Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η ζώσα πραγματικότητα στο Κέντρο Παιδιών με Αναπηρία

Το να επισκεφτείς ένα ίδρυμα μια φορά τον χρόνο, πόσο μάλιστα σε μια γιορτή, δεν σε κάνει να αντιληφθείς τη ζώσα πραγματικότητα. Έτσι και στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία εμείς παραβρεθήκαμε με αφορμή την ετήσια κοπή της βασιλόπιτας, όμως προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε καλύτερα τους λόγους που έχουν αποτρέψει την εξωστρέφεια του κέντρου. Τα άτομα με αναπηρία είναι μέλη του κοινωνικού "ιστού" και όλοι μας πρέπει να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια που επιτελούν, ώστε οι θεραπευόμενοι να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με την Κομοτηνή. 

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ
Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κκ. Παντελεήμων ευλόγησε την πίτα, αναδεικνύοντας παράλληλα ως αγαστό το έργο του κέντρου. "Εδώ ζουν δικά μας παιδιά, με ιδιαίτερο χάρισμα στη ζωή τους", ανέφερε, χωρίς να κατονομάσει την αναπηρία, συμπληρώνοντας ότι "πιστεύω πως, όταν ο Θεός επιτρέπει κάτι δύσκολο, σου δίνει και την ευκαιρία να το ξεπεράσεις". Επίσης, αναφέρθηκε εύστοχα στο ότι στο κέντρο "βλέπουμε τις αληθινές σχέσεις των ανθρώπων και όχι τον καθωσπρεπισμό".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι Νίκος Τσαλικίδης (αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης), Νίκος Σωτηρακόπουλος (αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Κομοτηνής), Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά (βουλευτές Νομού Ροδόπης). Ο Νίκος Τσαλικίδης σημείωσε πως "η ενδυνάμωση αρχών και αξιών, όπως ο εθελοντισμός και η ανθρωπιά, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ", αναδεικνύοντας καταληκτικά ότι "ο ανθρωπιστικός παράγοντας, οφείλει να είναι η κινητήριος δύναμη της κοινωνίας μας".

ΤΡ. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: "ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ"
Στην εκδήλωση έδωσε το "παρόν" και ο πάντα ενεργός Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, ο οποίος καίρια διαπίστωσε ότι "τα παιδιά του κέντρου είναι από τα πιο δύσκολα περιστατικά και αξίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς αποτελούν κομμάτι του κοινωνικού μας ιστού. Όλοι μαζί με συμπόρευση, θα αναδείξουμε το κομμάτι της αναπηρίας και το κέντρο μας, σαν συνδετικό κρίκο της κοινωνίας μας". Ο ίδιος είπε επίσης πως "δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε ισόβαθμη πρόσληψη και ισονομία όσον αφορά το 10% των ατόμων με αναπηρία που είναι ο μέσος όρος των Ευρωπαίων αναπήρων".

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
Ότι δεν έχουν πετύχει στο μεγάλο "στοίχημα" της εξωστρέφειας, μας λέει ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ, Σωτήρης Σωτηριάδης. Ακόμη κι εν έτη 2017 και στην φιλόξενη Κομοτηνή, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. "Υπάρχει μια παγιωμένη αντίληψη τα προηγούμενα χρόνια, ότι το κέντρο είναι απομονωμένο, κάτι που ισχύει γεωγραφικά. Αυτό βασίστηκε στην αντίληψη που είχε καλλιεργηθεί παλιότερα, ότι δηλαδή τα ιδρύματα τα χτίζουμε πολύ μακριά, σαν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών και σαν οι κάτοικοί τους να είναι φαντάσματα", τονίζει ο κ. Σωτηριάδης. "Παρά τη γεωγραφική απομόνωση, στόχος μας είναι η εξωστρέφεια. Θέλουμε η Ροδόπη να έρθει πιο κοντά στο παράρτημα. Θέλουμε κόσμος να μπαίνει στο ίδρυμα. Δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να καταλάβουμε πόσο ψυχοφθόρο είναι να ζεις σε ίδρυμα, με το να το επισκεπτόμαστε μια φορά τον χρόνο", επισημαίνει.

Σ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ: "ΑΝΑΣΑ" ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Τριάντα είναι οι εργαζόμενοι του κέντρου, ενώ τα παιδιά-θεραπευόμενοι σαράντα-έξι. Και μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ως μια ικανοποιητική αναλογία, όμως τα περισσότερα περιστατικά είναι βαριά, ενώ όλα τα παιδιά χρειάζονται σχεδόν 24ωρη εποπτεία. Παράλληλα, ένας εργαζόμενος δεν δουλεύει ...όλη μέρα. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι είναι κατανεμημένοι ως εξής: 2 διοικητικό προσωπικό (1 διαχείριση, 1 προϊστάμενη οικονομικής υπηρεσίας κέντρου ΑΜ-Θ), 1 οδηγός, 2 μάγειροι, 1 συντηρητής κτιρίων, 1 υδραυλικός, 3 φύλακες, 2 πλύντριες, 12 μόνιμο προσωπικό στην υπηρεσία περίθαλψης, συν 2 επικουρικό, 2 καθαρίστριες, 1 γιατρός νευρολόγος-ψυχίατρος, 1 φυσιοθεραπευτής, 1 εργοθεραπεύτρια (δυο μέρες την εβδομάδα), 2 ωρομίσθιοι εξωτερικοί συνεργάτες: 1 μουσικοθεραπεύτρια, 1 παιδίατρος.

Αναφορικά με το προσωπικό ο κ. Σωτηριάδης αναφέρει ότι "υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, εξειδικευμένο και μη εξειδικευμένο", χαρακτηρίζοντας ως "ανάσα" τις προσλήψεις που έρχονται. "Τη Δευτέρα τελειώνουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, όπου έχουμε τρεις αιτήσεις εκεί, δηλαδή ένας μάγειρας, ένας ψυχολόγος (όπου δεν υπάρχει), και ένας κοινωνικός επιμελητής. Αυτές οι προσλήψεις δε λύνουν το πρόβλημα, όμως αποτελούν μια "ανάσα". Το ζήτημα είναι ότι δεν δόθηκε μια οριστική λύση, καθώς οι συμβάσεις είναι 8μηνες, αλλά θα υπάρξει ένα ακόμη πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο τέλος του οκταμήνου. Επίσης, μέσα στον Φλεβάρη, καθώς εγκρίθηκε ήδη ο προϋπολογισμός, θα προχωρήσουμε σε προκήρυξη επικουρικού προσωπικού, δηλαδή ένα νοσηλευτή, έναν εργοθεραπευτή κι αν μπορέσουμε και άλλη μια ειδικότητα, τις οποίες έχουμε επιλέξει καθώς είναι αυτές τις οποίες έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εθελοντές. Κοινωνικοί λειτουργοί και γυμναστές είναι ειδικότητες που μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα. Δεν κάνουμε λόγο, όμως, για εθελοντές που θα παρουσιάζονται μια φορά τον μήνα, αλλά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Το παράρτημα στεγάζεται στο 15ο χλμ. Κομοτηνής-Ξάνθης, μέσω Λάγους. Επισκεφτείτε το, κι αν επιθυμείτε, βοηθείστε με ό,τι μέσα διαθέτετε την αξιέπαινη προσπάθεια.

Διονύσης Βοργιάς
Πηγή: xronos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου