Ορισμένοι γονείς πέφτουν στην εξής παγίδα. Επειδή πιστεύουν πως τα μωρά δεν καταλαβαίνουν τα πάντα κι επειδή δεν μπορούν να κάνουν μια κανονική κουβέντα με το μωρό τους δεν τους μιλούν και τόσο. Αυτό είναι λάθος. Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όταν οι γονείς μιλούν κανονικά στο μωρό αυτό βοηθά στην εκμάθηση της ομιλίας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Washington στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν εκτεταμένες έρευνες κι έβγαλαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Οι ειδικοί κατέγραψαν όλες τις συνομιλίες που είχε μια ομάδα οικογενειών με μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Στη συνέχεια, ένα ειδικό λογισμικό σε υπολογιστή ξεχώρισε τις διαφορές ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς μιλούσαν στα παιδιά τους και πώς μιλούσαν σε άλλους ενήλικες.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως οι μαμάδες και οι μπαμπάδες μιλούν με πολύ διαφορετικό τρόπο στα μωρά τους. Οι γυναίκες πολλές φορές μιλούν κάνοντας ήχους και λεπτές φωνές ενώ οι άντρες μιλούν στα μωρά όπως θα έκαναν και με οποιονδήποτε ενήλικα.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως και οι δυο αυτοί τρόποι να απευθυνθεί κανείς στο μωρό βοηθούν εκμάθηση της ομιλίας αργότερα. Δεν έχει λοιπόν πως μιλά κανείς στο μωρό αρκεί να του μιλά.
Οι ερευνητές τόνισαν σε συνέδριο της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής, η στάση των μπαμπάδων μπορεί να βοηθά τα παιδιά να μειώνουν το χάσμα ανάμεσα στον αργό και υπερβολικό τρόπο ομιλίας των μαμάδων τους και της καθημερινής ομιλίας.
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας Mark VanDam «πιστεύουμε ότι ενδεχομένως οι πατεράδες ευνοούν τη μάθηση των παιδιών τους με διαφορετικό τρόπο. Οι γονείς λειτουργούν συμπληρωματικά στη μάθηση των παιδιών τους» και προσέθεσε πως οι πατεράδες μπορεί να μην αλλάζουν τον τόνο της φωνής τους, όμως μπορεί να αλλάζουν τον τρόπο ομιλίας τους με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιώντας πιο απλές λέξεις.
Πηγή: Healthview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου