Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Παιδικό βιβλίο σε σύστημα Braille μετέτρεψε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη μάχη για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Παιδικό βιβλίο σε σύστημα Braille (πηγή)
Ένα ακόμη απτό δείγμα της ενεργούς συμβολής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, η οποία αγγίζει το 20% πανευρωπαϊκά και το 16% στη χώρα μας, δόθηκε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα.

Συγκεκριμένα, ο Πρύτανης, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης και ο Αναπληρωτής Πρύτανη, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, παρέδωσαν στην επικεφαλής της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» στην Ελλάδα, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης κ. Έλενα Ράπτη, το πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα παιδικού βιβλίου, -το οποίο χρησιμοποιείται ως εργαλείο προσέγγισης και ενημέρωσης των παιδιών για τους κινδύνους που διατρέχουν-, σε προσβάσιμη απτική μορφή για άτομα με πρόβλημα όρασης.

Το υλικό παραδόθηκε σε σχετική ενημερωτική ημερίδα η οποία διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις στις περιπτώσεις ΑμΕΑ.

Ειδικότερα, από τον Αναπληρωτή Πρύτανη και καθηγητή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι τα παιδιά με αναπηρίες εμφανίζονται ως θύματα κακοποίησης τέσσερις φορές πιο συχνά σε σχέση με τα παιδιά χωρίς αναπηρία, βιώνοντας τρεις φορές περισσότερο τη σεξουαλική βία, ενώ το 80% των γυναικών και 30% των ανδρών με νοητική καθυστέρηση έχουν δεχτεί σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης, επισημάνθηκε ότι περίπου το 50% των κωφών αγοριών και κοριτσιών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά σε σύγκριση με το 10% των αγοριών και το 25% των κοριτσιών χωρίς πρόβλημα ακοής και ότι τα παιδιά με πρόβλημα όρασης αναφέρουν περισσότερα και πιο σοβαρά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης σε σύγκριση με τα βλέποντα παιδιά.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρύτανης, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, αφού συνεχάρη την κ. Ράπτη για την πρωτοβουλία της, επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θεωρεί τιμή του να είναι το πρώτο ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που υποστηρίζει ενεργά τη διάδοση και τους σκοπούς της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπογράμμισε δε, ότι θεωρεί την ανάληψη αυτού του ρόλου και ως υποχρέωση, αφού στόχος του Ιδρύματος είναι να καταστεί ένα κοινωνικό πανεπιστήμιο, ανοιχτό και διασυνδεδεμένο με την κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν από την κ. Ράπτη οι δράσεις και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του φαινομένου, επεξηγήθηκε ο «κανόνας του εσώρουχου», μια απλή και ταυτόχρονα κατανοητή μέθοδος για να εξηγούν οι γονείς στα παιδιά τους τα σημεία του σώματός τους που δεν πρέπει να αγγίζουν τρίτοι, ενώ δόθηκαν οδηγίες για το πώς μπορούν οι γονείς να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις και με ποιους φορείς μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία για να ζητούν πληροφορίες και βοήθεια.

Στη συνέχεια της ημερίδας η διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και χειρουργός κ. Γιώτα Σασοπούλου, επισήμανε ότι πέρα από τα σωματικά τραύματα που υφίστανται τα κακοποιημένα παιδιά τα ψυχικά έχουν πιο μακροπρόθεσμες και βαθιές συνέπειες στη ζωή τους και ανέπτυξε τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να ανιχνεύουν τα σημάδια εκείνα που αποκαλύπτουν ότι κάτι δυσάρεστο έχει συμβεί στα παιδιά τους.

Η ψυχολόγος από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Ματίνα Γαβριήλογλου ανέπτυξε τις σημαντικές δράσεις της οργάνωσης τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης τονίζοντας τις 64 επιτόπιες παρεμβάσεις της οργάνωσης πανελλαδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τέλος ο εισηγητής της ενότητας «Ανήλικοι και Διαδίκτυο», κ. Αντώνης Παπαντωνίου, επισήμανε ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα παιδιά στο διαδίκτυο επιτείνονται από την αδυναμία πολλών γονέων να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου