Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Πώς τα ρομπότ βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ρομπότ κρατούν το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση, καθώς και τη διδασκαλία των κοινωνικών δεξιοτήτων. Τι μπορούν να κάνουν τα ρομπότ που οι άνθρωποι δεν μπορούν; Η guardian δημοσίευσε πρόσφατα την εφαρμογή ενός Πανεπιστημιακού ερευνητικού project που ήδη εφαρμόζεται στο Dallas Autism Treatment Centre.

O Anthony Arceri είναι επτά ετών και έχει αυτισμό. Τα ρούχα του καλύπτονται από αισθητήρες και αυτός στέκεται μπροστά στο Zeno, ένα χαμογελαστό ρομπότ. "Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;" ρωτά ο Zeno τον Anthony. "Σοκολατούχο γάλα και τηγανιτές πατάτες", απαντά εκείνος. "Αγαπώ τη σοκολάτα γάλακτος", απαντά ο Zeno. Το ρομπότ σηκώνει το χέρι του και ο Anthony τον μιμείται. Ο Zeno τρίβει το στομάχι του και το ίδιο κάνει και ο Anthony.

Μοιάζει με διασκέδαση - και για τον Anthony είναι. Όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του Anthony και του ρομπότ κατέχει ταυτόχρονα το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του αυτισμού. Ο Zeno είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ του Δρ Dan Popa στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Arlington, του Hanson RoboKind, του Κέντρου Θεραπείας Αυτισμού του Ντάλας, του Texas Instruments και National Instruments - και είναι το πνευματικό τέκνο του Hanson Robot, ιδιοκτήτης και πρώην Imagineer στη Disney, Ντέιβιντ Χάνσον.

Η διάγνωση του παιδικού αυτισμού παραδοσιακά πραγματοποιείγαι μέσω ασκήσεων κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ομιλίας. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι το παιδί να μπορεί να μιλήσει, η διάγνωση δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά ο Zeno μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα παιδιά μέσω μη λεκτικής επικοινωνία, όπως με κινήσεις του σώματος και με εκφράσεις του προσώπου, επιταχύνοντας τη διάγνωση και ίσως αυτό μπορεί να γίνει πριν καν την ηλικία που ένα παιδί μπορεί να μιλήσει.

Ο Zeno δε χρησιμοποιείται μόνο για τη διάγνωση. Τα παιδιά με αυτισμό μερικές φορές αισθάνονται την κοινωνική συναναστροφή απειλητική -με αποτέλεσμα να απομακρύνονται, ακόμη και από τα μέλη της οικογένειας. Ένα Ρομπότ όπως ο Zeno, έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ανθρώπινα αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι άνθρωπος. Αυτό καθιστά την επικοινωνία, με όλες τις πολύπλοκες και λεπτές αποχρώσεις της, λιγότερο περίπλοκη και πιο άνετη για το παιδί.

Η μητέρα του Anthony, Pamela Rainville, έμαθε για το Zeno από το κέντρο θεραπείας αυτισμού του Ντάλας και σκέφτηκε ότι το project θα μπορούσε να ωφελήσει τον Anthony. "Είναι πάντα καλό για αυτόν να βρίσκεται σε διαφορετικές καταστάσεις, έξω από την κανονική ρουτίνα του. Οποτεδήποτε μπορεί να είναι γύρω από άλλους ανθρώπους, είναι μια καλή μάθηση και αυξανόμενη εμπειρία για αυτόν".

Μέχρι στιγμής, ο Anthony είχε δύο συνεδρίες θεραπείας με το Zeno. Η κα Rainville πιστεύει ότι πήρε περισσότερο από τη δεύτερη συνεδρίαση από ότι από την πρώτη και αναμένει ότι θα πάρει ακόμα περισσότερο από τις επόμενες αλληλεπιδράσεις με το ρομπότ. "Αυτή η δεύτερη φορά, ο Anthony δείχνει ότι ήταν λίγο πιο χαλαρός".

Ο δρ Popa πιστεύει ότι το ρομπότ είναι ένα καλό κίνητρο για τα παιδιά καθώς είναι ελκυστικό και μη-απειλητικό: τα παιδιά να ακούνε το ρομπότ. "Η ιδέα είναι για το ρομπότ να καθοδηγεί τα παιδιά, να τους δίνει μερικές χρήσιμες κοινωνικές δεξιότητες και ταυτόχρονα να παρατηρεί τις αντιδράσεις τους και να υπολογίζει τους χρόνους αντίδρασης. Ο υπολογισμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει κάποιο είδος της κλίμακας αυτισμού".

Ρούλα Σκουρογιάννη
Πηγή: Sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου