Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Αυστηρή χορτοφαγία στα παιδιά

«Βλέπω παιδιά που τρέφονται καθημερινά με σουβλάκια και κανείς δεν αναρωτιέται αν είναι υγιή, ενώ εγώ πρέπει συνεχώς να υπερασπίζομαι την επιλογή μου να μεγαλώσω το παιδί μου βίγκαν». O 7χρονος γιος της Βίκης Ξηρακιά δεν έχει φάει ποτέ στη ζωή του ζωικής προέλευσης τρόφιμο: «Οταν ο Παύλος ήταν μωρό, μετά τον θηλασμό, ξεκινήσαμε τα αλεσμένα λαχανικά και φρούτα, καθώς και τις κρέμες με ρυζάλευρο, όπως γίνεται για όλα τα παιδιά. Οταν όμως στα υπόλοιπα μπήκε το κρέας στη διατροφή τους, εμείς εισαγάγαμε τα φασόλια και το ταχίνι. Και σε πληροφορώ ότι είναι πολύ ψηλός για την ηλικία του και οι ιατρικές του εξετάσεις είναι πάντα πολύ καλές».

Η ίδια η Βίκη είναι βίγκαν από το 2005, τότε που, ειδικά στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν πολλοί. «Ημουν και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Οι εξετάσεις μου ήταν πάντα πολύ καλές. Βέβαια τότε ζούσα στις ΗΠΑ, όπου ο γιατρός μου και αργότερα ο παιδίατρος του Παύλου ποτέ δεν με απέτρεψαν. Η άποψη ότι πρέπει να γίνεται συνδυασμός τροφών για να παίρνουμε σίδηρο ή πρωτεΐνη είναι κυρίως των Ελλήνων παιδιάτρων και είναι πια ξεπερασμένη. Τώρα πια ο Παύλος επιλέγει μόνος του πώς να τρέφεται. Ξέρει ότι επειδή αγαπάμε και σεβόμαστε τα ζώα και για λόγους υγείας, έχουμε επιλέξει τη χορτοφαγία. Δεν του απαγορεύω τίποτα, απλώς τον ενημερώνω».

Τι είναι η βίγκαν διατροφή

Αυστηρoί χορτοφάγοι είναι όσοι δεν καταναλώνουν καμία τροφή ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των αυγών και των γαλακτοκομικών, κυρίως για φιλοζωικούς λόγους. Το μεγαλύτερο επιχείρημα κατά της βίγκαν διατροφής είναι ότι δεν μπορεί με ασφάλεια να αναπληρώσει θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τις ζωικές τροφές. Το αντεπιχείρημα είναι ότι αυτές είναι ξεπερασμένες απόψεις και ότι αν κάποιος ασχοληθεί μπορεί να διαμορφώσει ένα θρεπτικό βίγκαν διαιτολόγιο. Με αυτήν την άποψη τάσσονται η Αμερικανική και Βρετανική Ενωση Διαιτολόγων, οι οποίες θεωρούν ότι η χορτοφαγική δίαιτα, ακόμη και στην πιο αυστηρή της μορφή, είναι κατάλληλη για όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου (εγκυμοσύνη, εφηβεία, βρεφική ηλικία) αρκεί να είναι καλά σχεδιασμένη.

Ομως τι λένε οι ειδικοί στην Ελλάδα; Η άποψη της παιδιάτρου Αντας Ορφανάκου είναι ότι μπορεί ένα παιδί να μεγαλώσει με βίγκαν διατροφή, αλλά κάποια στιγμή, και συγκεκριμένα μέχρι το πρώτο έτος της ζωής του και στην εφηβεία θα χρειαστεί συμπληρώματα: «Θα φάει όσπρια με πρωτεΐνη και θα τα συνδυάσει με δημητριακά για καλύτερη απορρόφηση. Ομως η πρωτεΐνη από τα όσπρια δεν ικανοποιεί τις ανάγκες για όλο το ηλικιακό φάσμα. Στην εφηβεία για παράδειγμα, που παρατηρείται γρήγορη ανάπτυξη ύψους και μυϊκού ιστού, τα όσπρια που περιέχουν ανόργανη πρωτεΐνη δεν είναι επαρκή. Χρειάζεται ένα πιάτο φασόλια για την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης που προσφέρει ένας μικρός κύβος μοσχαράκι. Ενας ενήλικας μπορεί να είναι βίγκαν χωρίς πρόβλημα, αλλά τα παιδιά, και σε συγκεκριμένες ηλικίες, χρειάζονται πιο πολλή πρωτεΐνη, όπως και σίδηρο για να φτιαχτούν ερυθρά αιμοσφαίρια και βιταμίνη Β12. Αυτό που θα πρότεινα σε κάποιον γονέα είναι να ενημερωθεί από όλους. Η ελλιπής ή η μονομερής ενημέρωση επιφέρει προβλήματα», αναφέρει η παιδίατρος.

Η άποψη της διαιτολόγου

«Αν μου ζητούσες να κάνω μια διατροφή για βίγκαν παιδί, μπορεί να έκανα και δύο 24ωρα να στο φτιάξω ώστε να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αραγε μια μαμά, ακόμη και η διαβασμένη, θα έχει καθημερινά στον νου της αυτό το τέλειο μενού; Και θα μπορέσει να το εφαρμόσει; Γιατί το παιδί δεν είναι ρομποτάκι, να φάει τη συγκεκριμένη ποσότητα που του δίνεις εσύ», μας εξηγεί η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου.

Οι δυσκολίες

«Επίσης αυτές οι τροφές έχουν πολλές φυτικές ίνες οπότε χορταίνουν πιο εύκολα. Πόση ποσότητα να φάει ένα παιδάκι; Οι δυσκολίες λοιπόν βρίσκονται στην ποιότητα και στην ποσότητα. Και μετά είναι το θέμα της βιταμίνης Β12, η οποία δεν υπάρχει καθόλου στις φυτικές τροφές, μόνο σε εμπλουτισμένες. Οι πρωτεΐνες από τα ζώα έχουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος, αν το παιδί δεν θέλει να τρώει λαχανικά και όσπρια να καταλήξει να τρώει μόνο πατάτες, ζυμαρικά και ψωμί και να οδηγηθεί στην παχυσαρκία. Αρα ναι, μπορούν τα παιδιά να μεγαλώσουν σωστά με μια βίγκαν διατροφή, απλώς είναι πολύ πιο δύσκολος ο σχεδιασμός του διαιτολογίου τους. Πρέπει οι γονείς να βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση. Αυτό που συνιστώ είναι η εκπαίδευση από τα σχολεία και άλλους φορείς για τους κανόνες της σωστής διατροφής», λέει η κ. Δημητριάδη.

Ντιάνα Καρτσαγκουλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου