Αποστολή του σχολείου βρέθηκε στη Βαρσοβία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με καθηγητές και μαθητές από 6 χώρες για ένα φλέγον κοινωνικό θέμα-Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Καβάλα
Ομάδα μαθητών και καθηγητών του 3ου Λυκείου Καβάλας επέστρεψε πριν από λίγες μέρες από το Λούμπλιν της Πολωνίας, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση (14 έως 18 Μαρτίου) ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus “Social Europe 2020: Combating Social Exclusion and Poverty in the European Union” που εκπονεί το σχολείο, με θέμα τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές από 6 χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία).
Η αποστολή ξεναγήθηκε στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας, στην πλατεία του Κάστρου. Από την πλατεία ξεκινούν τρία μικρά δρομάκια, τα οποία οδηγούν στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, στην γραφική πλατεία της όπου βρίσκεται το άγαλμα της «Γοργόνας της Βαρσοβίας» και γύρω της χρωματιστά κτίρια, που χτίστηκαν από τους κατοίκους με βάση παλιές φωτογραφίες, μετά την ισοπέδωση ολόκληρης της πόλης από τους Ναζί.
Στην τοποθεσία του γκέτο της Βαρσοβίας επισκέφτηκαν και έμειναν γοητευμένοι απότο “Polin”(μουσείο της ιστορίας των Εβραίων Πολωνών) όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νέο και μεταμοντέρνο μουσείο της πόλης, το οποίο παρουσιάζει μία πρωτοποριακή και διαδραστική έκθεση που αφηγείται την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της εβραϊκής κοινότητας που άνθισε στην Βαρσοβία μέχρι το Ολοκαύτωμα.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο μεσαιωνικό Λούμπλιν (ένατη πόλη της Πολωνίας σε πληθυσμό με 450 χιλιάδες κατοίκους). Εκεί περιηγήθηκαν και θαύμασαν εκκλησίες γοτθικού ρυθμού, παλάτια, το κάστρο, υπόγειες στοές, γραφικά πλακόστρωτα …
Όμως, ιδιαίτερα αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη και η ξενάγησή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαϊντάνεκ, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941. Αρχικά προοριζόταν για στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. Το στρατόπεδο διέθετε 144 κοιτώνες κρατουμένων, θαλάμους αερίων και κρεματόρια. Υπήρχαν, επίσης, ένας ειδικός τομέας για τις μαζικές εξοντώσεις και ένας τομέας για κρατούμενα παιδιά. Το Νοέμβριο του 1941 κατέφθασαν εκεί 5.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και εξολοθρεύτηκαν από την πείνα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες πριν αρχίσουν να φθάνουν ομαδικά Εβραίοι από όλες τις κατεχόμενες χώρες. Εκτιμάται ότι 300 χιλιάδες κρατούμενοι φυλακίστηκαν στο Μαϊντάνεκ, 80.000 εκ των οποίων θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων του στρατοπέδου.
Τέλος στο χώρο του σχολείου έγινε παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματοςστην Πολωνία και, το πιο σημαντικό, οι μαθητές συνεργάστηκαν, μελέτησαν τα δεδομένα κάθε χώρας, δημιούργησαν μια συλλογική παρουσίαση που αφορούσε στοιχεία και συμπεράσματα σχετικά με την περιθωριοποίηση και τη φτώχεια στις χώρες του προγράμματος. Ακόμη, στον χώρο του σχολείου συνάντησαν και κουβέντιασαν με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων που ασχολούνται με τα ζητήματα του κοινωνικού αποκλεισμού στην Πολωνία. Τελειώνοντας, συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να διεξαχθεί τον Σεπτέμβρη του 2018 στην πόλη της Καβάλας.
Πηγή: kavalapost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου