Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix για την εκπαίδευση STEM

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Scientix για την εκπαίδευση STEM. Το συνέδριο που έλαβε χώρα στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αθήνα (ΕΜΠ, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου), διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ) και το European SchoolNet και στόχευε στην ανάδειξη καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών από την Εκπαίδευση Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM), έτσι όπως σταδιακά διαμορφώνονται στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα.

To Συνέδριο που απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε φοιτητές/τριες Παιδαγωγικών Τμημάτων και Τμημάτων Θετικών Επιστημών, Πληροφορικής, Μηχανικών, Τεχνολογίας, αλλά και σε στελέχη και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες και προϊόντα που υποστηρίζουν την Εκπαίδευση STEM, κέντρισε το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας.

Η συμμετοχή του κοινού στην εκδήλωση ήταν μεγάλη, καθώς στο συνέδριο εγγράφηκαν 857 σύνεδροι, ενώ τις ομιλίες και τα εργαστήρια παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητές και φοιτητές.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ΚαθηγητήςΔιομήδης Σπινέλλης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών τουΕθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθηγητής Νεκτάριος Κοζύρης, η κ. Γεωργία Φέρμελη, Συντονίστρια της Μονάδας «Φυσικές Επιστήμες» και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η Πρόεδρος της ΠΑΝΕΚΦΕ Ευγενία Τσιτοπούλου - Χριστοδουλίδη, και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Αθανάσιος Φαλούκας.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 64 ομιλίες και 16 εργαστήρια που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Ποιος είναι άραγε ο βαθμός ενσωμάτωσης των Τ.Π.Ε. στη Σύγχρονη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση; Πώς θα είχε διαμορφωθεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αν σε αυτό είχαν αξιοποιηθεί Συστήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη διδακτική πράξη; Ο Προγραμματισμός και η Ρομποτική έχουν θέση στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού; Πώς ένας εκπαιδευτικός θα μπορούσε να διδάξειτο μάθημα της Γεωγραφίας αξιοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή; Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα που προσπάθησαν να απαντήσουν οι ομιλητές του Συνεδρίου.

Προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο αναφέρθηκαν σε θέματα εκπαιδευτικής ρομποτικής και καινοτομίας, ενώ έμπειροι εκπαιδευτικοί και ερευνητές παρουσίασαν Ελεύθερα Λογισμικά (ΕΛ.ΛΑΚ) και εκπαιδευτικά σενάρια που αξιοποιούν καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές από την Εκπαίδευση Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) στη διδασκαλία μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όλες οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://scientix.ellak.gr/parousiasis/

Το έργο Scientix
Το Scientix είναι έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία που προάγει και υποστηρίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα αντικείμενα STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), των ερευνητών στον χώρο της STEM εκπαίδευσης, των υπευθύνων χάραξης πολιτικών και άλλων επαγγελματιών στην εκπαίδευση STEM. Τον συντονισμό του σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αναλάβει το European Schoolnet, μια κοινοπραξία τριάντα υπουργείων παιδείας με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ σε εθνικό επίπεδο το έργο, με απόφαση του ΥΠΠΕΘ, συντονίζεται από τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΛΛΑΚ

Μάθετε Περισσότερα

Πηγή: ΕΚΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου