Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν με τα χώματα!

«Πολύ άνετη είσαι με τα μικρόβια για ιατρός!», μου είπε ο φίλος μας ο Βαγγέλης, βλέποντας το γιο μου να ποτίζει τον κήπο και να φυτεύει φασόλια (με το εσώρουχο) γεμάτος στις λάσπες και στα νερά!

«Το παιδί έπεσε στα χώματα και δεν τον προλάβαμε», μου έγραψε η δασκάλα ανησυχώντας για την αντίδρασή μου, όταν γύρισε γεμάτος γρατζουνιές και μαύρα νύχια μετά τον τρύγο στο σχολείο.

Περιττό να πω ότι ο γιος μου και στις δυο περιπτώσεις ήταν ευτυχισμένος και μέρες μιλούσε για τον τρύγο, τις φασολιές και το γκαζόν! Μην νομίζετε, κι εγώ ανήκω στις μαμάδες που έχουν στην τσάντα τους τα γνωστά απολυμαντικά μαντηλάκια και μπουκαλάκια με αντιβακτηριδιακό τζελ από τη μία, αλλά από την άλλη νομίζω ότι αυτή η επαφή με τα χώματα και τις λάσπες του κάνει τόσο, μα τόσο καλό! Σκέφτηκα λοιπόν να σας γράψω… για τα μικρόβια και τα χώματα!

Η αλήθεια είναι πως, χάρη στη σύγχρονη υγιεινή, έχουμε δει τα χαμηλότερα ποσοστά σε πολλές ασθένειες και προβλήματα υγείας όπως ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία. Με τις υγειονομικές αρχές να κάνουν εκκλήσεις για συχνό πλύσιμο χεριών προς αποφυγή των ιώσεων και με το εμπόριο των αντιμικροβιακών και αντισηπτικών να ανθίζει, οι γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις των μικροβίων στην υγεία των παιδιών τους. Είναι σαφές ότι οι μολυσματικές ασθένειες είναι αιτία ανησυχίας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν… Από τη μία έχουμε παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα καθαρό περιβάλλον, με όλα τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια, αντιβακτηριδιακά τζελ, αντιβακτηριδιακά υγρά μαντηλάκια και πολλά ακόμα προϊόντα καθαρισμού. Συγχρόνως, όμως, έχουμε αύξηση των ποσοστών των αλλεργιών, των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως και προβλημάτων και διαταραχών που σχετίζονται με το έντερο (ιδιαίτερα στα παιδιά). Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: μήπως αυτά τα δύο συνδέονται;

Έχει αποδειχθεί ότι η ευρεία χρήση της απολύμανσης και τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα εμποδίζουν τη σωστή διαμόρφωση των υγιών βακτηρίων του εντέρου και ότι η αποκατάσταση αυτών των ευεργετικών βακτηρίων θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την τόνωση της ανοσολογικής λειτουργίας του οργανισμού, τη μείωση των ποσοστών των αλλεργιών και των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. Συγχρόνως ξέρουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται από την έκθεση σε συνηθισμένα μικρόβια, καθώς με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει, προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται λοιπόν «εκπαίδευση»! Τα μικρόβια που ζουν και αναπτύσσονται στο έδαφος έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό μας, ιδιαίτερα στο πεπτικό μας σύστημα.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε αγροκτήματα ή με ένα σκυλί στο σπίτι, αυτά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια και αυτά που πήγαν νωρίς σε παιδικούς σταθμούς, παρουσιάζουν λιγότερες αλλεργίες. Όλο και περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι η έκθεση των βρεφών σε μικρόβια προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από ασθένειες, αλλεργίες και άσθμα αργότερα στη ζωή τους. Αναφορικά, υπάρχουν και κάποιες μελέτες που υποστηρίζουν ότι του σύγχρονου τρόπου ζωής, δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά τα μικρόβια πια. Δεν μας βλάπτουν όμως κιόλας.

Μήπως τελικά είναι αλήθεια ότι ο υπερβολικός καθαρισμός, η απολύμανση και η αποστείρωση των πάντων γύρω μας και κυρίως όσων πραγμάτων έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό; Μήπως πρέπει να βγάλω από την τσάντα τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια και το τζελ μου;

Όπως με τα περισσότερα πράγματα, το να κρατάμε τα παιδιά μας υγιή είναι θέμα διατήρησης των ισορροπιών. Δεν χρειάζεται να έχουμε το παιδί μας σε μία γυάλα. Μπορούμε να το αφήνουμε να παίξει: που και που, χεράκια χωμένα στο χώμα κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό! Φροντίζουμε όμως πάντα να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Γράφει η CretaMum Μαρία
Πηγή: CretaMum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου