Συχνά πιάνω τον εαυτό μου να επαναλαμβάνει την φράση «Μην το μασουλάς αυτό. Πάρε ένα μασητικό». Και αυτό γιατί ο J, ακόμα και τώρα, στην ηλικία των 8 ετών, μασουλάει τα πάντα. Πραγματικά τα πάντα.
Τα παλτό του, τα πουλόβερ και τα φερμουάρ του είναι αυτά που ταλαιπωρούνται περισσότερο. Και θα ήταν υπέροχο αν μπορούσε να έχει αυτά τα μπουφάν και τις μπλούζες και τα επόμενα χρόνια. Μια μαμά μπορεί να ονειρεύεται, σωστά;
Ουφ! Και φυσικά υπάρχει και ο χειμώνας. Μασουλάει το γιακά από το μπουφάν του. Και αυτός βρέχεται. Και τρίβεται πάνω στα μάγουλά του ενώ παίζει έξω στους -20 C. Και το πρόσωπό του ξεφλουδίζεται. Είναι φρικτό!
Βλέπετε, ο J. είναι μανιώδης μασουλητής και έχει μασουλήσει πραγματικά περισσότερα ειδικά μασητικά βραχιολάκια/αντικείμενα από όσα μπορείτε αν φανταστείτε. Πάντα ψάχνουμε πιο «γερές» και αποτελεσματικές λύσεις. Εναλλακτικές που θα γλιτώσουν τα δόντια του (και τα ρούχα του και τα μάγουλά του) από την καταστροφή!
Αλλά υπάρχει λόγος που τα μασουλάει όλα. Ίσως και εσείς έχετε ένα παιδί που μασουλάει τα πάντα και προσπαθείτε να καταλάβετε το γιατί. Ίσως το έχετε ψάξει και στο google.
Δείτε 5 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα παιδιά που μασουλάνε τα πάντα.
1) Το μασούλημα είναι αισθητηριακή ανάγκη. Τα παιδιά που μασουλούν τα πάντα καταφεύγουν σε αυτή την συμπεριφορά γιατί χρειάζονται αισθητηριακά ερεθίσματα στην περιοχή του στόματος. Χρειάζονται την βαθειά πίεση που το μασούλημα παρέχει στα ούλα τους.
2) Η ανάγκη για μασούλημα μπορεί να σας δείχνει τα επίπεδα άγχους/ ανησυχίας του παιδιού. Ξέρουμε ότι ο J μασουλάει περισσότερο όταν είναι αγχωμένος για κάτι ή όταν προσπαθεί να συγκεντρωθεί σε ένα έργο. Ψάξτε σε βάθος για να καταλάβετε γιατί το παιδί σας μασουλάει τα πάντα και προσπαθήστε να βρείτε μοτίβα της συμπεριφοράς.
3) Η προσφορά τροφών διαφορετικής υφής μπορεί να μειώσει την ανάγκη για μασούλημα. Ενσωματώνοντας ποικιλία διαφορετικών υφών στα κανονικά γεύματα και τα σνακς μπορεί κανείς να μειώσει δραστικά την ανάγκη του ατόμου να μασουλάει πράγματα που δεν τρώγονται. Για παράδειγμα, τροφές που απαιτούν μάσηση με δύναμη και για αρκετή ώρα όπως το βοδινό κρέας, οι μπαγκέτες, τα αποξηραμένα φρούτα ή οι φλούδες φρούτων παρέχουν βαθειά πίεση και αντίσταση στο σαγόνι. Τα τραγανά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα πρέτσελ, τα καρότα κάνουν επίσης θαύματα. Πάντα προσπαθώ να συμπεριλαμβάνω τέτοιες τροφές σε κάθε γεύμα και στα σνακ έτσι ώστε να βοηθάω τον J. να δέχεται τα αισθητηριακά ερεθίσματα που χρειάζεται.
4) Το μασούλημα χαλαρώνει τα παιδιά. Προσφέροντας πιο απαιτητικές σωματικά εργασίες/ δραστηριότητες στο σπίτι ή στην τάξη μπορείτε επίσης να συμβάλλετε στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της συμπεριφοράς.
5) Να θυμάστε ότι τα παιδιά χρειάζονται μια ασφαλή εναλλακτική για μασούλημα. Έχω πιάσει τον J. να μασουλάει πράγματα που δεν το περίμενα πχ τουβλάκια Lego, κομματάκια από παζλ. Υπάρχουν πολλές επιλογές μασητικών. Ένα πραγματικά υπέροχο προϊόν είναι το Chewimojis της Chewigem. Έχουν τέσσερα μασητικά διπλής όψης με εκφράσεις προσώπου για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκέφτονται τα συναισθήματά τους όσο μασουλάνε. Τα μασητικά αυτά είναι χοντρά και ανθεκτικά και αντέχουν το διαρκές και επιθετικό μασούλημα των παιδιών όπως ο J. Βρίσκουν το συνολικό τους μέγεθος λίγο ογκώδη, αλλά νομίζω ότι μπορούν να αποτελέσουν μια υπέροχη προσθήκη στο κουτί ηρεμίας (calm down box) στο σπίτι ή στην σχολική αίθουσα. Ψάξτε στο διαδίκτυο και διαλέξτε το κατάλληλο για το παιδί σας. Βασικά, αφήστε ειδικά μασητικά βραχιολάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού (σε κάθε δωμάτιο) και στις τσέπες του παιδιού σας έτσι ώστε να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά όπου και αν είναι.
Ελεύθερη απόδοση του άρθρου 5 THINGS TO KNOW ABOUT THE KID WHO CHEWS ON EVERYTHING
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου