Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

H ιστορία του 11χρονου κοριτσιού που έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη φυλακή επειδή είναι κόρη μιας serial killer

Μία 11χρονη από το Τζαλαλαμπάντ γεννήθηκε μέσα στη φυλακή και θα περάσει πιθανότατα ολόκληρη την παιδική της ηλικία πίσω από τα κάγκελα επειδή η μητέρα της έχει καταδικαστεί ως serial killer. 

Η Meena είναι κόρη της Shirin Gul, μίας διαβόητης δολοφόνου που έχει καταδικαστεί για το θάνατο 27 Αφγανών αντρών και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Με βάση την πολιτική του αφγανικού σωφρονιστικού συστήματος η Gul μπορεί να κρατήσει την κόρη της ώσπου ενηλικιωθεί. 

Στη σύντομη μέχρι τώρα ζωή του, το μικρό κορίτσι δεν έχει βγει ποτέ από τη φυλακή, ούτε για μία στιγμή. Όπως εξομολογείται στους New York Times δεν έχει δει ποτέ της τηλεόραση και δεν ξέρει πως είναι η ζωή έξω από τους τοίχους του σωφρονιστικού ιδρύματος. 

«Πώς νομίζεις ότι νιώθει;» πετάγεται η μητέρα της στην αναμενόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου. «Είναι μια φυλακή, πώς θα έπρεπε να νιώθει; Η φυλακή είναι φυλακή ακόμη κι αν είναι παράδεισος». 

Όταν ο δημοσιογράφος τη ρωτά γιατί δεν αφήνει την κόρη της να βγει από τη φυλακή, η Gul εξανίσταται και επιτίθεται κατά του Αφγανού προέδρου: «Εσύ, κύριε Αμερική, πες σε αυτόν τον τυφλό, τον Ashraf Ghani, τη μαριονέτα σας, τον σκλάβο σας, πείτε του να με απελευθερώσει. Δεν έκανα κάποιο έγκλημα. Το μοναδικό μου λάθος είναι ότι μαγείρεψα φαγητό για τον άντρα μου που διέπραξε το έγκλημα». 

Ο άντρας που αποκαλεί άντρα της, ονομάζεται Rahmatullah και είχε καταδικαστεί μαζί με το γιο, τον γαμπρό, το θείο και έναν ανιψιό της Gul για το ρόλο τους στις δολοφονίες και τις ληστείες σε βάρος 27 Αφγανών αντρών από το 2001 έως το 2004. Kατά τον Αφγανό εισαγγελέα, η μητέρα της Meena ήταν ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος. 

Δουλεύοντας ως ιερόδουλη, η Gul έφερνε στο σπίτι τους πελάτες της, πολλοί από τους οποίους ήταν οδηγοί ταξί και τους σέρβιρε δηλητηριασμένα πιάτα με κεμπάπ. Αφού έτρωγαν, τα μέλη της οικογένειάς της λήστευαν τα θύματά τους, τα σκότωναν και στη συνέχεια τα έθαβαν στις αυλές δύο σπιτιών. 

Και οι έξι καταδικάστηκαν σε θάνατο, με τους πέντε προαναφερθέντες άντρες να απαγχονίζονται. Η Gul, ωστόσο, έμεινε έγκυος ενώ περίμενε την εκτέλεσή της, με αποτέλεσμα αυτή ν' αναβληθεί. 

Μόλις γέννησε τη Meena, ο τότε Αφγανός πρόεδρος, Ηamid Karzai μετέτρεψε την ποινή της σε ισόβια κάθειρξη. Παρότι η ίδια ομολόγησε την ενοχή της, αργότερα ισχυρίστηκε ότι οι αρχές εκμαίευσαν την ομολογία της βασανίζοντάς την. 

Μολαταύτα και παρότι η ίδια δεν πρόκειται να βγει από τη φυλακή, δεν αφήνει την κόρη της να βγει πριν γίνει 18 χρονών. «Έχω πολλούς εχθρούς. Δεν εμπιστεύομαι κανέναν να προσέχει τη Meena έξω από 'δω. 

Εντούτοις, η Meena δεν είναι το μοναδικό παιδί που ζει στη φυλακή χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα. Η διαμονή παιδιών στις φυλακές μαζί με τις μητέρες τους είναι μια συνηθισμένη πρακτική στο Αφγανιστάν, ιδίως όταν δεν υπάρχει πατέρας. Σύμφωνα με τους «Times», στις 30 φυλακές της χώρας διαμένουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες παιδιά. 

Ο εγκλεισμός παιδιών στη φυλακή αποτελεί σκάνδαλο δίχως εύκολη λύση για τους υπερμάχους των δικαιωμάτων των παιδιών. «Όταν δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα, δεν θα πρέπει να τιμωρείσαι γι' αυτό και αυτά τα παιδιά δεν έχουν κάνει κάτι κακό» δήλωσε στην εφημερίδα ο Bashir Ahmad Basharat, επικεφαλής της οργάνωσης «Child Protection Action Network». 

Παρότι ευρέως διαδεδομένο σε όλη τη χώρα, το φαινόμενο αυτό αντιβαίνει τόσο τις διεθνείς νόρμες όσο και την αφγανική νομοθεσία πρόσθεσε ο Basharat, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. 

Με πληροφορίες από New York Times 
Πηγή:www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου