Για πρώτη φορά στη Ελλάδα εκπρόσωποι από ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του ποτού ενώνονται σε μία πρωτοβουλία με στόχο την προαγωγή προτύπων υπεύθυνης κατανάλωσης και τη διασφάλιση της υπεύθυνης πώλησης οινοπνευματωδών ποτών στα σημεία διάθεσης, γιατί η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.
Στην πρωτοβουλία «Συμμαχία για την Υπεύθυνη πώληση Οινοπνευματωδών Ποτών - Responsibility Alliance» που παρουσιάστηκε χθες Τρίτη στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, συμμετέχουν επιχειρήσεις εισαγωγής, παραγωγής και διάθεσης ποτών και εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της επιτόπιας κατανάλωσης (μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία), με το πλεονέκτημα της εμπειρίας και της επιστημονικής γνώσης εξειδικευμένων φορέων σε ζητήματα πρόληψης και δημόσιας υγείας, οι οποίοι συμμετέχουν συμβουλευτικά.
Οι εκπρόσωποι των επικεφαλής της πρωτοβουλίας, Ισίδωρος Ρεβάχ, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) και Λάμπρος Πάσχο, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), μίλησαν για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της κουλτούρας υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη μείωση των φαινομένων αλόγιστης κατανάλωσης.
Πριν τα 14 δοκιμάζουν αλκοόλ τα παιδιά
Το ζήτημα της αποτελεσματικής προστασίας των ανηλίκων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς τονίστηκε η κρισιμότητα της ηλικίας έναρξης κατανάλωσης αλκοόλ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελένη Πετρίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, ανέφερε ότι εάν η ηλικία έναρξης της κατανάλωσης αλκοόλ είναι πριν τα 14 έτη, υπάρχει 4πλάσια πιθανότητα να κάνει κάποιος χρόνια κατανάλωση από κάποιον που αρχίζει να καταναλώνει μετά τα 20.
«Κομβικό ρόλο παίζουν τα γονεϊκά πρότυπα και ο μηχανισμός του μιμητισμού στην προσχολική ηλικία. Ακολούθως το σχολείο, όπου θέλουμε καλά εκπαιδευμένους δασκάλους. Στην εφηβεία το βάρος των προτύπων φέρουν κυρίως τα ΜΜΕ», επεσήμανε.
Ο Αντώνης Πάριος, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ, μίλησε για την επίδραση της οικογένειας και του κοινωνικού περιβάλλοντος στην ηλικία έναρξης και σημείωσε ότι η ενημέρωση στα σχολεία πρέπει να ξεκινάει από την Ε’ Δημοτικού, ενώ σχολίασε ότι το εθνικό πρόγραμμα δράσης για το αλκοόλ σταμάτησε το 2012 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε.
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, ανέφερε ότι κατεγράφη μείωση κατά 53% των τροχαίων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι με τέτοιες δράσεις και συνέργειες δημιουργείται μια κουλτούρα που μπορεί να είναι πιο σημαντική από τη νομοθεσία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου οδικού πολιτισμού που θα δώσει μετρήσιμα και συγκρίσιμα αποτελέσματα.
Ο Αντώνης Σακελλάρης, εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και η Ευαγγελία Κούρεντα, διευθύντρια Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισαν τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών, ενώ και ο Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι οι δράσεις για το αλκοόλ είναι πρωτίστως των κρατών-μελών και σημείωσε ότι η αξιοποίηση του δικτύου δασκάλων Teachers4Europe θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενημέρωση των παιδιών.
Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) που συμμετέχει στην πρωτοβουλία, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ μας αφορά όλους. Το ΕΔΔΥΠΠΥ ήδη υλοποιεί εκστρατεία για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νεαρών ενηλίκων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση καλής νοοτροπίας στο θέμα της ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ και τη μείωση των ατυχημάτων, με βασικούς αρωγούς τους δήμους-μέλη του Δικτύου μας και ακολουθώντας πάντα τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ. Με τον ίδιο γνώμονα συμμετέχουμε σε αυτή τη Συμμαχία».
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος, Στέλιος Μαγουλάς απαντώντας για τον έλεγχο της ποιότητας των ποτών, είπε ότι αυτό γίνεται με τυχαία δείγματα προς το ΓΧΚ και ότι ως Ένωση «δεν θέλουμε να συνεργαζόμαστε με μαγαζιά που πωλούν αμφίβολης ποιότητας αλκοόλ. Πουλάω υπεύθυνα μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως πουλάω λιγότερο, αλλά σίγουρα πιο μακροπρόθεσμα», ενώ ο κύριος Αθανάσιος Καραθάνος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, αναφέρθηκε στη σημασία του μέτρου και της σύνεσης στην κατανάλωση οποιασδήποτε κατηγορίας οινοπνευματώδους ποτού, μία αξία αναγνωρισμένη από τον ίδιο τον Ιπποκράτη.
Πηγή: health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου