Εξ αποστάσεως θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων στο χειμερινό εξάμηνο τόσο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Σύμφωνα με το πλαίσιο που έθεσε το υπουργείο Παιδείας, τα θεωρητικά μαθήματα στα οποία έχουν εγγραφεί έως 50 φοιτητές θα πρέπει να γίνονται σε αίθουσες και αμφιθέατρα που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Για τη λειτουργία του ΑΠΘ, αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα μαθήματα θα γίνουν το χειμερινό εξάμηνο ηλεκτρονικά. «Τα εργαστήρια, οι κλινικές και τα φροντιστηριακά μαθήματα θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης σε μικρές ομάδες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Τα υπόλοιπα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.
Ο πρύτανης υπογράμμισε πως αποτελεί μεγάλη βοήθεια η ενίσχυση του προσωπικού κατά 2.000 θέσεις με χρήματα του ΕΣΠΑ έτσι ώστε όλα τα μέλη ΔΕΠ να συνεπικουρούνται με βοηθητικό προσωπικό και τα τμήματα να σπάσουν σε πολύ περισσότερα προκειμένου να ολοκληρωθεί το εξάμηνο με επιτυχία. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαϊωάννου, όλα αυτά θα γίνουν με την προϋπόθεση ότι όλοι επιδεικνύουν ατομική ευθύνη ενώ παράλληλα στο πανεπιστήμιο θα ισχύσει το τρίπτυχο ΑΜΑ: απολύμανση, μάσκα και απόσταση. Στο ίδιο πλαίσιο, οι φοιτητές θα πρέπει να φορούν μάσκες στους χώρους εκπαίδευσης.
Αναφορικά με τα μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν μέσω εξειδικευμένων πλατφορμών στο διαδίκτυο, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως το πανεπιστήμιο διατηρεί την εμπειρία που απέκτησε στη διάρκεια της καραντίνας με στόχο να τη βελτιώσει ακόμα παραπάνω.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέλιος Κατρανίδης, ο οποίος αναφέρει πως δεδομένου ότι στα περισσότερα υποχρεωτικά μαθήματα εγγράφονται περισσότεροι από 50 φοιτητές, αυτά θα γίνουν εξ αποστάσεως. Αυτά που ενδέχεται να γίνουν δια ζώσης είναι τα μαθήματα επιλογής, στα οποία όμως παρουσιάζεται ένα πρόβλημα. «Οι δηλώσεις για τα μαθήματα επιλογής λήγουν προς το τέλος του Οκτωβρίου και άρα τότε μόνο θα ξέρουμε τον αριθμό των φοιτητών που έχουν εγγραφεί σε αυτά. Οι παραδόσεις του εξαμήνου όμως αρχίζουν 5 με 6 Οκτωβρίου. Άρα πρέπει να δούμε πώς θα πορευτούμε», σημείωσε ο κ. Κατρανίδης επισημαίνοντας ότι εξαιρείται το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, τα μαθήματα του οποίου στην πλειοψηφία τους είναι ατομικά. Ο ίδιος σημείωσε πως και οι αριθμοί στα μεταπτυχιακά τμήματα επιτρέπουν επίσης τη δια ζώσης διδασκαλία.
Ωστόσο και εδώ υπάρχουν ζητήματα καθώς όπως τόνισε τα μαθήματα πρέπει να γίνονται σε μεγάλα αμφιθέατρα και αίθουσες οι οποίες θα χωρούν 50 φοιτητές με τις απαραίτητες αποστάσεις και θα έχουν φυσικό εξαερισμό. Ο πρύτανης σημείωσε πως το πανεπιστήμιο διαθέτει κάποιες μεγάλες αίθουσες οι οποίες όμως δεν πληρούν την προϋπόθεση του φυσικού εξαερισμού άρα πρέπει το πανεπιστήμιο να συμβουλευτεί τον τεχνικό ασφαλείας για το πώς θα προχωρήσει. Ο κ. Κατρανίδης αναφέρθηκε και στα διαχειριστικά προβλήματα. «Στο πανεπιστήμιο έχουμε 14 αμφιθέατρα και ελάχιστες μεγάλες αίθουσες. Πρέπει να λύσουμε όλα τα διαχειριστικά και οργανωτικά ζητήματα που ανακύπτουν ώστε παραδείγματος χάριν να μην πηγαίνουν ή να μην αποχωρούν όλοι οι φοιτητές μαζί», δήλωσε.
Όπως και ο πρύτανης του ΑΠΘ, έτσι και ο ίδιος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της τήρησης των μέτρων για τα μαθήματα που θα πραγματοποιούνται στο πανεπίστημιο. Αναφερόμενος δε στην παράδοση μαθημάτων μέσω διαδικτύου, σημείωσε πως η εμπειρία του ΠΑΜΑΚ στη διάρκεια της καραντίνας ήταν πολύ θετική καθώς διδάσκοντες και φοιτητές έδειξαν μεγάλη όρεξη και ωριμότητα αντίστοιχα. Μάλιστα, επισήμανε πως σε μερικά μαθήματα η παρακολούθηση εξ αποστάσεως συγκέντρωνε μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από αυτόν που συγκέντρωνε πριν.
«Ο στόχος μας δεν είναι ένα πανεπιστήμιο με μαθήματα εξ αποστάσεως, αλλά σε αυτές τις συνθήκες το πανεπιστήμιο πρέπει να προχωρήσει. Και αναφορικά με τις παραδόσεις των μαθημάτων, αλλά και με τις διοικητικές λειτουργίες», κατέληξε ο ίδιος.
Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει μέσω διαδικτύου και στα δύο πανεπιστήμια.
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου