Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΟΙΕΛΕ: Επανεμφανίζεται η βιομηχανία «άριστων» τίτλων σπουδών σε ιδιωτικά σχολεία

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΡΙΣΤΩΝ» ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ, ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΑΘΜΩΝ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΙΕΤΙΑΣ

Την περασμένη εβδομάδα η Ομοσπονδία μας έδωσε στη δημοσιότητα την περίπτωση ιδιωτικού σχολείου στη Δυτική Αττική που κάνει ρατσιστικό ξεκαθάρισμα στους μαθητές με βάση τους βαθμούς τους, προκειμένου να «πουλήσει» τη βιτρίνα του σχολείου της «αριστείας» και να παρουσιάσει διαφημιστικά υπερφυσικές επιδόσεις, ώστε να προσελκύσει «πελάτες». Ταυτόχρονα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε καταθέσει σοβαρότατες καταγγελίες που είχαν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που παραβιάζουν τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος παραχάραξης βαθμολογιών και των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών.

Επειδή το φαινόμενο επιδεινώνεται ραγδαία με αποτέλεσμα να μιλούμε πλέον για εκατοντάδες τίτλους σπουδών που εκδίδονται υπό αδιαφανείς συνθήκες σε ιδιωτικά σχολεία, η ΟΙΕΛΕ για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και η ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές δια του Προέδρου της κατέθεσε και πάλι (είχε προηγηθεί η υπόθεση του 2014) συγκεκριμένα στοιχεία παρανομιών στην ιδιωτική εκπαίδευση στο EuropeanAdvisoryGroupforEducation. Ζήτησε, επίσης, να τηρηθούν οι εντολές της Κομισιόν για την εφαρμογή ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, ειδάλλως να ενεργοποιηθεί εκ νέου το πάγωμα της αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

Ταυτόχρονα ΟΙΕΛΕ ζήτησε σήμερα με επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας τον στατιστικό έλεγχο των βαθμών απολυτηρίων Γ’ Λυκείου των δύο τελευταίων ετών για να διαπιστωθεί, εάν υπάρχουν υπερβολικές αποκλίσεις σε συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία από τον εθνικό μέσο όρο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα στοιχεία που κατατέθηκαν, πέραν της περίπτωσης που προαναφέρθηκε:

Μεγάλο ιδιωτικό σχολείο σε προάστιο της Δυτικής Αθήνας εδώ και ένα χρόνο εκδίδει παρανόμως βαθμολογίες και τίτλους σπουδών λειτουργώντας με αδήλωτους εκπαιδευτικούς, χωρίς διοριστήριο και νοθευμένες ενδοσχολικές διαδικασίες. 

Μεγάλο, ιστορικό σχολείο στα Βόρεια Προάστια έχει παραπεμφθεί σε πειθαρχικό έλεγχο (συνημμένο), καθώς παραποιήθηκαν βάναυσα τα βιβλία φοίτησης, ώστε να εξαφανιστούν στοιχεία μαθητών με τεράστιο αριθμό απουσιών (κάποιοι είχαν άνω των 400!). Έτσι εκδόθηκαν για πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών που επί της ουσίας δεν φοιτούσαν παράνομοι τίτλοι σπουδών.

Σε ιδιωτικό σχολείο πρωτεύουσας νομού στη Βόρεια Ελλάδα οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου «εξαφανίζονται» από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα σε έλεγχο εποπτικής αρχής οι αρμόδιοι να βρεθούν μπροστά σε άδειες αίθουσες. Φυσικά αυτοί οι μαθητές έλαβαν τίτλο σπουδών…

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλίας, το οποίο για τις αρχές είναι εκπαιδευτήριο-φάντασμα. Δεν επιτρέπει ελέγχους και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι εργάζονται και με ποια προσόντα, ποιοι και πόσοι μαθητές φοιτούν, πώς εκδίδονται οι τίτλοι σπουδών

Σε ξένο ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης οι μαθητές διδάσκονται …εξ αποστάσεως σε συγχωνευμένες τάξεις από εκπαιδευτικούς που κανείς δεν γνωρίζει, που δεν έχουν πιστοποιηθεί από την πολιτεία, που πιθανότατα δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο που διδάσκουν. Κι εδώ τα ερωτήματα για τις ενδοσχολικές διαδικασίες, για την έκδοση βαθμολογιών και τίτλων είναι αμείλικτα.

Ίσως η πιο σοβαρή και ταυτόχρονα σκοτεινή υπόθεση. Η έκδοση τίτλων-μαϊμού από ιδιωτικά σχολεία σε μαθητές που δεν φοιτούν καν, αλλά κάνουν παράνομα (χωρίς δηλαδή τις προβλέψεις του νόμου) κατ’ οίκον διδασκαλία. Δύο χρόνια πριν, η Ομοσπονδία μας έδωσε στη δημοσιότητα μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε τυχαία μέσω μας ντοκιμαντέρ με το όνομα ΙΧΘΥΣ που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η περίπτωση μιας οικογένειας που λόγω «έλλειψης εμπιστοσύνης» στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν έστειλε τα παιδιά της στο σχολείο και είχε συνάψει συμφωνία με κάποιο ιδιωτικό σχολείο για να δώσουν τα παιδιά εξετάσεις. Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας και το αίτημά μας για εισαγγελική έρευνα, η Ομοσπονδία μας έλαβε πλήθος καταγγελιών ότι υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μαθητών που κάνουν homeschoolingκαι λαμβάνουν, άγνωστο με ποιες διαδικασίες, τίτλους σπουδών από ιδιωτικά σχολεία.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Η βιομηχανία παραγωγής μαϊμού άριστων τίτλων σπουδών που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία και έζησε την πλήρη ακμή της την περίοδο 2010-15,προκαλεί σοβαρή βλάβη τόσο στα πολλά ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν νόμιμα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού όσο και σε χιλιάδες μαθητές των δημόσιων σχολείων που ιδρώνουν για το βαθμό τους, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες.
Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι σημαντικές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. Στη χώρα μας οι εικονικά άριστες βαθμολογίες, ειδικά για τους μαθητές που δεν δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, δίδουν τη δυνατότητα λήψης πολύ υψηλού αριθμού μορίων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (1000 μόρια παίρνει το 20), επομένως θέτουν τους απόφοιτους σε προνομιακή θέση για διορισμούς στο δημόσιο. Στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες τα παράνομα αυτά απολυτήρια αποτελούν διαβατήριο για την εισαγωγή των μαθητών αυτών σε πανεπιστημιακές σχολές του εξωτερικού, αλλά και για την πρόσληψή τους σε καλές θέσεις εργασίας με θύματα τους μαθητές των χωρών αυτών που απέκτησαν τον τίτλο τους νόμιμα. Καλό είναι να υπενθυμιστεί ότι το απολυτήριο Λυκείου αντιστοιχεί στο Επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (NQF) που είναι εναρμονισμένο με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF), επομένως αποτελεί μια αναγνώριση ακαδημαϊκών/επιστημονικών προσόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον. Επομένως οι διαδικασίες που οδηγούν στην κτήση του πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές. 

Δυστυχώς, ορισμένα ιδιωτικά σχολεία εκμεταλλεύονται το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο (πειθαρχικές διατάξεις επί της ουσίας δεν υφίστανται, καθώς το υπάρχον πλαίσιο είναι αναχρονιστικό) και την προβληματική εποπτεία από θεσμούς της πολιτείας και κατορθώνουν να μετατρέπονται σε πρατήρια παραγωγής «άριστων» τίτλων.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ 2014 – ΠΟΙΑ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Λόγω της προκλητικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων από το 2010 έως και το 2014 για την αντιμετώπιση του σκανδάλου των παράνομων τίτλων, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ το 2014, ως εκπρόσωπος των ελλήνων εργαζόμενων στο AdvisoryGroup για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, κατέθεσε στην Ε.Ε. αποκαλυπτικά στοιχεία για την έκδοση 2000 παράνομων τίτλων σπουδών μόνο από ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας. Η Κομισιόν με κείμενο-καταπέλτη πάγωσε την διαδικασία αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και ζήτησε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει:

• Μέτρα Διασφάλισης Ποιότητας σχετικά με το έργο των παρόχων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

• Μέτρα για τη διασφάλιση της νομιμότητας στις διαδικασίες και στην έκδοση των τίτλων σπουδών από φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Οι οδηγίες αυτές οδήγησαν τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσουν στην ψήφιση των Ν. 4415/2016 και 4472/2017, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία. Φαίνεται, όμως, ότι χρειάζεται επικαιροποίηση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για να αντιμετωπιστεί επαρκώς η παρανομία στο χώρο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πρωτοβουλία κατάθεσης στοιχείων για παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία, ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών στο πλαίσιο της εκστρατείας εξόντωσης της ΟΙΕΛΕ και των μελών του ΔΣ της, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Προέδρου της Ομοσπονδίας, η οποία τέθηκε στο αρχείο.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου