Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Πάτρα:Παιδιά και έφηβοι στο «Ευ Ζην»-Απαλλάξτε μας από άγχος και βία

«Διαμορφώστε μας μία κοινωνία χωρίς βία και απαλλάξτε μας από το άγχος που πηγάζει από τη σχολική μας επίδοση και την επαγγελματική μας αποκατάσταση».

Το παραπάνω ήταν το δημόσιο αίτημα που κατέθεσαν μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Πάτρας συζητώντας χθες με ειδικούς επιστήμονες στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο: «Νέοι και Αγωγή Υγείας: Το Ευ Ζην υπόθεση όλων μας». Μία πρωτοποριακή διοργάνωση, καρπός της σύμπραξης του υγειονομικού και του εκπαιδευτικού κόσμου, που πέτυχε με ουσιαστικό τρόπο να δώσει βήμα στα παιδιά και τους εφήβους να εκφράσουν τις αγωνίες τους και να ακούσουν από τους ειδικούς πώς μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να απαλλαγούν από επιβαρυντικές συνήθειες.

Εχοντας στο επίκεντρο το «Ευ Ζην» 300 μαθητές από 22 σχολεία της Αχαΐας, παρουσίασαν δρώμενα και μίλησαν για μια σειρά ζητημάτων που καθορίζουν την καθημερινότητά τους και τα οποία θα ήθελαν να αλλάξουν. Κατ' αρχάς παρουσιάστηκε ένα πολύ μεγάλο έργο που γίνεται στα σχολεία της περιοχής στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Ευαισθητοποιημένοι εκπαιδευτικοί κόντρα στα κοινωνικά πρότυπα και συνήθεις δίνουν μάχη για να διδάξουν στα παιδιά πώς να φροντίζουν τη διατροφή τους, την υγεία τους, το περιβάλλον. Φαίνεται όμως ότι όλο αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με αυτό που ζουν καθημερινά τα παιδιά στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κι αυτό το τόνισαν με ιδιαίτερο τρόπο οι μαθητές γυμνασίων, και κυρίως λυκείων, όταν ζήτησαν την απαλλαγή της κοινωνίας από τη βία. Ενδεικτικά μαθητής ανέφερε «πώς να μην ασκήσει ένα παιδί βία στο σχολείο, στην παρέα του όταν παντού γύρω του βλέπει τη βία να παρουσιάζεται σαν μία καθημερινή συνήθεια;»

Μείζον θέμα που απασχολεί τους μαθητές είναι επίσης το άγχος. Οπως ανέφεραν, όλη τους η σχολική πορεία χαρακτηρίζεται από το άγχος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Φτάνοντας δε σε αυτές, όπως ανέφερε μαθητής, αρχίζει το άγχος για την επαγγελματική αποκατάσταση. «Είναι κάτι που μας το λένε οι πάντες γύρω μας προσπαθώντας να μας επηρεάσουν για την επιλογή του αντικειμένου των σπουδών μας».

Μάλιστα το άγχος φωτίστηκε ως μία βασική αιτία για τη συναισθηματική υπερφαγία (κατανάλωση γλυκών, τροφών με πολλές θερμίδες, όπως είναι τα παγωτά και τα αρτοπαρασκευάσματα, τα αλμυρά σνακ που επίσης έχουν πολλές θερμίδες, όπως είναι τα τσιπς, ανθρακούχα ποτά κ.ά.) η οποία απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό μαθητών κυρίως ηλικίας 7- 12 ετών. Επίσης, οι μαθητές συζήτησαν θέματα εθισμού, ατομικών δικαιωμάτων, διαφυλικών σχέσεων, αυτοεκτίμησης, διαχείρισης των συναισθημάτων και της διαφορετικότητας, των εξαρτήσεων, της απώλειας και του πένθους και πολλά άλλα.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Πηγή: pelop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου