Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Κάθε 1η Σεπτεμβρίου, 131 παιδιά αυτοκτονούν στην Ιαπωνία

Η πρώτη μέρα κάθε Σεπτέμβρη είναι, ιστορικά, η μέρα με τις περισσότερες αυτοκτονίες παιδιών κάτω των 18 ετών στην Ιαπωνία. Την ίδια μέρα ξεκινά το δεύτερο σχολικό εξάμηνο. Κάτι που σε μία σχολική κοινωνία όπου το 90% αναφέρει ότι συμμετέχει σε bullying και το κυνήγι για ακαδημαϊκή επιτυχία είναι αλόγιστο, σημαίνει και την έναρξη αφόρητων ψυχολογικών πιέσεων.

Η αυτοκτονία είναι πραγματική μάστιγα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Πέρυσι, ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία, η πιο κοινή αιτία θανάτου στις ηλικίες από 10 έως 19 ετών. Από τις σημαντικότερες αιτίες που ωθούν τα παιδιά στην αφαίρεση της ίδιας της ζωής τους είναι το bullying και η υπέρμετρα ανταγωνιστική φύση των ιαπωνικών σχολείων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στην Ιαπωνία, μεταξύ του 1972 και το 2013, αυτοκτόνησαν 18084 παιδιά. Κατά μέσο όρο, 92 παιδιά αυτοκτονούν κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου, 131 την 1η Σεπτεμβρίου και 94 στις 2 Σεπτεμβρίου. Αύξηση στις αυτοκτονίες παιδιών παρατηρείται και στις αρχές Απριλίου, όταν ξεκινά το πρώτο εξάμηνο στα σχολεία της χώρας.Οι αυτοκτονίες παιδιών ανά μήνα (μέσος όρος) από το 1972 ως το 2013, στην Ιαπωνία (via BBC)

"Μην πας στο σχολείο, για να ζήσεις"

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει προβεί σε πάρα πολλές ενέργειες -για παράδειγμα, ιδρύοντας ειδικά ινστιτούτα ή ανοίγοντας ειδικές τηλεφωνικές γραμμές- προκειμένου να βοηθήσει όσους έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το BBC, μόλις την περασμένη εβδομάδα ένα 13χρονο αγόρι αυτοκτόνησε το πρωί της εναρκτήριας τελετής του δευτέρου εξαμήνου.

Άνθρωποι όπως ο Maho Kawai, ελπίζουν ότι ο έφηβος αυτός ήταν ένα από τα τελευταία θύματα της "μάστιγας των αυτοκτονιών" στην Ιαπωνία. Ο Kawai είναι βιβλιοθηκάριος στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης Kamakura. Πριν λίγες ημέρες ανέβασε το παρακάτω tweet στον λογαριασμό της βιβλιοθήκης στο Twitter:

"Το δεύτερο εξάμηνο ξεκινά σε λίγο. Αν σκέφτεσαι να αυτοκτονήσεις επειδή μισείς το σχολείο τόσο πολύ, γιατί δεν έρχεσαι σε εμάς; Έχουμε κόμικ και ελαφριά μυθιστορήματα. Κανένας δεν θα σε κατσαδιάσει αν περάσεις όλη τη μέρα εδώ. Να μας θυμάσαι σαν το καταφύγιό σου, αν σκέφτεσαι να διαλέξεις τον θάνατο αντί του σχολείου τον Σεπτέμβριο".

Η ανάγνωση και μόνο του tweet μίας δημόσιας βιβλιοθήκης, το οποίο αναφέρεται ευθέως στο δίλημμα αυτοκτονία ή σχολείο, προτρέποντας τα παιδιά να μην πάνε στην τάξη, προκαλεί περίεργα συναισθήματα. Ωστόσο, για την κοινωνία στην Ιαπωνία, αυτό το δίλημμα είναι μία πραγματικότητα. Και αν και προκλήθηκαν κάποιες αντιδράσεις, το tweet κοινοποιήθηκε (RT) πάνω από 100 χιλιάδες φορές.

"Το δίλημμα δεν πρέπει να είναι σχολείο ή θάνατος"

Κάθε retweet και μία επιβεβαίωση της ανάγκης να γίνει κάτι, σε μία κοινωνία που χάνει τα παιδιά της, εν μέρει επειδή ζητά από αυτά υπερβολικά πράγματα. Ομοίως, επιβεβαίωση της τραγικής κατάστασης είναι και η ύπαρξη άλλων δομών που προτρέπουν τα παιδιά να παρατήσουν το σχολείο, αν αυτό είναι ικανό να τους σώσει τη ζωή.

Για παράδειγμα, αναφέρει το BBC, στη χώρα υπάρχει εφημερίδα ειδικά για παιδιά που αρνούνται να πάνε στο σχολείο. Πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία μετρά 17 χρόνια ζωής. Αφορμή για τη δημιουργία της, ήταν τρία τραγικά περιστατικά που συνέβηκαν το 1997: δύο παιδιά αυτοκτόνησαν στις 31 Αυγούστου, και τρία άλλα παιδιά έκαψαν το σχολείο τους την ίδια περίοδο.

"Πίστεψαν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα εξαναγκάζονταν να επιστρέψουν στα μαθήματα", περιγράφει ο Shikoh Ishi, συντάκτης της εν λόγω εφημερίδας. "Τότε καταλάβαμε πόσο απεγνωσμένα ήταν τα παιδιά και θελήσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το δίλημμα δεν είναι αναγκαστικά 'σχολείο ή θάνατος'".

Στο παρελθόν, o Ishi είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει, όταν ήταν στην ηλικία του αγοριού που αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα. Ξεκίνησε να έχει τάσεις όταν απέτυχε να περάσει σε ένα από τα κορυφαία σχολεία. Δεν άντεξε την αποτυχία. Είναι ζωντανός γιατί οι γονείς του βρήκαν το σημείωμά του πριν αυτοκτονήσει και κατάλαβαν ότι έπρεπε να του επιτρέψουν να μείνει σπίτι.
Bullying για το 90%

Στην Ιαπωνία, η φράση για τις "εισαγωγικές εξετάσεις" περιλαμβάνει τη λέξη "πόλεμος". Ενδεικτικό του τι σημαίνει για τους Ιάπωνες η ακαδημαϊκή επιτυχία. Αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός παράγοντας πίεσης για τα παιδιά. Σύμφωνα με την τελευταία κυβερνητική έρευνα, το 90% των μαθητών αναφέρει ότι έχει συμμετάσχει σε περιστατικά bullying, ως θύτης ή ως θύμα.

"Πίστευα ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ένιωθα αβοήθητος γιατί μισούσα τους [άγραφους] κανόνες μεταξύ των παιδιών. […] Πρέπει να ακολουθείς την ιεραρχία, για να μην γίνεις θύμα των bullies", λέει για την κατάσταση στα ιαπωνικά σχολεία ο Ishi που φτάνει στο σημείο να προτείνει σκασιαρχείο. Ακούγεται παράλογο, αλλά μπορεί να είναι αυτό που θα σώσει τη ζωή εκατοντάδων παιδιών:

"Θέλω τα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να το σκάσουν από το σχολείο, και τα πράγματα θα είναι καλύτερα".

Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου