιώσουν την εμφάνισή τους online και να «βρουν αποδοχή», και το 33% είπε ότι είχαν διαγράψει φωτογραφίες με πολύ λίγα «like» ή σχόλια, γιατί δεν είχαν προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον.
Για τις ανάγκες της έρευνας, γράφει ο Guardian, η φιλανθρωπική οργάνωση ρώτησε 2.186 κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 7 και 21 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ετήσια έκθεσή της, η οποία θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, η πίεση που δέχονται τα κορίτσια να δείχνουν πιο όμορφα, επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown εξαιτίας του αυξημένου χρόνο που αφιέρωναν στο Διαδίκτυο σε συνδυασμό με τις μη ρεαλιστικές εικόνες κοριτσιών και νεαρών γυναικών, που βλέπουν online.
39% από τα 1.473 κορίτσια ηλικίας 11-21 ετών, που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι ήταν δυστυχείς που δεν μπορούσαν να φαίνονται στην πραγματική ζωή όπως και στο Διαδίκτυο, και το 44% είπαν ότι ο φόβος πως οι άλλοι θα επικρίνουν το σώμα τους τις εμπόδισε να βάλουν τη φωτογραφία που είχαν τραβήξει, όπως ήταν πραγματικά.
Μια ερωτώμενη είπε: «Δυσκολεύομαι να εμφανιστώ στο Insta γιατί όλες φαίνονται τέλειες και αυτό μειώνει την αυτοπεποίθησή μου».
Συνηγορώντας, η Φοίβη Κεντ από το Ρέντινγκ δήλωσε στον Guardian, ότι η κουλτούρα των influencers είναι ένα από τα πιο επιβλαβή φαινόμενα που αναδύθηκαν στα social media. Ως νεαρή μαθήτρια θα σκεφτόταν: «Πώς μπορούν όλες να φαίνονται τόσο ωραίες online;» όταν βλέπει στα social media φιλτραρισμένες φωτογραφίες συνομηλίκων της.
Η 20χρονη που σπουδάζει Γαλλικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, είπε: «Νομίζω ότι τώρα επειδή είμαι μεγαλύτερη, μπορώ να ασκήσω κριτική στα πράγματα που βλέπω online και να τa ξεπεράσω, αλλά για μικρά κορίτσια και νεαρές γυναίκες απλώς χτυπάει την αυτοεκτίμησή τους».
«Γνωρίζω πολλά άτομα που απλά βγήκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και στην ευημερία τους. Σίγουρα επηρεάζει την ψυχική υγεία πολλών κοριτσιών και νεαρών γυναικών. Είναι τόσο κρίμα που τα κορίτσια πρέπει να καταφεύγουν στα social media και να κάνουν πράγματα όπως το να προσπαθούν να αλλάξουν την εμφάνισή τους απλώς για να αισθάνονται πιο σίγουρες, όταν στην πραγματικότητα τα περισσότερα πράγματα που βλέπουν δεν είναι καθόλου ρεαλιστικά».
Οκτώ στις 10 ερωτηθείσες ηλικίας 11-21 είχαν σκεφτεί να αλλάξουν την εμφάνισή τους, και οι περισσότερες από τις μισές πιστεύουν ότι αυτό θα βελτιώσει την αυτοπεποίθησή τους ή θα τις κάνει να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους.
Περισσότερες από τις μισές ένιωσαν πίεση να αλλάξουν την εμφάνισή τους όταν είδαν online διαφημίσεις με το ποσοστό να φτάνει στο 67% των κοριτσιών που δήλωναν ως LGBQ.
Τα τρία τέταρτα θα ήθελαν αισθητικές τεχνικές, όπως η αυξητική χειλιών και το Botox, που απαγορεύονται για άτομα κάτω των 18 ετών, ενώ τα δύο τρίτα θα ήθελαν νέα νομοθεσία η οποία να εμποδίζει την έκθεσή τους σε διαφημίσεις για δίαιτες ή απώλεια βάρους.
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου