Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Παιδιά με Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας και κινηματογράφος: 7 συμβουλές για να τα καταφέρετε!

Ο κινηματογράφος μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη δοκιμασία για τα παιδιά με Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας: δυνατοί ήχοι, σπέσιαλ εφέ, πλήθος κόσμου, μυρωδιές φαγητών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια εμπειρία που θα πρέπει να στερούνται. Δείτε επτά συμβουλές για να πάτε μαζί με το παιδί σας στον κινηματογράφο και να περάσετε υπέροχα. 

1) Ψάξτε για αισθητηριακά φιλικές προβολές: Δυνατοί ήχοι, έντονα φώτα, μεγάλα πλήθη ατόμων και άγνωστες μυρωδιές κατά τη διάρκεια της ταινίας μπορούν να προκαλέσουν αισθητηριακή υπερφόρτωση σε κάποια παιδιά. Μερικοί κινηματογράφοι (προσφάτως και στην Ελλάδα) προσφέρουν προβολές αισθητηριακά φιλικές. Σε αυτές τις προβολές τα φώτα του χώρου μένουν αναμμένα, οι ήχοι ακούγονται σε μικρή ένταση και τα παιδιά μπορούν να σηκώνονται και να κινούνται στον χώρο. Επίσης, οι οικογένειες μπορούν να βγαίνουν και να μπαίνουν όποτε το κρίνουν αναγκαίο. 

2) Πάρτε μαζί ένα βαλιτσάκι με αντικείμενα που βοηθούν ένα παιδί με αισθητηριακή υπερφόρτωση να ηρεμήσει. Μπορείτε να φτιάξετε ένα τέτοιο βαλιτσάκι ειδικά για τον κινηματογράφο. Μπορεί να περιέχει ωτοασπίδες, ακουστικά, κάποιο παιχνιδάκι για να παίζει στα χέρια του. 

3) Κάντε εξάσκηση στο σενάριο «Πηγαίνοντας στον κινηματογράφο». Η αγχώδης διαταραχή και οι Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας συχνά συνυπάρχουν. Ιδιαίτερα έντονο άγχος υπάρχει όταν το παιδί δεν είναι προετοιμασμένο ή ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβεί σε μια άγνωστη κατάσταση. Κάντε μια «βραδιά κινηματογράφου» στο σπίτι για εξάσκηση. Προσποιηθείτε ότι πάτε περπατώντας στον κινηματογράφο, αγοράστε ποπ κορν και άλλες λιχουδιές και τελικά κάθεστε στη θέση σας. Μετά, σβήστε τα φώτα, βάλτε την ταινία πιο δυνατά από ότι θα την βάζατε κανονικά στο σπίτι και δείτε πώς αντιδράει το παιδί σας. Μερικοί κινηματογράφοι δείχνουν έργα που κυκλοφόρησαν πριν από καιρό. Διαλέξτε έναν τέτοιο κινηματογράφο. Δείτε την ταινία που παίζει, αρχικά στο σπίτι και στη συνέχεια εκεί ή επιλέξτε να δείτε ένα από τα ήδη αγαπημένα έργα του παιδιού που ξαναπαίζεται. 

4) Διαλέξτε την ταινία προσεκτικά: Το παιδί σας μπορεί να θέλει να δει το πιο πρόσφατο θρίλερ ή μια ταινία με έναν υπερήρωα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να αρχίσετε με ταινίες που δεν διεγείρουν τόσο τις αισθήσεις. Ταινίες με ήχο surround μπορεί να κάνουν το παιδί να νιώθει παγιδευμένο στη δράση. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τρισδιάστατες ταινίες που διεγείρουν οπτικά, ιδίως αν το παιδί σας έχει δυσκολίες στην επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων ή δυσκολίες στο ιδιοδεκτικό σύστημα. Μόλις το παιδί σας αισθάνεται πιο άνετα στον κινηματογράφο, μπορείτε να αρχίσετε να πηγαίνετε σε ταινίες με πιο γρήγορο ρυθμό πχ σε ταινίες δράσης. Μην ξεχνάτε ότι και η συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή ταινιών 

5) Διαλέξτε τις θέσεις σας προσεκτικά: Διαλέξτε μια θέση σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού σας. Για παράδειγμα, κάποια παιδιά προτιμούν να κάθονται δίπλα στον διάδρομο έτσι ώστε να μην έχουν και από τις 2 πλευρές τους άλλο άτομο. Μια θέση στο πίσω μέρος της αίθουσας δίνει απόσταση από την οθόνη, ιδιαίτερα σημαντικό αν το παιδί δυσκολεύεται στην επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων και υπερδιεγείρεται. Αν υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να φύγετε νωρίτερα, επιλέξτε μια θέση κοντά στην έξοδο. 

6) Πηγαίνετε σε μια απογευματινή παράσταση. Η απογευματινή παράσταση μπορεί να είναι καλύτερη από μια βραδινή προβολή για πολλούς λόγους. Πηγαίνοντας νωρίτερα μέσα στη μέρα είναι λιγότερο πιθανό να συναντήσετε πολύ κόσμο. Θα επιλέξετε άνετα τις θέσεις σας και υπάρχει μικρότερη πιθανότητα οι άλλοι άνθρωποι να διαμαρτυρηθούν αν το παιδί σας ψιθυρίζει ή παίζει με κάποιο αντικείμενο. Επίσης, συνήθως κοστίζει λιγότερο, επομένως αν χρειαστεί να φύγετε πριν το τέλος του έργου, δεν θα νιώσετε τόσο έντονα ότι χάσατε τα λεφτά σας. 

7) Βάλτε έναν κανόνα για την αποχώρησή σας : «Πάμε σημαίνει πάμε ΤΩΡΑ». Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει ότι μπορεί να ζητήσει να φύγετε όποια ώρα θέλει. Συμφωνήστε ότι θα φύγετε χωρίς καβγάδες και φωνές μόλις ένας από τους δύο σας αισθανθεί ότι θέλει να φύγει. Κατά τη διάρκεια της ταινίας αν το παιδί σας σάς πει ότι όλα είναι πολύ έντονα ή αν δείτε ότι ένα πλησιάζει ένα ξέσπασμα, μην διστάσετε να φύγετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο στόχος μας δεν είναι να γίνουμε πιο δυνατοί μέσα από την διαδικασία αυτή, αλλά να διασκεδάσουμε! 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου