Εξ αποστάσεως εξετάσεις με κουίζ αλλά και γραπτές εργασίες περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής χρονιάς που σε πολλές περιπτώσεις θα πάρει παράταση. Οι πρυτάνεις του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανός Κατρανίδης, μιλάνε στη «ΜτΚ» για το ακαδημαϊκό εξάμηνο και την εξεταστική μακριά από τα αμφιθέατρα.
Το ακαδημαϊκό εξάμηνο
Με την εξ αποστάσεως διαδικασία να συνεχίζεται κανονικά θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, όπως τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου της σταδιακής επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας από την υπουργό Παιδείας. Τα πανεπιστήμια της χώρα θα ανοίξουν στις 25 Μαΐου όπου και θα ξεκινήσουν οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, ωστόσο ο τρόπος μέσα από τον οποίο θα διεξαχθούν αναμένεται τις επόμενες ημέρες, μέσα από τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής. Τα πανεπιστήμια ήδη εργάζονται πάνω στο σχεδιασμό της ολοκλήρωσης του ακαδημαϊκού εξαμήνου και της διεξαγωγής των εξετάσεων, με την υλοποίησή τους να γίνεται ανά τμήμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά ανά πεδίο σπουδών.
ΑΠΘ
Στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ΑΠΘ τα μαθήματα εξ αποστάσεως συνεχίζονται με την Πρυτανεία σε συνεννόηση με τους προέδρους των τμημάτων, να σχεδιάζουν την διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων, της ολοκλήρωσης του εξαμήνου, αλλά και της υλοποίησης των κλινικών και εργαστηριακών μαθημάτων που απαιτούν φυσική παρουσία και που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα νέο πλαίσιο. Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ «τα εξ αποστάσεως μαθήματα συνεχίζονται με ομαλό τρόπο και η προβλεπόμενη ύλη των μαθημάτων θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. Η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν τα μαθήματα. Το κάθε τμήμα θα αποφασίσει με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης και τον χρόνο της εξεταστικής διαδικασίας. Τα τμήματα που έχουν μόνο θεωρητικά μαθήματα, μόλις ολοκληρωθεί η τηλεκπαίδευση θα προχωρήσουν όπως όλα δείχνουν στην εξ αποστάσεων εξεταστική, με μεθόδους που θα ανακοινωθούν έπειτα από προτάσεις των ειδικών. Οι φοιτητές των τμημάτων των οποίων το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις μετά τις 25 Μαΐου θα επιστρέψουν τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Περιμένουμε τις τελικές προτάσεις του σχεδίου, αλλά όλα δείχνουν πως δεν θα έχουμε φυσική παρουσία στα αμφιθέατρα. Η αξιολόγηση θα γίνει με άλλου τρόπους, είτε εξ αποστάσεως, είτε μέσα από εργασίες».
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, το εξάμηνο θα παραταθεί αλλά όπως ξεκαθαρίζει σε καμία περίπτωση δεν θα χαθεί. «Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εκπαιδευτικές υποχρεώσεις, το εξάμηνο θα παραταθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα χαθεί. Ήταν ένα ζητούμενο από την αρχή και το στοίχημα αυτό φαίνεται πως κερδίζεται. Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους και την εκπαιδευτική κοινότητα για το υψηλό αίσθημα ευθύνης. Όταν προτάσσουμε το "εμείς" και όχι το "εγώ", υπάρχει πάντα επιτυχία», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.
ΠΑΜΑΚ
Στο ΠΑΜΑΚ που τα μαθήματα από την πρώτη στιγμή καλύφθηκαν στο σύνολο τους μέσω τηλεκπαίδευσης, η ολοκλήρωσή τους θα γίνει μέσα στον αρχικό προβλεπόμενο χρόνο. Όπως εξηγεί ο Στέλιος Κατρανίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα μαθήματα θα λήξουν ακριβώς την ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένη πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ η απουσία εργαστηριακών και κλινικών μαθημάτων, στο σύνολο σχεδόν των Σχολών, επιτρέπει την διεξαγωγή χωρίς προβλήματα της εξεταστικής περιόδου. «Ξεκινήσαμε νωρίς τη σύγχρονη μορφή τηλεκπαίδευσης και καλύψαμε όλη την ύλη των μαθημάτων. Σ’ αυτό μας βοήθησε το ότι στο σύνολό τους τα μαθήματα δεν απαιτούν εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις. Με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε στην εξεταστική περίοδο. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις του υπουργείου και παράλληλα προχωράμε στον δικό μας σχεδιασμό. Η εξεταστική θα αρχίσει κανονικά στις αρχές Ιουνίου, είτε μέσα από την ηλεκτρονική εξέταση, όπως ειδικά διαμορφωμένα κουίζ στον υπολογιστή, είτε προφορική εξέταση μέσω υπολογιστή. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, ενώ θα εξαπλώσουμε χρονικά την εξεταστική περίοδο από 3 μέχρι 5 εβδομάδες. Παράλληλα, αν κριθεί απαραίτητο θα κάνουμε εξετάσεις και το Σάββατο».
Όπως τονίζει ο κ. Κατρανίδης, όλες οι αποφάσεις θα παρθούν σε συνεννόηση της Πρυτανείας με τους προέδρους των τμημάτων, ενώ όπου απαιτηθεί φυσική παρουσία θα γίνει τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. « Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα σε συνεννόηση με τους προέδρους των τμημάτων. Μέσα στην εβδομάδα έχουμε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των τμημάτων προκειμένου να οριστούν οι βασικοί άξονες καθώς περιμένουμε και τις απόψεις των καθηγητών. Αν παραστεί ανάγκη για φυσική παρουσία θα γίνει με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στο Πανεπιστήμιο μας καταγράφεται σε ορισμένα μαθήματα εξαιρετικά μεγάλος αριθμός φοιτητών, περίπου 600-700 φοιτητές σε ορισμένα εξεταζόμενα μαθήματα, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός, γεγονός που δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί με εργασίες αλλά και με προφορική εξέταση. Σε κάθε περίπτωση θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές και μόνο όταν δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές μεθόδους στα μεγάλα ακροατήρια θα πάμε σε φυσική παρουσία» τονίζει ο κ. Κατρανίδης.
* Από την έντυπη έκδοση της "ΜτΚ" στις 3 Μαΐου 2020
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου