Δεν έχουν τέλος οι αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των υπηρεσιών ειδικής αγωγής, με γονείς και θεραπευτές να βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση με τις κινήσεις του υπουργείου Υγείας. Η τελευταία απόφαση έχει να κάνει με την έναρξη της εφαρμογής ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για ειδικές θεραπείες παιδιών-εφήβων, αλλά και την ηλεκτρονική εκτέλεση εκ μέρους των θεραπευτών, ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται.
Από τις 10 Μαΐου ειδικότερα, για την εκτέλεση των πράξεων, οι γονείς μπορούν να πάνε σε οποιονδήποτε θεραπευτή της επιλογής τους, προσκομίζοντας την εκτύπωση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης.
Είχε προηγηθεί τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2019, με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με την χορήγηση οπτικών -γυαλιών οράσεως και την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής δύναται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, το θεραπευτήριο, είτε αφορά φυσικό πρόσωπο είτε αφορά εταιρία, συνδέεται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στην εφαρμογή και εμφανίζει την εγκεκριμένη από τους αρμόδιους ελεγκτές γνωμάτευση.
Για την αποζημίωση στη συνέχεια, ο δικαιούχος πρέπει να προσκομίσει την απόδειξη παροχής υπηρεσιών που θα λάβει από το θεραπευτήριο, εκτύπωση παραστατικού εκτέλεσης από την εφαρμογή στην οποία αναγράφονται πόσες και ποιες θεραπευτικές πράξεις εκτέλεσε. Η εκτύπωση αυτή υπογράφεται, τόσο από τον θεραπευτή όσο και από τον δικαιούχο (γονιό).
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών σχολιάζει πως ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε εγκύκλιο για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων της ειδικής αγωγής, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση. Όπως εξηγεί, η έκδοση της εγκυκλίου αιφνιδίασε πλήρως γονείς ασθενών που χρήζουν ειδικής αγωγής και εργοθεραπευτές, καθώς δεν υπήρξε συμμετοχή συλλογικών οργάνων. "Ο ΕΟΠΥΥ προέβη στην έκδοση της εγκυκλίου ημέρα Παρασκευή και μάλιστα στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, με ημερομηνία εφαρμογής τη 10η Μαΐου, ενώ μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, αφήνοντας σχεδόν μηδενικό χρόνο αντίδραση” υπογράμμιζε στην ανακοίνωσή του.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι θεραπευτές αντιδρούν έντονα στο λεγόμενο κουπόνι- voucher και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την κατάργησή του. Η εκδίκαση της προσφυγής αναμένεται μέσα στο Μάιο, μετά από αναβολή το Μάρτιο.
Όπως σημειώνουν οι θεραπευτές, ο κλάδος της ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.α.) βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας, ενώ γονείς προχωρούν ακόμη και σε αναστολή των θεραπειών, αφού το τοπίο αναφορικά με την αποζημίωση παραμένει θολό.
Εκτός από τη μεγάλη σύγχυση με τις γνωματεύσεις, τα μειωμένα κονδύλια προβληματίζουν και γονείς, και θεραπευτές. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για την ειδική αγωγή θα ανέλθει φέτος στα 65,6 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει ο κλάδος, πρόκειται για οριζόντιο κούρεμα της δαπάνης 40% σε σχέση με το ποσό των 105 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός το 2015.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή: capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου