Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πώς μπορούμε να πείσουμε το παιδί μας στην εφηβεία να διαβάσει λογοτεχνικά βιβλία;

Μην ζητάτε απο τα παιδιά να διαβάζουν λογοτεχνία επειδή έτσι θα γράφουν καλύτερες εκθέσεις ή θα κάνουν λιγότερα ορθογραφικά λάθη. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι τα βιβλία είναι απόλαυση, μαγεία, ένα παράθυρο σε άλλους κόσμους. 

Αφήστε τα να επιλέξουν ό,τι βιβλία θέλουν, ακόμα και αν εσείς δεν τα θεωρείτε αξιόλογα. Αν επιλέξουν βιβλία με βία, μεταφυσικές δυνάμεις, παράξενα πλάσματα, έρωτες, κακά παιδιά μην τρομάξετε και μην βιαστείτε να τα απογορέψετε. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτές τις ιστορίες για να αποκτήσετε πρόσβαση και να καταλάβετε τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τους προβληματισμούς και τους φόβους τους. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία προτιμούν βιβλία με πρωταγωνιστές εφήβους και νεαρούς ενήλικες

Δώστε τους τη δυνατότητα να διαλέξουν βιβλία από μια μεγάλη ποικιλία. Πηγαίνετε σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο με πολλούς τίτλους σύγχρονων βιβλίων ή αντίστοιχα σε μια μεγάλη δανειστική βιβλιοθήκη όπου θα έχει πολλές επιλογές.

Όταν βρείτε ένα βιβλίο που αρέσει πολύ στο παιδί σας, εξαντλήστε τη σειρά, τον συγγραφέα, το είδος αυτών των βιβλίων.

Πηγαίνετε τα παιδιά σας να δουν στον κινηματογράφο το πρώτο μέρος μιας τριλογίας βιβλίων που έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Έτσι είναι πιο πιθανό να θελήσουν να διαβάσουν και τους επόμενους τόμους. Άλλωστε, συνήθως μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την στιγμή που γράφεται ένα βιβλίο μέχρι να γυριστεί σε ταινία. 

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακούσουν ή να διαβάσουν ένα βιβλίο στον υπολογιστή (audiobook και ebooks). Μην επιμένετε στην κλασική μορφή του βιβλίου (έντυπη μορφή) την στιγμή που η νέα γενιά ζει σε ένα περιβάλλον με υπολογιστές, tablet, iphone. Όσο οικείο και ελκυστικό είναι για εμάς ένα βιβλίο με σελίδες από χαρτί, που το ξεφυλλίζουμε, το μυρίζουμε, το ίδιο οικεία και ελκυστική είναι για τη νέα γενιά η μορφή ενός ακουστικού βιβλίου ή ενός βιβλίου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. 

Πολλές φορές οι έφηβοι εμφανίζουν μεγάλες αναγνωστικές δυσκολίες που τους στερούν τη δυνατότητα να διαβάσουν βιβλία που ταιριάζουν στην ηλικία τους και τα ενδιαφέροντά τους. Πολλοί επιλέγουν «εύκολα» βιβλία που απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά. Αφήστε τα να απολαύσουν τις ιστορίες αυτές χωρίς να τους ασκείτε κριτική επειδή διαβάζουν «παιδικά» βιβλία. Μέσα από αυτά τα εύκολα βιβλία το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, βελτιώνει το αναγνωστικό του επίπεδο και θα μπορεί στη συνέχεια να επιλέξει και πιο «δύσκολα» αναγνώσματα. Ρωτήστε το αν θέλει να διαβάσει κάποιο βιβλίο αλλά του φαίνεται κουραστικό και δύσκολο, και προτείνετέ του να το πάρετε σε μορφή audiobook ή να το ηχογραφήσετε εσείς. 

Αντί για τα έργα κλασικής λογοτεχνίας στην «κλασική» - έντυπη έκδοσή τους μπορείτε να δώσετε στα παιδιά πιο απλές μορφές της: προσαρμογές με λιγότερες σελίδες, πιο απλή γλώσσα ή ακόμα και την ιστορία σαν κόμικς. 

Προτείνετέ τους τη δημιουργία ενός blog όπου θα μπορούν να γράφουν κριτικές/ παρουσιάσεις των βιβλίων που διάβασαν ή ένα κανάλι στο youtube όπου θα φαίνεται το βιβλίο που κάνουν παρουσίαση (όχι το πρόσωπο του παιδιού) και θα ακούγεται η φωνή τους μόνο.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου