Το 2015 η μη κερδοσκοπική εταιρεία Επιστήμη Για Σένα (SciFY) έκανε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα: δημιούργησε 3 ηλεκτρονικά παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για τυφλά παιδιά και τα πρόσφερε δωρεάν σε χιλιάδες παιδιά που τα περίμεναν με ανυπομονησία.
Η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική και πλέον συνεχίζει για να δημιουργήσει μία σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τυφλά παιδιά και να το προσφέρει δωρεάν, χαρίζοντας ώρες χαράς και μάθησης σε χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο!
Πρόκειται για το παιχνίδι Memor-i, ένα παιχνίδι με κάρτες τύπου memory, με «ακουστικές» κάρτες κατάλληλες για τυφλά παιδιά, αλλά επίσης και για τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Η SciFY προσπαθεί να χρηματοδοτήσει μέσω καμπάνιας crowfunding τη δημιουργία του Memor-i, αφού τον τελευταίο 1,5 χρόνο, δουλεύοντας με τα τυφλά παιδιά και τους καθηγητές τους, διαπίστωσε ότι υπάρχουν ελάχιστα ποιοτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για αυτά τα παιδιά, που στερούνται έτσι κάτι πολύ βασικό: το δικαίωμα στο παιχνίδι αλλά και τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι.
Αν θέλετε να στηρίξετε κι εσείς αυτή την όμορφη και καινοτόμο πρωτοβουλία μπείτε εδώ ή μάθετε περισσότερα στη σελίδα της SciFY στο Facebook.
Στόχος είναι να αναπτυχθεί μια βασική εφαρμογή με ρυθμιζόμενο βαθμό δυσκολίας, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στον καθένα (μέσω διαδικτυακής διεπαφής – web interface) να εμπλουτίζει τις κάρτες ήχου ή και να δημιουργεί τα «δικά» του παιχνίδια και να τα μοιράζεται. Θα αναπτυχθούν επίσης εκπαιδευτικές παραλλαγές, όπου το σενάριο παιχνιδιού του memory game θα συνδυαστεί με αυτό του παιχνιδιού trivial pursuit. Στην προκειμένη περίπτωση αντί να υπάρχουν ζευγάρια με ίδιες ακουστικές κάρτες, θα υπάρχουν συσχετιζόμενες κάρτες.
Το πεδίο της μουσικής είναι πιθανόν το πιο κατάλληλο για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών παραλλαγών. Από απλά, εύκολα παιχνίδια για μικρά παιδιά ως υψηλών απαιτήσεων παιχνίδια για τυφλούς (και όχι μόνο) νεαρούς ενηλίκους.
Για παράδειγμα:
– Συσχετισμός ήχου μουσικού οργάνου με το όνομα του οργάνου.
– Μικρό απόσπασμα άριας – όνομα όπερας ή συνθέτη.
– Μια νότα παιγμένη από ένα μουσικό όργανο – όνομα της νότας (dictee).
– Συσχετισμός τριάδων καρτών με νότες ώστε να σχηματίζουν συγχορδία, και ο κατάλογος μπορεί να συνεχίζεται για πολύ.
Το παιχνίδι και όλες οι παραλλαγές του θα διατεθούν δωρεάν σε όλους, ενώ ο κώδικας του παιχνιδιού θα διατεθεί ελεύθερα (ανοιχτός κώδικας).
Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!
Πηγή: //thefaq.gr via https://news.makedonias.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου