Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Αλλεργική ρινίτιδα στο παιδί

Τα αγόρια έχουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν αλλεργική ρινίτιδα. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι 10 χρονών. Τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Έτσι την πρώτη φορά που το παιδί θα προσβληθεί από την αλλεργική ρινίτιδα εσείς, και πιθανότατα και ο γιατρός σας, θα νομίσετε ότι το παιδί κρυολόγησε. Όταν όμως τα συμπτώματα θα επιμείνουν, τότε ο γιατρός σας θα υποψιαστεί την αλλεργική ρινίτιδα και αφού θέσει την διάγνωση θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. 

Τα πιο συχνά συμπτώματα της αλλεργική ρινίτιδας είναι τα εξής:

• Έντονη ρινική καταρροή και συμφόρηση με αποτέλεσμα το βούλωμα της μύτης. Η κλειστή μύτη δεν αφήνει το παιδί να κοιμηθεί καλά, με αποτέλεσμα την επομένη να έχει αδυναμία συγκέντρωσης και ανορεξία. Επίσης, η κλειστή μύτη μπορεί να οδηγήσει και στην απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας (του σωλήνα που ενώνει το αυτί με την μύτη) με αποτέλεσμα την πρόκληση μολύνσεων του αυτιού και πιθανόν προβλήματα ακοής. Επίσης, επειδή το παιδί υποχρεώνεται να αναπνέει από το στόμα μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθούν ορθοδοντικές ανωμαλίες.

• Συχνά φταρνίσματα.

• Φαγούρα στον «ουρανίσκο» του στόματος.

Πολύ συχνά το παιδί ακουμπά την παλάμη του χεριού του στην άκρη της μύτης και την πιέζει επειδή νιώθει φαγούρα. Αυτό οι ειδικοί το αποκαλούν, «αλλεργικός χαιρετισμός».

• Πολύ συχνά η αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύεται και με καταρροή από τα μάτια και πονοκέφαλο.

Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας είναι η αποφυγή του παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως, δεν ξέρουμε ποιος είναι ο παράγοντας αυτός ή είναι ανέφικτη η αποφυγή του. Άρα το παιδί χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως ακολουθείται η επιλογή μιας τοπικής αγωγής. Υπάρχουν ουσιαστικά δυο κατηγορίες φαρμάκων για τοπική χρήση, τα αντιϊσταμινικά και τα κορτιζονούχα, και ο παιδίατρος θα σας συστήσει αυτό που θεωρεί καταλληλότερο. Μπορεί όμως να χρειαστεί θεραπεία από το στόμα με αντιισταμινικά. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντιισταμινικών και τα νεώτερα αντιισταμινικά προκαλούν λιγότερη υπνηλία σε σχέση με τα παλαιότερα. Συνήθως η υπνηλία υποχωρεί μετά από την 5-6η μέρα χορήγησης του φαρμάκου. Επίσης ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αποσυμφορητικά της μύτης είτε από το στόμα είτε τοπικά.

Της Ελένης Δασκαλάκη
Πηγή: Capital Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου