Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ελλειμματική προσοχή στην Τεχνόπολη

Διήμερο συνέδριο πάνω στη Διάγνωση και Διαχείριση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών ειδικών από ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα, διοργανώνεται το Σάββατο και την Κυριακή στο Αμφιθέατρο 9,84 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

«Αναγκαία η συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών για να προασπιστεί η ποιότητα ζωής του παιδιού και της οικογένειας» Χ. Γ.Μεταξύ των εισηγητών είναι ο dr Thomas Ε. Brown, κορυφαίος κλινικός ψυχολόγος, καθηγητής της Ψυχιατρικής Σχολής στο Yale University School of Medicine, ερευνητής και συγγραφέας σημαντικών βιβλίων για τη ΔΕΠΥ, που επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα. Η ΔΕΠΥ είναι μία από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Αφορά το 5%-7% του μαθητικού πληθυσμού και περίπου το 4% των ενηλίκων. Μιλάμε με τη Χριστίνα Γεωργιάδου, γ.γ. ADHD Hellas, λεωφόρος Κηφισίας 125-127, τηλ. 6976138837, info@adhdhellas.org. Τα μέλη του ADHD Hellas είναι 200 και είναι γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ, ενήλικοι με ΔΕΠΥ, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, που εργάζονται εθελοντικά για την πραγματοποίηση του σκοπού του.

- Ελληνική ADHD;

«Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), με την επωνυμία ADHD Hellas, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που προσφέρει στα άτομα με ΔΕΠΥ και τις οικογένειές τους στήριξη, ενημέρωση, εκπαίδευση και προασπίζει τα δικαιώματά τους στους τομείς της εκπαίδευσης και κοινωνικής περίθαλψης».

- Πότε ιδρύθηκε;

«Το 2009, το 2010 έγινε επίσημα μέλος της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης ADHD Europe, ενώ το 2011 εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

- Διαταραχή αγοριών;

«Συνήθως η ΔΕΠΥ εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια σε ποσοστό 3 προς 1. Αρκετοί επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου η ίδια και στα δύο φύλα, με τη διαφορά ότι τα κορίτσια συχνά δεν είναι υπερκινητικά και διαχειρίζονται καλύτερα τη διαταραχή τους, γι' αυτό και η διάγνωση μπορεί να διαλάθει ή να γίνει αργότερα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίς στη ζωή του παιδιού, αλλά η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια και εγκυρότητα πριν από τα 6-7 χρόνια. Η αναγνώριση του προβλήματος συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο σχολείο, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση της προσοχής, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες».

- Τα συμπτώματα;

«Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η απροσεξία, η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα. Τα συμπτώματα αυτά θεωρούνται τόσο κοινά στην παιδική ηλικία, που συχνά η διάγνωση παραβλέπεται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που η ίδια η ΔΕΠΥ προκαλεί στη συμπεριφορά, στην κοινωνική προσαρμογή ή στη σχολική απόδοση αποδίδονται σε άλλες καταστάσεις που μπορεί να συνυπάρχουν. Συχνά η ΔΕΠΥ συνυπάρχει με άλλες διαταραχές, όπως: διαταραχές αυτιστικού φάσματος, χρόνιες αγχώδεις διαταραχές, μείζων κατάθλιψη, μαθησιακές δυσκολίες, εναντιωματική/προκλητική διαταραχή, σοβαρή διαταραχή διαγωγής, αντικοινωνική και παραπτωματική συμπεριφορά».

- Τι κάνουμε;

«Η διάγνωση πρέπει να γίνεται μόνον από εξειδικευμένη παιδοψυχιατρική διεπιστημονική ομάδα, σε συνεργασία με την οικογένεια και τους εκπαιδευτικούς, για να συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι συμπεριφοράς του παιδιού, οι ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντός του και οι συνυπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ ή να είναι αποτέλεσμα αυτής. Στη διαδικασία της διάγνωσης συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις με το παιδί, τους γονείς, τους δασκάλους, συμπλήρωση ερωτηματολογίου αξιολόγησης της συμπεριφοράς από τους γονείς και τους δασκάλους, ψυχομετρικές δοκιμασίες, νευρολογική εξέταση, αξιολόγηση λόγου και μαθησιακών δεξιοτήτων».

- Η θεραπεία;

«Ανάλογα με την εκτίμηση της εξειδικευμένης διεπιστημονικής ομάδας, θα δοθεί εξατομικευμένη θεραπεία που μπορεί να συμπεριλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία, ψυχοεκπαίδευση παιδιού και γονέων, ειδική αγωγή, υποστηρικτική καθοδήγηση».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου