Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Σε ιδιωτικό σχολείο μόνο με... υποτροφία

Την προηγούμενη Κυριακή πολλοί γονείς -ορισμένοι μαζί με τα μικρότερα παιδιά τους- είχαν κατακλύσει τον προαύλιο χώρο ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας, περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις εισαγωγής των παιδιών τους στην Α΄ Γυμνασίου του σχολείου. Κάποιοι ήταν πιο χαλαροί, ορισμένοι εμφανώς αγχωμένοι. Αυτή την περίοδο τα ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια διοργανώνουν εξετάσεις για την εισαγωγή νέων μαθητών και τη χορήγηση υποτροφιών. Η αγωνία θυμίζει εκείνη των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς προσβλέπουν μόνο στην υποτροφία του παιδιού, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα. Μάλιστα, σχολάρχες και γονείς, μιλώντας στην «Κ», περιγράφουν ένα κλίμα αβεβαιότητας για τις εγγραφές του επόμενου σχολικού έτους λόγω της ρευστότητας στο οικονομικό πεδίο της χώρας.

Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο εξετάστηκαν περίπου 600 παιδιά για τις 200 θέσεις, δηλαδή το ποσοστό επιτυχίας ήταν 33%. Βέβαια, στην πορεία οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται, αφού πολλά παιδιά θα επιλέξουν να φοιτήσουν τελικά στο ιδιωτικό σχολείο μόνο εάν κερδίσουν υποτροφία, ενώ κάποια άλλα εξετάζονται σε περισσότερα του ενός σχολεία. «Εάν δεν κερδίσει υποτροφία, θα το σταθμίσω μέχρι την τελευταία στιγμή τον Σεπτέμβριο εάν θα τον γράψω στο ιδιωτικό ή σε δημόσιο σχολείο. Η οικονομική ανασφάλεια είναι έντονη, και δεν ξέρω εάν θα είμαι συνεπής στα δίδακτρα» λέει στην «Κ» ο 48χρονος ελεύθερος επαγγελματίας Λουκάς Παπαναστασίου, εξηγώντας τα σχέδια για τον 13χρονο γιο του. Τα σχολεία προσφέρουν υποτροφίες τριών διαβαθμίσεων (πλήρης, κατά 50% και κατά 30%), στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, να προσελκύσουν μαθητές.

«Τον περασμένο Δεκέμβριο στη σχετική συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων του σχολείου συγκεντρώσαμε περί τις 25.000 ευρώ από γονείς που κατέβαλαν δίδακτρα. Στην τελευταία, πρόσφατη, συγκέντρωση γονέων το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 2.000 ευρώ» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Μπάμπης Κυραϊλίδης, ιδιοκτήτης ενός «μεσαίας» δυναμικής σχολείου. Ο ίδιος αποδίδει τη μείωση του ποσού στην ανασφάλεια των γονιών λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και την έλλειψη ρευστότητας. «Προς το παρόν, η ζήτηση των γονιών για νέες εγγραφές είναι μικρότερη από πέρυσι. Το σχολικό έτος 2014-2015 ήταν η πρώτη χρονιά σταθεροποίησης, ύστερα από τη μεγάλη φυγή μαθητών την προηγούμενη τριετία. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά σχολείο και περιοχή» λέει ο κ. Κυραϊλίδης, ο οποίος πάντως τονίζει: «Σημασία δεν έχει μόνο πόσοι μαθητές εγγράφονται κάθε χρονιά, σημασία έχει και πόσοι καταβάλλουν τακτικά τα δίδακτρα». Οι επισφάλειες λόγω της μη καταβολής των διδάκτρων έχουν εκτοξευθεί έως και 30%, παρότι στα «παγωμένα» από το 2010 δίδακτρα –από 1.200 (σε νηπιαγωγεία) ευρώ έως 12.000 με 13.000 ευρώ (σε γυμνάσια-λύκεια)– οι σχολάρχες προχωρούν είτε σε ευθεία μείωση των διδάκτρων (π.χ. κατά 10% σε όλες τις τάξεις) είτε προσφέρουν εκπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κυραϊλίδη, οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία προσεγγίζουν τώρα τις 75.000. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στα 1.012 ιδιωτικά σχολεία το σχολικό έτος 2013-2014 φοίτησαν 76.612 μαθητές, ενώ το 2012-2013 80.460 μαθητές. Το 2008-2009 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 92.726 μαθητές. Καταγράφεται, δηλαδή, μείωση της τάξεως του 20%.

«Εξετάζεται σε Γλώσσα, Μαθηματικά και Ελληνικά» λέει στην «Κ» ο Θοδωρής Μπαμπλένης, περιμένοντας την κόρη του να βγει από τις εξετάσεις στοχεύοντας σε υποτροφία στο ιδιωτικό σχολείο. Ο ίδιος θυμάται σήμερα τους γονείς που περίμεναν με αγωνία έξω από τα εξεταστικά κέντρα όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εκείνος έδινε πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ. «Η επιλογή σχολείου είναι ουσιαστικά επένδυση για το μέλλον του παιδιού» λέει ο ίδιος, αιτιολογώντας το σημερινό άγχος του για τα αποτελέσματα της κόρης του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου