Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της Παχυσαρκίας σήμερα, τα στοιχεία της ΠΟΥ που δείχνουν ότι τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Eυρώπη, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται από το υπ. Παιδείας για την καταπολέμησή της στο πλαίσιο δημιουργίας ενός «Κοινωνικού Σχολείου», η «δημοκρατική» επικοινώνησε με τον Διατροφολόγο Εμμανουήλ Μοράρη, ο οποίος απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.
-Η αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα θεωρείτε ότι σχετίζεται με την οικονομική κρίση; Ο κόσμος έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα του φαγητού του ώστε να εξοικονομήσει χρήματα;
Από τη δεκαετία του 1960 και μετά , στην Ελλάδα, σημειώθηκαν ταχύτατες μεταβολές ,που άλλαξαν ριζικά την εικόνα των διατροφικών αλλαγών στη χώρα μας.
Ενώ στις αρχές της δεκαετίας 60 η μέση κατανάλωση θερμίδων ήταν η χαμηλότερη της Δυτικής Ευρώπης, μέσα σε 4 δεκαετίες η μέση κατανάλωση θερμίδων έφτασε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις υψηλότερες.
Από τη δεκαετία του 1980 άρχισε να αυξάνει υπερβολικά η κατανάλωση ζωικών λιπών, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με παλιότερα.
Στην Ελλάδα, η παχυσαρκία στο σύνολο του πληθυσμού βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Σε ότι αφορά την παιδική παχυσαρκία, στην ηλικία των 13 ετών, η Ελλάδα παρουσιάζει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ της Ευρώπης.
- Πότε ένας γονέας θα πρέπει να πάρει το παιδί του σε ένα διατροφολόγο; Και τι πρέπει να προσέξει;
Όταν κάποιος προσπαθεί να μειώσει ή να αυξήσει το βάρος του και δεν τα καταφέρνει χρειάζεται τη βοήθεια ενός διαιτολόγου – διατροφολόγου. Ο διαιτολόγος θα δώσει τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές για μια σωστή διατροφή.
Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους για ανάπτυξη και υγεία.
– Ένα παιδί που οι γονείς του έχουν παραπάνω από το κανονικό, ας πούμε, βάρος θα έχει την προδιάθεση παχυσαρκίας ή εξαρτάται από το ίδιο και τις επιλογές του ;
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που οι γονείς τους είναι παχύσαρκοι έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
Οι γονείς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή των παιδιών τους, όπως και τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας. Οι διατροφικές επιλογές, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η καθιστική ζωή, η άθληση είναι καθημερινές συνήθειες των ενηλίκων που περνούν στα παιδιά. Τα πρότυπα αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.
- Δυστυχώς ακόμη και για τα παιδιά ο ελεύθερος χρόνος είναι λίγος και πολύτιμος. Πολλές φορές οι γονείς προτιμούν όταν αυξάνονται οι υποχρεώσεις του παιδιού να το σταματήσουν από ένα άθλημα, παρά από ένα φροντιστήριο. Επηρεάζει το παιδί η κίνηση αυτή;
Ως γονείς είναι καλό να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν καλές συνήθειες για την υγεία τους, και όσο πιο νωρίς γίνει αυτό τόσο πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα έχει. Έχει ήδη αποδειχθεί από μελέτες ότι τα παιδιά που δεν αθλούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υγιείς ενήλικες. Υιοθετούν μια λογική αδράνειας που ενδέχεται να διατηρηθεί για την υπόλοιπη ζωή τους. Είναι καλό να μάθουν οι γονείς στα παιδιά ότι δραστηριότητες όπως το ποδήλατο, το κολύμπι, ο χορός, το γρήγορο περπάτημα, το ποδόσφαιρο, η αεροβική γυμναστική όταν γίνονται τακτικά δεν είναι μόνο ευχάριστα αλλά προάγουν και την υγεία. Η συστηματική άθληση στο πλαίσιο μιας ομάδας συνομηλίκων ενισχύει το αίσθημα ευγενούς άμιλλας και συνεργασίας για ένα κοινό στόχο, ενώ η από κοινού άθληση μελών της οικογένειας ενισχύει το συναισθηματικό τους δέσιμο, κάτι που δύσκολα επιτυγχάνεται μέσα στη φορτωμένη καθημερινότητα γονέων και παιδιών.
- Η ψυχολογία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και η παιδική ηλικία πολύ ευαίσθητη. Πολλά παιδιά αισθάνονται άσχημα αλλά δέχονται και φραστικές επιθέσεις όταν το βάρος τους είναι περισσότερο από το κανονικό. Αν αλλάξει το βάρος αλλάζει και η ψυχολογία; Επηρεάζει και την ανάπτυξη του παιδιού η απότομη αύξηση βάρους;
Η παχυσαρκία είναι μια ιδιαίτερα ορατή διαταραχή, γι’αυτό κι αποτελεί μια κατάσταση στιγματισμού. Το αυξημένο βάρος προκαλεί διαπιστωμένα ψυχολογικά προβλήματα, όπως ανησυχία, αίσθημα θλίψης και άγχος, κυρίως στα κορίτσια, αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, στα αγόρια.
Το παχύσαρκο άτομο έχει ανάγκη από την ψυχολογική υποστήριξη, που από τη μια θα το στηρίξει σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, και από την άλλη θα το βοηθήσει να ανακαλύψει και να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια που το οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά. Έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά που έχουν συμβεί, ώστε από δω και πέρα να ζει καλύτερα προς όφελός του.
- Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, ιδιαιτέρως κορίτσια, τα οποία ακριβώς για να μην τύχουν τέτοιας αντιμετώπισης ή να μην παρεκκλίνουν από τα πρότυπα ομορφιάς φοβούνται να φάνε. Φαντάζομαι και αυτό θέλει προσοχή κ. Μοράρη.
Θέλει προσοχή γιατί μπορεί να μας γυρίσει σε ανορεξία.
Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές και όμορφο. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Προσέχοντας την διατροφή μας θα είμαστε υγιείς και ωραίοι.
Συνέντευξη στη Δήμητρα Φωταρά
Πηγή: Δημοκρατική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου