Με πρωτοβουλία του Ελληνικού κέντρου φωτογραφίας αλλά και του SolidarityNow την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε ο κύκλος ενός ξεχωριστού σεμιναρίου φωτογραφίας για πρόσφυγες.
«Η φωτογραφία είναι κάτι που ήθελα πολύ να μάθω. Ίσως να ασχοληθώ και επαγγελματικά στο μέλλον αλλά αυτό που κέρδισα κυρίως σε αυτά τα μαθήματα είναι πως γνώρισα νέους ανθρώπους και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό» μας λέει η Αρίτζ που έχει έρθει από την Συρία και προσπαθεί να μην θυμάται το παρελθόν.
Τα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν από την Μυρτώ Παπαδοπούλου που περιλάμβαναν και εξορμήσεις για φωτογράφηση στο κέντρο της Αθήνας κάτι που έκανε τους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με την φωτογραφία αλλά και να γνωρίσουν την πόλη.
Όπως μας λέει η ίδια «Είναι σημαντικό και για εμένα να εμβαθύνω στις ιστορίες των ανθρώπων και να καταλάβω το ιστορικό τους, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο.
Από την δική τους πλευρά είναι σαν να τους δίνεις μια γεύση μιας πιο φυσιολογικής ζωής την οποία αρκετοί από αυτούς έχουν να την ζήσουν πάρα πολύ καιρό».
Η Γοθράν ήρθα στην Ελλάδα από την Δαμασκό μαζί με τον άνδρα της, την πεθερά της και την κόρη της ενώ ήταν έγκυος. «Το ταξίδι ήταν πολύ δύσκολο, περάσαμε από πολλές χώρες ώσπου να καταλήξουμε στην Τουρκία και μετά από εκεί στην Ελλάδα, τώρα το μόνο που θέλω είναι να έχει μια δουλειά ο άντρας μου και να είμαστε καλά. Το μόνο που ελπίζω είναι στο μέλλον να καταφέρω να δω τους γονείς μου αλλά και τα αδέρφια μου που βρίσκονται στην Συρία και στην Γαλλία».
Σημαντικό είναι πως τα μαθήματα αυτά είχαν ως βασικό στόχο την κοινωνική προσαρμογή των ατόμων αυτών που δύσκολα, κυρίως λόγο γλώσσας, μπορούν να προσαρμοστούν στην κοινωνία μας.
Μαθήματα όμως γλώσσας αλλά και υπολογιστών είναι ορισμένα από τα προγράμματα που προσφέρονται από την SolidarityNow με στόχο την ένταξη στην κοινωνία ή την προετοιμασία για την εγκατάσταση τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση πάντα που τους έχει αποδεχτεί για μετεγκατάσταση.
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και άλλες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες μέσα από τα σεμινάρια αυτά, όπως ανέργους, εξαρτημένους, όχι μόνο πρόσφυγες» μας λέει ο Μανόλης Μωρεσόπουλος υπεύθυνος του Ελληνικού κέντρου φωτογραφίας που στόχο έχει στο μέλλον να παρουσιαστεί μια έκθεση φωτογραφίας με τα αποτελέσματα όλων αυτών των σεμιναρίων.
Στο τέλος του σεμιναρίου ζητήθηκε από τους πρόσφυγες που το παρακολούθησαν να επιλέξουν μια από τις φωτογραφίες που έβγαλαν και να γράψουν ένα γράμμα για την ζωή τους αυτή την στιγμή ώστε να την στείλουν σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο. Η Οθράν έγραψε στην κόρη της που έχουν να ειδωθούν 3 χρόνια «Μου έχεις λείψει πολύ. Θέλω να ξέρεις πως ο αδερφός σου και η οικογένεια του είναι καλά επειδή είναι σε ένα ασφαλές πλέον περιβάλλων. Εύχομαι η ζωή μας να είναι καλύτερη στην Ελλάδα».
Ορέστης Καρύπης
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου