Η UNICEF απηύθυνε έκκληση σήμερα για 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 48 εκατομμύρια παιδιά που ζουν εν μέσω συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε 51 χώρες το 2018.
Σε όλο τον κόσμο, οι βίαιες συγκρούσεις έχουν φέρει τις ανθρωπιστικές ανάγκες σε κρίσιμο επίπεδο, με τα παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Οι συγκρούσεις στις οποίες έχουν εκτεθεί επί σειρά ετών - στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ, τη Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη, μεταξύ άλλων χωρών - γίνονται όλο και πιο πολυσύνθετες, φέρνοντας νέα κύματα βίας, εκτοπισμούς και διαταράσσουν τη ζωή των παιδιών.
«Τα παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν να τελειώσουν οι πόλεμοι, με τις κρίσεις να απειλούν την άμεση επιβίωση και μακροπρόθεσμα το μέλλον των παιδιών και των νέων, σε καταστροφική κλίμακα», δήλωσε ο Διευθυντής Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF, Μανουέλ Φοντέν. «Τα παιδιά είναι το πλέον ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού όταν οι συγκρούσεις ή οι καταστροφές προκαλούν την κατάρρευση βασικών υπηρεσιών όπως η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη νερό και υγιεινή. Εάν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει επειγόντως δράση για να προστατεύσει και να παράσχει βοήθεια για τη σωτηρία αυτών των παιδιών, θα είναι αντιμέτωπα με ένα όλο και πιο ζοφερό μέλλον».
Οι συμμετέχοντες στις συγκρούσεις επιδεικνύουν μια κραυγαλέα αδιαφορία για τη ζωή των παιδιών. Τα παιδιά δεν υπόκεινται μόνο σε άμεσες επιθέσεις, αλλά στερούνται επίσης βασικές υπηρεσίες καθώς τα σχολεία, τα νοσοκομεία και μη στρατιωτικές υποδομές παθαίνουν ζημιές ή καταστρέφονται. Περίπου το 84% ($3,015 δισ.) της έκκλησης για χρηματοδότηση του 2018 αφορά σε έργο στις χώρες που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις που προκαλούνται από βία και συγκρούσεις.
Ο κόσμος γίνεται ένα πιο επικίνδυνο μέρος για πολλά παιδιά, με σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά να ζουν τώρα σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις ή καταστροφές. Για πάρα πολλά από αυτά τα παιδιά, η καθημερινή ζωή είναι ένας εφιάλτης.
Η εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη ζωή των παιδιών σε κρίσεις. Οι επιθέσεις στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, οι τακτικές πολιορκίας που στερούν την πρόσβαση των παιδιών σε ασφαλές νερό, καθώς και ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός σε περιοχές που δεν διαθέτουν υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης - όλα αυτά αφήνουν τα παιδιά και τις οικογένειες να κινδυνεύουν χρησιμοποιώντας μολυσμένο νερό και μη ασφαλείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Τα κορίτσια και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόσθετες απειλές, καθώς συχνά αναλαμβάνουν τη συλλογή νερού για τις οικογένειές τους κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.
Η έκθεση της UNICEF «Ανθρωπιστική Δράση για τα Παιδιά» θέτει την έκκληση της οργάνωσης για το 2018, συνολικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τους στόχους της για την παροχή πρόσβασης σε ασφαλές νερό, διατροφή, εκπαίδευση, υγεία και προστασία σε 51 χώρες σε όλο τον κόσμο.
«117 εκατομμύρια άνθρωποι που βιώνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και σε πολλές χώρες που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, περισσότερα παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από το ακάθαρτο νερό και την κακή υγιεινή από ό,τι από την άμεση βία», δήλωσε ο Φοντέν. «Χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή, τα παιδιά αρρωσταίνουν και συχνά δεν μπορούν να νοσηλευθούν καθώς τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είτε δεν λειτουργούν είτε είναι υπερπλήρη. Η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν απειλητικά για τη ζωή τους επίπεδα υποσιτισμού, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στις ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό, όπως η χολέρα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο υποσιτισμού και ασθένειας.»
Ως η ηγετική ανθρωπιστική οργάνωση για το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η UNICEF παρέχει πάνω από το 50% των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για ύδρευση, αποχέτευση και υγιεινή σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο.
Όταν συμβαίνουν καταστροφές, η UNICEF διαμορφώνει συνεργασίες ώστε να παρέχει γρήγορα πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, αποχέτευση και εφόδια για την υγιεινή για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση τουαλετών, τη διανομή σετ υγιεινής, τη καθημερινή μεταφορά χιλιάδων λίτρων νερού σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, την υποστήριξη νοσοκομείων και κέντρων θεραπείας της χολέρας, καθώς και την επισκευή συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτά τα μέτρα σώζουν ζωές, έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και ανοίγουν το δρόμο για άλλες σημαντικές υπηρεσίες όπως τα κέντρα υγείας, τα προγράμματα εμβολιασμού, η υποστήριξη της διατροφής και η παροχή εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το μεγαλύτερο μέρος της φετινής έκκλησης της UNICEF είναι για τα παιδιά και τις οικογένειες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία, που σύντομα θα εισέλθει στην όγδοη χρονιά. Η UNICEF ζητά σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη 6,9 εκατομμυρίων παιδιών από τη Συρία, εντός της Συρίας και εκείνων που ζουν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.
Το 2018, η UNICEF και οι συνεργάτες της θα εργασθούν για:
- Να προσφέρουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό σε 35,7 εκατομμύρια ανθρώπους.
- Να προσεγγίσουν 8,9 εκατομμύρια παιδιά με τυπική ή άτυπη βασική εκπαίδευση.
- Να εμβολιάσουν 10 εκατομμύρια παιδιά κατά της ιλαράς.
- Να παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πάνω από 3,9 εκατομμύρια παιδιά.
- Να παρέχουν θεραπεία για σοβαρό οξύ υποσιτισμό σε 4,2 εκατομμύρια παιδιά.
Πηγή: businessnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου