Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Δεύτερη ευκαιρία εντός φυλακής

ΧΑΝΙΑ. Πραγματικότητα αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες το πρώτο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που θα λειτουργήσει σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Κρήτη. Στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Κρήτη Ι» στην Αγιά Χανίων, θα γίνει πράξη ο στόχος που έχει θέσει η πολιτεία σε συνδυασμό με την Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος αποτυπώνεται μέσα σε λίγες λέξεις. «Αν όντως θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα από το μικρότερο επίπεδο, το τοπικό, μέχρι τη μικροκοινωνία της φυλακής, το μόνο καταλυτικό, εκείνο που πραγματικά αποτυπώνει και διαφοροποιεί την κατάσταση είναι η εκπαίδευση. Πρόκειται για μοναδικό εργαλείο με το οποίο μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει ριζικά μια κατάσταση με τις παθογένειες που αντιμετωπίζει». Είναι λόγια του αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος επισκέφθηκε τη φυλακή «Κρήτη Ι» και ξεναγήθηκε στους χώρους όπου πρόκειται να στεγαστεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για τους κρατουμένους του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος. Οπως είπε ο κ. Σημανδηράκης, «το σημαντικό αυτό γεγονός είναι σε άμεση συνάφεια με την έννοια του σωφρονισμού και πρέπει να συνοδεύεται από τη δυνατότητα ανάπτυξης της πνευματικής καλλιέργειας και της παροχής παιδείας, που αποτελεί την ουσιαστική βάση στήριξης της δεύτερης ευκαιρίας, η οποία δίδεται στους κρατουμένους».

Στόχος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας είναι, όπως είπε ο ίδιος, «η ενίσχυση των εκπαιδευομένων, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις που θα τους υποστηρίξουν στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης και προσωπικής ανέλιξης. Αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας η ένταξη της εύρυθμης λειτουργίας των ΣΔΕ στη στρατηγική της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης όλων των πολιτών και αντιμετώπισης του αποκλεισμού, με σκοπό τη συνοχή και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».

Στο συγκεκριμένο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη φυλακή υψίστης ασφαλείας «Κρήτη Ι» στην Αγιά Χανίων έγινε συνάντηση στελεχών της Περιφέρειας με τον διευθυντή των φυλακών Γιάννη Κλαπάκη, τον διευθυντή του σχολείου Κώστα Καραμπάση και την κοινωνικό λειτουργό Αδαμαντία Καστρινάκη. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης δεσμεύθηκε να υπάρξει εκ νέου επικοινωνία της Περιφέρειας Κρήτης με το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο είναι αρμόδιο για την παροχή της απαραίτητης, για τη λειτουργία του σχολείου, υλικοτεχνικής υποδομής και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη σημαντική αυτή προσπάθεια που γίνεται.

Οπως είπε, «είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε όχι μόνο ως τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα ποια είναι η πραγματική έννοια του σωφρονισμού. Στόχος είναι να μη διαιωνίζονται άλλο τα στερεότυπα, ότι φυλακή σημαίνει μόνο τιμωρία».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου κ. Καραμπάση, αυτή τη στιγμή έχουν δείξει ενδιαφέρον περί τα 30 άτομα να φοιτήσουν σε γυμνάσιο και λύκειο, όμως η εκτίμηση είναι ότι, όσο περνά ο χρόνος, όλο και περισσότεροι κρατούμενοι θα ενδιαφερθούν.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των Σωφρονιστικών Καταστημάτων (ΣΔΕΦ) είναι σχολεία ενηλίκων που εδρεύουν στα 7 καταστήματα της χώρας· το πρώτο που λειτούργησε πιλοτικά ήταν στη Λάρισα το 2004.

Με τον θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε ενήλικους κρατουμένους που δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να εξοπλιστούν με γνώσεις και δεξιότητες και να αποκτήσουν απολυτήριο ισότιμο με του γυμνασίου. Η φοίτηση στα ΣΔΕΦ των φυλακών βοηθάει στον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής (μία ημέρα στο σχολείο ισοδυναμεί με δύο ημέρες ποινής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου