Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Πώς ένα άθλημα βοηθά τα άτομα με οπτική αναπηρία να βελτιώσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Ο Mark Winder, CEO του Goalball στην Αγγλία, εξηγεί πώς το συγκεκριμένο άθλημα βελτιώνει τις επαγγελματικές προοπτικές των υποψηφίων με οπτική αναπηρία- και δίνει στους συναδέλφους τους χωρίς προβλήματα όρασης την ευκαιρία να βιώσουν και εκείνοι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Η προσβασιμότητα είναι κάτι παραπάνω από τις προσαρμογές του περιβάλλοντος. Μεγάλα βήματα έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη δημιουργία φιλικών και προσβάσιμων χώρων εργασίας για άτομα με αναπηρία – αλλά η πραγματικότητα είναι ότι προσβασιμότητα δεν σημαίνει μόνο προσβάσιμους χώρους εργασίας ή τεχνολογία. 


Στο Goalball UK δουλεύουμε με άτομα με τύφλωση ή προβλήματα όρασης που ζουν την καθημερινότητά τους αντιμετωπίζοντας διαρκώς προκλήσεις σε περιβάλλοντα που φτιάχτηκαν χωρίς να τα λάβουν υπόψη τους. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η απομόνωση και η απουσία ευκαιριών καθιστούν την αγορά εργασίας άπιαστο όνειρο. 

Τα ¾ των ατόμων με οπτική αναπηρία δεν εργάζονται με αμοιβή. 

Τα ¾ των ατόμων με οπτική αναπηρία (τύφλωση ή μερική απώλεια όρασης) δεν εργάζονται με αμοιβή. Είναι επίσης δύο φορές πιο πιθανό σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία να μην έχουν αντίστοιχες έντονες εμπειρίες στην εκπαίδευση που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φιλοδοξίες στα νεαρά άτομα με οπτική αναπηρία.

Το Goalball βελτιώνει τις προοπτικές κατά 47%. 

Για τα νεαρά άτομα που συμμετέχουν στο Goalball, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Είναι 47% πιο πιθανό να έχουν πλήρη εκπαίδευση ή επαγγελματική απασχόληση σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Εξετάζοντας την εκπαίδευση που αποτελεί συνήθως τη βάση για μια επιτυχημένη καριέρα, 60% των παικτών τού Goalball παρακολουθούν προγράμματα πλήρους εκπαίδευσης. Σε εθνικό επίπεδο, περισσότερα από 4 στα 10 άτομα (42,8%) των νεαρών ατόμων με οπτική αναπηρία ήταν άτομα που δεν εργάζονταν και δεν δέχονταν εκπαίδευση (ακαδημαϊκή ή επαγγελματική) – περίπου διπλάσιο από το ποσοστό που συναντάται στο γενικό πληθυσμό (σε άτομα 16-25 ετών). 

Τι είναι το Goalball; 

Το Goalball δημιουργήθηκε αρχικά για την αποκατάσταση στρατιωτών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι το μοναδικό άθλημα που σχεδιάστηκε ειδικά για τα άτομα με τύφλωση και οπτική αναπηρία. Καθώς παίζεται με μάσκα που καλύπτει τα μάτια (και δεν αφήνει το άτομο να βλέπει καθόλου), είναι ανοιχτό το άθλημα σε όλα τα επίπεδα οπτικής αναπηρίας στις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις και όλοι μπορούν να παίζουν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Οι παίκτες δεν αντιμετωπίζονται με επιείκεια. Με μια μπάλα που ζυγίζει περίπου 1,25kgr και σερβίς που πιάνει τα 45 μίλια την ώρα δεν είναι «εύκολο» άθλημα. Ωστόσο, η ομάδα των εθελοντών που πλαισιώνουν το άθλημα είναι καθοριστικής σημασίας για το άθλημα. Όλες οι δραστηριότητες/ενέργειες από την παροχή βοήθειας σε άτομα με εκφυλιστικές παθήσεις που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν μπαστούνι μέχρι συζητήσεις μεγάλης διάρκειας πάνω από κούπες με τσάι με άτομα που έχασαν την όρασή τους ξαφνικά – όλα γυρίζουν γύρω από την προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι παίκτες θα σταθούν στα πόδια τους, ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι είμαστε εκεί για αυτούς όποτε χρειαστεί. 

Η συμμετοχή προετοιμάζει τα άτομα για καριέρα σε έναν κόσμο βλεπόντων.

Εν συντομία, η συμμετοχή σε ένα ειδικό άθλημα φτιαγμένο σύμφωνα με τις ανάγκες τους προετοιμάζει μια νέα γενιά ατόμων με οπτική αναπηρία για επιτυχημένες επαγγελματικές καριέρες σε έναν κόσμο βλεπόντων. Για πολλούς από τους ενήλικες παίκτες, τα τουρνουά και οι αθλητικές κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ταξιδεύουν ανεξάρτητα (μόνοι, χωρίς την οικογένειά τους). Και όταν το κάνουν αυτό, το να πάρουν το τρένο για να πάνε σε μια συνάντηση συναδέλφων δεν φαντάζει πια αδύνατη και μπορούν να εκπαιδεύσουν και άλλους με οπτική αναπηρία σχετικά με το πώς μπορούν να τα καταφέρουν στην καθημερινή τους ζωή. Καθώς όλο και περισσότερα παιδιάστους ομίλους μάς φέρνουν τους φίλους τους για να παίξουν μαζί ένα παιχνίδι που μπορούν να απολαύσουν όλοι, το Goalball είναι ένα φανταστικός τρόπος για να μπορέσουν οι βλέποντες να πάρουν μια γεύση από τον κόσμο των ανθρώπων με οπτική αναπηρία. Αν και στην εποχή μας η προσφορά του Goalball στην κοινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία είναι πλέον αυτονόητη, τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να δείξουμε πώς το άθλημα μπορεί να ωφελήσει και τους βλέποντες. 

Πρόσφατα κάναμε μια σειρά δραστηριοτήτων προκειμένου να έχουν την ευκαιρία οι βλέποντες να περάσουν λίγες ώρες σαν άτομα με προβλήματα όρασης. Φορώντας την ειδική μάσκα στα μάτια τους, οι παίκτες να βασίζονται στις άλλες αισθήσεις τους και να μάθουν γρήγορα να επικοινωνούν με τους συναθλητές τους. Καθώς είναι ένα απαιτητικό παιχνίδι με γρήγορο ρυθμό, οι παίκτες περνούν ένα διασκεδαστικό και γεμάτο δράση απόγευμα, αποτώντας παράλληλα και μια νέα οπτική του κόσμου – σίγουρα μια πολύ διαφορετική εμπειρία από τις συνηθισμένες οργανώσεις. 

Δημιουργώντας ευκαιρίες και ένα σύστημα υποστήριξης. Ο αθλητισμός αφορούσε πάντα τόσο τη νίκη, όσο και τη συμμετοχή. Στο Goalball όμως συμβαίνει κάτι παραπάνω. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ακόμα και αν κάποιος δεν ξεπεράσει ποτέ το επίπεοδο του ερασιτέχνη, το Goalball ως άθλημα του παρέχει την αυτοπεποίθηση, τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες για την ομαδική εργασία και ένα δίκτυο υποστήριξης αναγκαίο για την επιτυχία. Μεταξύ των παικτών της ομάδας μας έχουμε δύο άτομα με μεταπτυχιακό που έχουν δημιουργήσει τις δικές τους επιχειρήσεις, πολλούς που φοιτούν σε πανεπιστήμια και νεαρά άτομα που κοιτάζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία και τόλμη, περιτριγυρισμένα ακόμα υποστηρικτική και ενθαρρυντική κοινότητα. 


Στιγμιότυπο από το 7ο Διεθνές Τουρνουά Goallball-Ηφαιστειάδα, που διεξήχθη στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2009 στο χώρο του ΚΑΠΠΑ 2000.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου