Ένας 11χρονος θα γίνει ο πρώτος ασθενής ο οποίος λαμβάνει μια θεραπεία η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια τα κύτταρα του σώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Ο Yuvan Thakkar, ο οποίος πάσχει από μια μορφή λευχαιμίας, έλαβε την εξατομικευμένη θεραπεία στο νοσοκομείο Great Ormond Street (GOSH), στο Λονδίνο, μετά από αποτυχία σειράς συμβατικών θεραπειών του καρκίνου.
Το CAR-T περιλαμβάνει την αφαίρεση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και την τροποποίηση τους σε ένα εργαστήριο, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα, να τους επιτεθούν και να τα σκοτώσουν.
Προηγουμένως, η θεραπεία ήταν διαθέσιμη μόνο στο πλαίσιο κλινικής έρευνας.
Η θεραπεία CAR-T, που ονομάζεται Kymriah, κοστίζει 282.000 λίρες ανά ασθενή, αλλά το NHS έχει διαπραγματευτεί μια μη ανακοινωθείσα χαμηλότερη τιμή με τον κατασκευαστή, Novartis.
Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Φαρμάκων του Καρκίνου, που έχει συσταθεί για γρήγορη πρόσβαση στις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες.
Η θεραπεία Kymriah έχει άδεια κυκλοφορίας για θεραπεία ασθενών ηλικίας έως 25 ετών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κυττάρων Β.
Το NHS England ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα χρηματοδοτούσε τη θεραπεία, λιγότερο από 10 ημέρες μετά τη χορήγηση ευρωπαϊκής άδειας.
Ο Yuvan διαγνώστηκε με λευχαιμία το 2014. Έλαβε χημειοθεραπεία και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών αλλά εμφάνισε υποτροπή μετά από τις δύο θεραπείες.
«Αυτή η νέα θεραπεία είναι η τελευταία μας ελπίδα», λένε οι γονείς του.
Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία πλήττει περίπου 600 άτομα ετησίως, κυρίως παιδιά. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με συμβατικές θεραπείες αλλά περίπου 10% υποτροπιάζουν.
Το CAR-T είναι μια πραγματικά εξατομικευμένη μορφή θεραπείας του καρκίνου. Από τον ασθενή αφαιρείται το αίμα και τα λευκά αιμοσφαίρια διαχωρίζονται, με το υπόλοιπο αίμα να επιστρέφεται στον ασθενή.
Τα Τ-κύτταρα, ένας ειδικός τύπος ανοσοκυττάρου, στη συνέχεια αποστέλλονται σε ένα εργαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένας αβλαβής ιός χρησιμοποιείται για την εισαγωγή γονιδίων σε αυτά.
Αυτά τα γονίδια αλλάζουν τα Τ-κύτταρα και προσθέσουν ένα άγκιστρο στην επιφάνειά τους, γνωστό ως χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR).
Αυτά τα κύτταρα CAR-T είναι προγραμματισμένα να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς, πολλαπλασιάζονται εργαστηριακά σε τεράστιους αριθμούς και έπειτα εισάγονται πίσω στον ασθενή.
Σε μια κλινική δοκιμή της θεραπείας σε 75 ασθενείς όπου όλες οι άλλες θεραπείες είχαν αποτύχει, οι μισοί ήταν ακόμη σε πλήρη ύφεση μετά από ένα χρόνο.
Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες παρενέργειες, με ορισμένους ασθενείς, αλλά χαρακτηρίστηκαν αντιμετωπίσιμες.
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου