Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

8 τρόποι για να ενισχύσετε την εργαζόμενη μνήμη.

Μήπως το παιδί σας δυσκολεύεται να κρατήσει στο μυαλό του μια πληροφορία ενώ κάνει κάτι άλλο; Για παράδειγμα, αν σας βοηθάει να κάνετε τα μακαρόνια και χτυπήσει το τηλέφωνο, μήπως ξεχνάει ότι πρέπει να επιστρέψει και να συνεχίσει να ανακατεύει την σάλτσα; Αν έχει συχνά προβλήματα σε τέτοιου είδους καταστάσεις, τότε μπορεί να έχει δυσκολίες στην εργαζόμενη μνήμη. 

Η εργαζόμενη μνήμη αναφέρεται στον χειρισμό των πληροφοριών που η βραχύχρονη μνήμη αποθηκεύει. (Στο παρελθόν οι όροι “εργαζόμενη μνήμη”και “βραχύχρονη μνήμη” χρησιμοποιούνταν ως ταυτόσημοι). Πρόκειται για μια δεξιότητα που τα παιδιά μαθαίνουν. Είναι αναγκαία για έργα όπως η εκτέλεση οδηγιών πολλαπλών βημάτων ή η νοερή επίλυση μαθηματικών προβλημάτων (χωρίς χαρτί ή άλλα υλικά). 

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να βελτιώσει τη συγκεκριμένη εκτελεστική λειτουργία με τους εξής τρόπους:

1) Κάντε εξάσκηση σε δεξιότητες νοερής απεικόνισης: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δημιουργεί εικόνες στο μυαλό του από ό,τι μόλις διάβασε ή άκουσε. Για παράδειγμα, αν του είπατε να στρώσει το τραπέζι για 5 άτομα, ζητήστε του να κάνει μια νοερή εικόνα για το πώς θα πρέπει αν είναι το τραπέζι. Μετά βάλτε το να το ζωγραφίσει. Καθώς θα βελτιώνεται στη νοερή απεικόνιση, θα μπορεί να σας περιγράφει λεκτικά την εικόνα αντί να τη ζωγραφίζει. 

2) Βάλτε το παιδί σας να σας κάνει μάθημα: Για να μπορεί κανείς να εξηγήσει πώς γίνεται κάτι, θα πρέπει να έχει κατανοήσει τις πληροφορίες και να συμπληρώνει τα νοητικά κενά που υπάρχουν. Αν το παιδί σας μαθαίνει μια δεξιότητα πχ πώς να κάνει τρίπλα στο μπάσκετ, ζητήστε του να σας το μάθει. Οι εκπαιδευτικοί ακολουθούν μια παρόμοια τακτική χωρίζοντας τους μαθητές της τάξης σε ζευγάρια. Έτσι αρχίζουν να δουλεύουν με τις πληροφορίες αμέσως και δεν χάνουν χρόνο περιμένοντας να έρθει η σειρά τους. 

3) Προτείνετε παιχνίδια που χρησιμοποιούν την οπτική μνήμη : Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά σας να βελτιώσουν την οπτική τους μνήμη. Επίσης, μπορείτε να δίνετε στο παιδί μια σελίδα ενός περιοδικού και να του ζητάτε να κυκλώσει όλες τις λέξεις “και” ή όλα τα “α” που μπορεί σε ένα λεπτό. Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε τις πινακίδες των αυτοκινήτων σε παιχνίδι. Πείτε τα γράμματα και τους αριθμούς κανονικά και μετά πείτε τα ανάποδα (από το τέλος στην αρχή). 

4) Παίξτε παιχνίδια με κάρτες : Απλά παιχνίδια με κάρτες, όπως το Uno ή τα χαρτιά, μπορούν να βελτιώσουν την εργαζόμενη μνήμη των παιδιών με δύο τρόπους. Το παιδί θα πρέπει να θυμάται αφενός τις κάρτες που έχει εκείνο και αφετέρου τις κάρτες που έχουν περάσει ή έχουν ρίξει οι άλλοι παίκτες. Εκτός αυτού, θα πρέπει να κρατάει στο μυαλό του και τους κανόνες του παιχνιδιού. 

5) Ενθαρρύνετε την ενεργητική ανάγνωση: Υπάρχει λόγος που τα μαρκαδοράκια υπογράμμισης και τα αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων είναι τόσο δημοφιλή. Η καταγραφή στοιχείων και η υπογράμμιση σημείων του κειμένου μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διατηρήσουν στη μνήμη τους τις πληροφορίες για το διάστημα που απαιτείται για να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις. Οι στρατηγικές ενεργητικής ανάγνωσης μπορούν να βοηθήσουν παράλληλα και στο πέρασμα των πληροφοριών στη μακρόχρονη μνήμη. 

6) Σπάστε τις πληροφορίες σε μικρότερα κομμάτια : Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι αριθμοί τηλεφώνου και οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης έχουν παύλες; Επειδή είναι ευκολότερο να θυμάται κανείς μικρές ομάδες αριθμών από ότι μεγαλύτερες αλυσίδες. Να θυμάστε αυτή την αρχή όταν δίνετε στο παιδί σας οδηγίες με πολλά βήματα. Είναι προτιμότερο να γράφετε τα βήματα σε ένα χαρτί ή να του τα λέτε ένα – ένα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείται και γραφικούς οργανωτές/ σχεδιαγράμματα προκειμένου να σπάτε τις γραπτές εργασίες σε μικρότερα, διαχειρίσιμα μέρη. 

7) Κάντε τις δραστηριότητες πολυαισθητηριακές: Η επεξεργασία των πληροφοριών με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους βοηθά την εργαζόμενη και τη μακρόχρονη μνήμη. Γράφετε τα καθήκοντα σε ένα χαρτί, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να τα κοιτάζει. Παράλληλα, να τα λέτε και μεγαλόφωνα για να τα ακούει. Μπορείτε επίσης να πετάτε ένα μπαλάκι ο ένας στον άλλο ενώ συζητάτε τα έργα που πρέπει αν ολοκληρώσει. Η χρήση πολυαισθητηριακών στρατηγικών μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κρατήσει τις πληροφορίες στο μυαλό του αρκετά ώστε να τις χρησιμοποιήσει. 

8) Βοηθήστε το να κάνει συνδέσεις: Βοηθήστε το παιδί σας να σχηματίσει συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών πληροφοριών που προσπαθεί να θυμηθεί. Κερδίστε το ενδιαφέρον του με αστείες μνημονικές. Η σύνδεση στοιχείων βοηθά στο πέρασμα των πληροφοριών στην μακρόχρονη μνήμη και στην ανάκλησή τους από αυτή. Επίσης, βοηθά σημαντικά στην εργαζόμενη μνήμη, την οποία χρησιμοποιούμε για να συγκρατούμε και να συγκρίνουμε παλιές και νέες μνήμες. 

Τα κόλπα και τα παιχνίδια αυτά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της εργαζόμενης μνήμης. Αν το παιδί σας εξακολουθεί να έχει μεγάλες δυσκολίες, θα πρέπει να εξετάσετε την πιθανότητα ύπαρξης προβλημάτων προσοχής. 

Απόδοση του άρθρου 8 Working Memory Boosters

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου