Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το γέλιο των μωρών μας δείχνει πολλά για το τι αντιλαμβάνονται, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γέλιο είναι μια μορφή επικοινωνίας για τα μωρά, σε πρώτη φάση με τους γονείς τους. Και καθώς κάθε μωρό έχει τη δική του προσωπικότητα, διαφοροποιείται και το γέλιο, αλλά και οι αιτίες που το προκαλούν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του BBC, ακόμα και τα δίδυμα εκφράζονται διαφορετικά σε αυτόν τον τομέα.
Χαρακτηριστικά μάλιστα μια μητέρα αναφέρει ως παράδειγμα ότι το πρώτο χαμόγελο εμφανίστηκε στα πρόσωπα των δίδυμων μωρών της όταν αυτά αντίκρισαν το ένα το άλλο για πρώτη φορά. Στην πορεία όμως αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά, γι αυτό και οι αντιδράσεις τους σε ότι αφορά το γέλιο διαφοροποιούνται.
...Και γιατί κάποια μωρά γελούν στον ύπνο τους;
Το γεγονός ότι ένα μωρό γελάει στον ύπνο του είναι μια απόδειξη ότι είναι χαρούμενο, δεν έχει στρες (γιατί και τα μωρά έχουν στρες) και έχει μαζέψει όμορφες εικόνες.
Το γέλιο στον ύπνο σημαίνει ότι στο υποσυνείδητό του έχουν καταγραφεί ευχάριστα στοιχεία, το οποία αναπλάθει και δημιουργεί ωραίες και αστείες ιστορίες.
Από ποια ηλικία γελάνε τα μωρά;
Τα μωρά συνήθως δεν ξεκινούν την εκδήλωση των κοινωνικών… συναισθημάτων τους μέχρι να γίνουν οκτώ μηνών, αλλά τα χαμόγελά τους μπορεί να πουν πολλά αρκετά νωρίτερα.
Τα χαμόγελα των νεογνών εμφανίζονται από τη γέννησή τους μέχρι και ηλικία ενός μηνός , αλλά δεν έχουν κανένα συναισθηματικό περιεχόμενο. Τα χαμόγελα είναι αυθόρμητα και συχνά συμβαίνουν, όταν το μωρό έχει υπνηλία ή κατά τη διάρκεια κάποιων σταδίων του ύπνου.
Στην ηλικία του ενός με δύο μηνών, τα μωρά αρχίζουν σταδιακά να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα, που δέχονται από το περιβάλλον τους. Το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας, όταν θα είναι πλήρως ξύπνιο, θα εμφανιστεί πιθανότατα μεταξύ έξι και δέκα εβδομάδων. Σε αυτή την ηλικία μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπό σας. Το μωρό σας είναι πιθανό να ανταποκριθεί σε ακουστικά ερεθίσματα πρώτα, όπως η μουσική ή η φωνή της μαμάς και του μπαμπά. Στη συνέχεια έρχεται ως αντίδραση σε οπτικά ερεθίσματα, αλλά και στον συνδυασμό τους.
Ελένη Χαδιαράκου
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου