Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Νανά Νικολάου: Τα παιδιά είναι ένα κοινό αυθόρμητο, ειλικρινές και «σοφό»

Συνέντευξη στο in.gr (Μαρία Παπουτσή)
O Τομ Σόγιερ υπήρξε η αφορμή για συζήτηση με τη Νανά Νικολάου που υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης "Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ" του ήρωα που όλοι λατρεύουμε.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο; Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Με γυρνάτε πολύ πίσω. Με το θέατρο για παιδιά ασχολούμαι με την ίδρυση του «Θιάσου ‘81», το 1981 δηλαδή! Μέχρι τότε μόνον η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Δημήτρης Ποταμίτης είχαν ασχοληθεί με τρόπο πλήρως επαγγελματικό, σοβαρό και υπεύθυνο με το είδος. Θεωρήσαμε ότι υπήρχε χώρος και ανάγκη για ένα ακόμη τέτοιο εγχείρημα. Το τολμήσαμε, προσθέτοντας στις παραστάσεις μας τον χορό, το τραγούδι και τη διαδραστικότητα. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα δύο πιο χρήσιμα και δημιουργικά πράγματα που έχω κάνει στο θέατρο (το άλλο είναι η θητεία μου ως καλλιτεχνική διευθύντρια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, όπου και εκεί δημιουργήσαμε παιδική σκηνή). 

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει; 
Με συναρπάζει η επαφή με τα παιδιά, που μου δίνει ενέργεια, έμπνευση και κρατάει ζωντανό το παιδί μέσα μου. 

Ποιο στοιχείο είναι αυτό που θεωρείτε απαραίτητο να υπάρχει σε μια παιδική ιστορία ώστε να την κάνει ανεξίτηλη στο χρόνο
Να έχει λάβει υπόψη της τα ίδια τα παιδιά στα οποία απευθύνεται. Τον τρόπο που σκέπτονται, αντιδρούν, βιώνουν τον κόσμο γύρω τους. Οι εποχές αλλάζουν, τα παιδιά έχουν διαφορετικές επιδράσεις, αλλά είναι πάντα παιδιά. Ο Τομ Σόγιερ και οι φίλοι του ζουν ανάμεσά μας, είναι σαν τα παιδιά που θα δουν την παράσταση. 

Ανεξίτηλη στο χρόνο μένει επίσης μια ιστορία για το ήθος και τα μηνύματα που στέλνει, που πάλι δεν αλλάζουν με τα χρόνια. Π.χ.: το αίσθημα της φιλίας, της αλληλεγγύης, του δικαίου. 

Τα παιδιά είναι πιο δύσκολο κοινό από τους ενήλικες. Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να αφομοιώσει ένα μύθο ή μια ιστορία μέσα από το θέατρο; 
Τα παιδιά είναι ένα κοινό αυθόρμητο, ειλικρινές και «σοφό» μέσα στην αθωότητά του. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο κοινό. Οι ενήλικες, σε αντίθεση, πάνε στο θέατρο φορώντας «τα καλά τους» και επηρεάζονται συχνά από εξωγενείς παράγοντες όπως η δημοσιότητα και η μόδα… Δεν μιλάω βέβαια για το συνειδητοποιημένο θεατρικό κοινό. 

Τα παιδιά σήμερα έχουν πληθώρα παραστάσεων και πληροφοριών. Είναι τα παιδιά του ίντερνετ. Το θέατρο μπορεί να τους πει μια ιστορία με μεγαλύτερη γοητεία, καθώς περιλαμβάνει όλες τις τέχνες και είναι μπροστά τους ζωντανό. Τα παιδιά είναι έτοιμα να μπουν στον κόσμο του παραμυθιού και της ιστορίας γιατί έχουν φαντασία. 

Ποια είναι τα μηνύματα που θα εισπράξουν τα παιδιά από την παράσταση; 
Θα ζήσουν την ιστορία μιας μικρής κοινωνίας που ξέρει να χαίρεται τις χαρές της ζωής, που ενώνεται στα δύσκολα, που ο ένας νοιάζεται για τον άλλον. Θα αγαπήσουν και θα θαυμάσουν τον ήρωα του έργου όταν αυτός με αίσθημα δικαίου θα ξεπεράσει τον φόβο του, προκειμένου να αποκαλύψει μιαν αλήθεια, που θα σώσει τη ζωή ενός αθώου. 

Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά ερεθίσματα για τα παιδιά. Πόσο εύκολο είναι να τα κερδίσει το θέατρο; 
Αυτό εξαρτάται από την οικογένεια, το σχολείο, και όλους εμάς που κάνουμε θέατρο για παιδιά. Η οικογένεια για να έχει το παιδί τις σωστές δόσεις στο διαδίκτυο, ώστε να ασχολείται και με άλλα πράγματα, το σχολείο να το πηγαίνει επιλεγμένα στο θέατρο, να το ετοιμάζει γι’ αυτό που θα δει και να το συζητάει μετά στην τάξη και εμάς που ασχολούμαστε μαζί του να το κάνουμε με συνείδηση, στόχο και υψηλή αισθητική. 

Ποιο είναι το στοιχείο του Τομ Σόγιερ που θα θέλατε να είχατε; 
Το αίσθημα ελευθερίας του και τον τρόπο που ξέρει να παίζει με την καθημερινότητά του. 

Υπάρχει κάποιο στοιχείο που εστιάζει περισσότερο η παράσταση; 
Θέλουμε να αναδείξουμε την αλήθεια, την ανεμελιά των παιδιών αλλά και την εφευρετικότητα και το χιούμορ τους. Εστιάσαμε επίσης στην εικόνα μιας εποχής και ενός κόσμου σαν να βγαίνει από τις σελίδες ενός παραμυθιού ή από μια παλιά φωτογραφία με τα χρώματα της γης. Μια γκραβούρα που ζωντανεύει μπροστά μας. 

Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τους πρωταγωνιστές; 
Με την αναμφισβήτητη ικανότητά τους να μοιάσουν και να έρθουν κοντά στους ήρωες. Με την διάθεσή τους για μια ωραία συνεργασία. Για την χαρά που είχαν να κάνουν θέατρο για παιδιά, επίσης. 

Σχολιάστε τη φράση του Μάρκ Τουέιν: «Η εκπαίδευση αποτελείται από αυτά που ακόμη δεν έχουμε μάθει». 
Ο Μάρκ Τουέιν υπήρξε ένας σπουδαίος παρατηρητής της ζωής. Από αυτήν, άλλωστε, άντλησε τα θέματα και τους ήρωές του. Η σκέψη του έτρεχε μπροστά από την εποχή του. Στο τέλος του 18ου αιώνα εξέφρασε την ανάγκη για την συνεχή μάθηση, αναζήτηση και πρόοδο. Δεν είναι μόνο κλασσικός, είναι και φρέσκος, σαν να ζει ανάμεσά μας. 

Πληροφορίες: 
H παράσταση "Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ" παίζεται στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» 
κάθε Σάββατο στις 11:30 και κάθε Κυριακή στις 11:30 & 14:45 
Επίσης το έργο, με τους ίδιους συντελεστές και με διαφορετική διανομή, θα παρουσιάζεται και στη Θεσσαλονίκη, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου