«Να αφήσουμε τα παιδιά να είναι ζωηρά και να μην παθολογοποιούμε κάθε τι που κάνουν», ήταν το χθεσινό μήνυμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» με θέμα «Η ιατρικοποίηση της Παιδικής Ηλικίας», τονίζοντας ότι είναι φυσιολογικό τα παιδιά να είναι ζωηρά στις μικρές ηλικίες και δεν χρειάζεται η παραπομπή τους σε ειδικούς, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος.
Σήμερα όπως τονίστηκε στην χθεσινή ημερίδα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αιτήματα που γίνονται από γονείς στο Ψυχοπαιδαγωγικό Τμήμα του Κέντρου Ψυχικής Βόλου και παρατηρείται αλλαγή στο είδος των παραπομπών από ειδικούς και γονείς, δηλαδή σήμερα παρατηρούνται αιτήματα που έχουν να κάνουν με θέματα λόγου, υπερκινητικότητας και απόσπασης προσοχής, αιτήματα που δεν παρατηρούνταν στο παρελθόν.
Τα παραπάνω αποδεικνύονται μετά από μελέτη που έγινε από την υπεύθυνη στο Ψυχοπαιδαγωγικό Τμήμα του Κέντρου Ψυχικής Βόλου κ. Λίνα Ζαχαρού, σε δύο τυχαίες χρονολογίες το 1999 και το 2013 και αφορούν τα αιτήματα που γίνονται στο Ψυχοπαιδαγωγικό Τμήμα στο Κέντρο Ψυχικής Βόλου.
Όπως τόνισε η κ. Ζαχαρού, ετησίως μέσα στο 2013 έγιναν περίπου 900 αιτήματα ενώ μέσα το 1999 ήταν περίπου 750 αιτήματα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά : « Σήμερα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εάν το παιδί κινείται έντονα στην τάξη παροτρύνουν τους γονείς να το στείλουν σε ειδικούς για διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα. Εμείς λέμε ότι δεν χρειάζεται να βλέπουμε μόνο το σύμπτωμα του παιδιού, θα πρέπει να παρακολουθούμε τα παιδιά μας ως ολότητα και όχι ξεκομμένα πως συμπεριφέρονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Μέσα από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει αλλαγή στο είδος των παραπομπών».
Από την πλευρά της η ψυχίατρος -ψυχοθεραπεύτρια κ. Φρόσω Μουρελή, αναφέρθηκε στο θέμα της σύγχρονης ιατρικής, η οποία παθολογοποιεί την φυσική ζωηράδα των παιδιών. «Σήμερα απαιτείται μια συνεχής πειθαρχεία των παιδιών που πολλές φορές δεν συμβαδίζει με την ηλικία τους. Τα παιδιά πολλές φορές αντιστέκονται και διάφοροι ειδικοί αυτή την αντίσταση την ονομάζουν ως “μαθησιακές δυσκολίες”. Η ιατρικοποίηση της ζωηράδας των παιδιών σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μέσω του ειδικού ακόμη και την χορήγηση φαρμάκων».
Στη σημαντική συνεισφορά και το ρόλο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, αναφέρθηκε ο Διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» κ. Κώστας Καραμπάτσας, τονίζοντας τα εξής : «Η δική του συνεισφορά και παρουσία σήμερα (χθες) έγκειται στο να αναδείξω τον πολύ σημαντικό ρόλο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, του κ. Δικαιάκου και όλου του επιστημονικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο για τα δεδομένα ενός Νομαρχιακού Νοσοκομείου της χώρας καθώς είναι εφάμιλλο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Γενικά ο τομέας ψυχικής υγείας έχει να επιδείξει πολύ σημαντικές δράσεις στο Βόλο. Το μήνυμα μας είναι οι γονείς να αφήσουν τον πρώτο ρόλο στους επιστήμονες.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Ψυχικής Βόλου, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία» του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση.
ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου