Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΑΠΘ: Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που βοηθά γονείς με παιδιά υπερκινητικά και διάσπασης προσοχής

Καινοτόμα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γονείς ως εργαλείο για την παρακολούθηση συμπεριφορών υπερκινητικών παιδιών, δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο της Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ. 

Πρόκειται για μία εφαρμοφή που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Διαδικτυακή εφαρμογή για παρακολούθηση του Συνδρόμου Υπερκινητικότητας και Διάσπασης Προσοχής/Web Health Application for ADHD Monitoring - WHAAM) που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2015.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή για κινητές συσκευές αναπτύχθηκε από το ΑΠΘ

Η εφαρμογή WHAAM βασίζεται στη δημιουργία ενός δικτύου γύρω απο το παιδί ή τον έφηβο που πάσχει απο ΔΕΠΥ, που δημιουργείται απο τον γονέα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός ειδικού ιατρού, και με δυνατότητα συμμετοχής δασκάλων και εκπαιδευτικών. Το δίκτυο έχει στόχο την παρακολούθηση των συμπεριφορών του παιδιού σε διαφορετικό πλαίσιο, π.χ. στο σπίτι, στο σχολείο. Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο, με τη χρήση της mobile εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στα Android/IoS stores. Η εφαρμογή υποστηρίζει τη μεθοδολογία ABC όπου καταγράφεται το τί προηγήθηκε της συμπεριφοράς αυτής, και τί ακολούθησε. Ο ειδικός αξιολογώντας την παρατήρηση, μπορεί να προτείνει ένα πλάνο παρέμβασης για το παιδί/έφηβο, και η εφαρμογή WHAAM υποστηρίζει τις στρατηγικές παρέμβασης, μέσω της καταγραφής παρατηρήσεων. Τέλος, η χρήση της εφαρμογής κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων, που ολοκληρώνεται με την έκδοση αναφορών με αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα, βοηθά τον ειδικό να αξιολογήσει την επιτυχία ή καταλληλότητα των παρεμβάσεων.

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα είναι ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια αναπτυξιακά ακατάλληλη, διάχυτη, σε διάφορες καταστάσεις, όπως το σπίτι και το σχολείο, και επίμονη έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα, και/ή παρορμητικότητα, με έναρξη την παιδική ηλικία.

Σχετίζεται με σημαντική έκπτωση στην κοινωνική, σχολική και/ή επαγγελματική λειτουργία. Είναι 4 φορές πιο συχνή στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια και επηρεάζει έως και το 5% του σχολικού πληθυσμού.

Οι επιστήμονες και οι ειδικοί ιατροί δε γνωρίζουν τι προκαλεί τη ΔΕΠΥ. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η διαταραχή μεταδίδεται γενετικά και προκαλείται από μία χημική ανεπάρκεια σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες που ρυθμίζουν την αποτελεσματικότητα με την οποία ο εγκέφαλος ελέγχει τη συμπεριφορά).

Το πρόγραμμα της Ημερίδας απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας, γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ ή ενήλικες με ΔΕΠΥ, και περιλαμβάνει παρουσίαση των στόχων του προγράμματος WHAAM αλλά και επίδειξη της εφαρμογής WHAAM. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Τα πανεπιστήμια και οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα WHAAM, μέσω της χρηματοδότησης του Lifelong Learning, είναι το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας - Ινστιτούτο Τεχνολογιών Διδακτικής της Ιταλίας, η Παιδαγωγική Σχολή Του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας, το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Trinity College του Δουβλίνου της Ιρλανδίας και η ΜΚΟ ADDISS (National Attention Deficit Disorder Information and Support Service) της Αγγλίας με σημαντική δράση στην υποστήριξη των οικογενειών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα WHAAM www.whaamproject.eu και

Πηγή: ka-business.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου