Κατά του νέου οργανογράμματος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο, όπως επισημαίνεται, δεν περιλαμβάνει πλέον ως αποστολή την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» και περιορίζει, μέσω της υπό σύσταση Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, το αυτοδιοίκητο, στρέφεται η Εκκλησία της Ελλάδος.
Με προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ, η Εκκλησία της Ελλάδος ζητεί να κριθούν αντισυνταγματικές οι επίμαχες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Π.Δ. (18/2018) που αφορά το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.
Στην προσφυγή της η Εκκλησία υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική η παράλειψη ένταξης στους σκοπούς του υπουργείου της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης, πρόβλεψη η οποία περιλαμβανόταν στο προηγούμενο οργανόγραμμα. Αποστολή του υπουργείου Παιδείας είναι «η προαγωγή της Παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά το προηγούμενο οργανόγραμμα.
Οπως επισημαίνεται στην προσφυγή, το υπουργείο Παιδείας αφαιρεί τη θρησκευτική αγωγή των νέων από την αποστολή του υπουργείου, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με το Σύνταγμα «η κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος». Επίσης, η Εκκλησία βάλλει και κατά των νέων ρυθμίσεων που αφορούν την υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς περιορίζουν το δικαίωμα αυτοδιοίκησης επί των εσωτερικών ζητημάτων της Εκκλησίας και των νομικών προσώπων που αυτή εποπτεύει.
Σύμφωνα με την Εκκλησία της Ελλάδος, οι νέες ρυθμίσεις θεσπίζουν κρατική εποπτεία και αποδίδουν αρμοδιότητες στην υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου για την άσκηση εποπτείας και συνδιοίκησης στην Εκκλησία της Ελλάδος επί θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων.
Ετσι όμως, κατά τους προσφεύγοντες, παραβιάζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής αυτονομίας με αποτέλεσμα οι επίμαχες ρυθμίσεις να είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
Παράλληλα, στην προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει ότι οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στη νέα υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας είναι παράνομες, καθώς δεν παρέχονται από καμία ειδική ή γενική νομοθετική ρύθμιση.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου