Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Τι πρέπει να προσέξετε όταν πάτε στην παραλία με τα παιδιά σας

Η εικόνα του αναψοκοκκινισμένου από τον ήλιο Χριστάκη που τον κυνηγάει η μητέρα του στην παραλία για να φάει με το ζόρι τα κεφτεδάκια του ή του μπλαβή σε απόχρωση Θανασάκη που έχει ξεσηκώσει τους λουόμενους με τις κραυγές του επειδή δεν θέλει να βγει από τη θάλασσα περιγράφουν κάποια από τα μικρά προβλήματα που μπορεί να έχουν κάποιοι γονείς με παιδιά στις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Η θάλασσα εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για τους λιλιπούτειους παραθεριστές, που τους αρέσει να βουτούν με τις ώρες. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρείτε απαρέγκλιτα πηγαίνοντας για κολύμπι σε μια παραλία. Εχουμε και λέμε:

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τα παιδιά καθώς παίρνουν βιταμίνες Α και D, που βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξή τους.Επίσης, η θάλασσα είναι ευεργετική για τα παιδιά που υποφέρουν από φαρυγγοαμυγδαλίτιδες ή που έχουν ευαισθησία στους βρόγχους, ενώ βοηθά τα νωθρά και παχουλά παιδιά, αφού το παιχνίδι με το νερό και το κολύμπι τα τονώνει.

Ωστόσο τα παιδιά δεν πρέπει να είναι από το πρωί έως το βράδυ στην παραλία.Οι καταλληλότερες ώρες για τη θάλασσα είναι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα (αποφύγετε τις ώρες ανάμεσα στις 11.30 και 16.30). 

Στο διάστημα αυτό να μην παίρνετε τα μάτια σας από πάνω του, ακόμη και εάν έχετε φροντίσει να μάθει να κολυμπάει από μωρό.Πέντε εκατοστά νερό είναι αρκετά για να πνιγεί ένα μικρό παιδί. Εννοείται πως μέχρι κάποια ηλικία πάντα πρέπει να φορά μπρατσάκια ή ειδικό σωσίβιο και γυαλάκια στα μάτια όταν κολυμπά. 

Στις περιπτώσεις που το παιδί αρνείται να μπει στο νερό, πρέπει να κατανοήσετε ότι ίσως δεν είναι ακόμη έτοιμο ή ότι εσείς δεν είστε ήρεμοι. Μην το πιέσετε. Το νερό πρέπει να είναι για το παιδί κάτι μοναδικό, συνδεδεμένο με το παιχνίδι και την χαρά. Ξεκινήστε από την αρχή την προσπάθειά σας, παίζοντας αρχικά στην παραλία, εκεί όπου παφλάζει το κύμα. 

Το βρέφος είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στις αδιαθεσίες και στην ηλίαση, όταν μένει ακίνητο μέσα στη ζέστη. Πρέπει να το προφυλάσσεται από την αντανάκλαση του ήλιου, να του φοράτε πάντα ένα καπελάκι και να το αλείφετε συνέχεια με μια αντηλιακή κρέμα. Κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την ηλικία του, πρέπει να φορά οπωσδήποτε καπέλο και αντιηλιακό.

Τις πρώτες μέρες στην παραλία πρέπει να κάθεται ελάχιστα στον ήλιο και πάντα με προστατευτική κρέμα και με ένα φανελάκι. Καλό είναι να έχετε μαζί σας και παπουτσάκια για την καυτή άμμο. Ποτέ να μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας νερό ή μπιμπερό με νερό. 

Τα στρωματάκια και οι λαστιχένιες βαρκούλες πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό την επίβλεψή σας. 

Αν το παιδί βρίσκεται στη φάση που όλα τα αντικείμενα καταλήγουν στο στόμα του, καλά θα κάνετε να το επιβλέπετε, γιατί τα βότσαλα δείχνουν ελκυστικά. 

Μην ταΐζετε το παιδί πριν μπει στη θάλασσα ή στη διάρκεια που κάνει μπάνιο γιατί κινδυνεύει ακόμα και να πάθει εισρόφηση. Μπορείτε να το ταΐσετε αφού τελειώσει το μπάνιο του, θα έχει ανοίξει και η όρεξή του.

Ακόμη, φροντίστε να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, αλλά και το παιδικό φαρμακείο, με όλα τα απαραίτητα (αντιπυρετικό σιρόπι, τζελ για τσιμπήματα, κρέμες για εγκαύματα κ.ο.κ.).

Επιβάλλεται να θυμηθείτε τα παιχνίδια που παίζατε εσείς στη θάλασσα όντας στην ηλικία του. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο για να τελειοποιήσει το κολύμπι του και τις βουτιές του. Κυρίως χαλαρώστε και απολαύστε τις ώρες που μοιράζεστε μαζί του, διασκεδάζοντας. Καλές διακοπές!

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου